Politi og retsvæsen

Sager i politiet: Betjent stjal 2000 kroner fra afdød

Sidste år opgjorde politiet 78 disciplinærsager. Det drejer sig om alt fra vold og tyveri til pjæk.

Politiet havde i 2016 78 disciplinærsager. Foto: Thomas Borberg/Polfoto

Sager i politiet
 • En ny opgørelse over disciplinærsager i politiet viser, at der sidste år var 78 sager.
 • Her kan du læse, hvilke sager blandt andet er tale om:
 • Der er seks sager omhandler misbrug af stilling.
 • Fire sager drejer sig om magtanvendelse.
 • Tre sager drejer sig om videregivelse af oplysninger.
 • I seks sager har ansatte i politiet lavet uberettigede opslag i registre.
 • I en sag har en betjent begået tyveri. Tre andre sager drejer sig om tyveri og hæleri uden for tjeneste.
 • Fem sager omhandler vold uden for tjeneste.
 • 12 af disciplinærsagerne handler om andre tjenstlige forhold. Det drejer sig om alt fra at snyde med en skriftlig prøve til at møde på arbejde med en promille på 0,84. Repressalierne spænder også fra irettesættelser og advarsler til fyring.
 • Ni sager omhandler ukorrekt opførsel. Det er ansatte, der har opført sig dårligt eller talt grimt eller uden hensyn til borgere, tiltalte, advokater eller kolleger.
 • Opgørelsen rummer også sager om magtanvendelse og overtrædelse af eksempelvis våbenloven og færdselsloven.
 • Kilde: Rigspolitiet.
Politiet er sat i verden for at opretholde lov og orden og beskytte borgere. Men ordensmagten formår ikke altid selv at leve op til sit noble formål.

Således så en betjent i 2016 sit snit til at stjæle 2000 kroner fra en afdød persons pung. Det kostede betjenten jobbet og resulterede i byretten i en betinget straf på 30 dages fængsel.

Sagen er en af 78 disciplinærsager mod ansatte i politiet, som indgår i den årlige opgørelse fra Rigspolitiet. Opgørelsen over sagerne fra sidste år rummer alt fra vold til misbrug af stilling og udeblivelse fra tjeneste.

Generelt er der ikke et problem med at overholde loven i politiet, forsikrer formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt.

- Hver eneste gang at der er en politibetjent, der træder over stregen, er det en gang for meget. Det belaster os alle sammen.

- Men jeg synes virkelig, at vi bruger meget energi på at tale etik, moral og opførsel generelt, siger han med henvisning til, at elever på politiskolen lærer, at de skal kunne stå inde for alt, hvad de siger og gør.

En af sagerne om stillingsmisbrug drejer sig om en betjent, der sendte sms'er med seksuelt indhold og nøgenbilleder til et vidne, som han havde mødt igennem sit arbejde.

Langt mere alvorligt var det dog, at manden også brugte sin stilling i politiet, da han kontaktede en prostitueret med et ønske om sex - gratis eller til nedsat pris.

Betjenten var desuden bekendt med, at den prostituerede ikke lovligt kunne arbejde i Danmark. Han fik fire måneders fængsel, betinget af at han skulle lave samfundstjeneste. Som følge af sagen blev han fyret.

Ofte er der dog få af den slags sager, fortæller Torben Koch, der er fast advokat for Politiforbundet. Der er typisk to slags overtrædelser, der fører til, at der bliver rejst tiltale mod betjente.

- Det er registermisbrug og vold, siger han.

I opgørelsen fra 2016 var der seks sager om misbrug af registre. En ansat i politiet lavede således 1700 uberettigede opslag i Nationalt Fotoregister med henblik på at ville bruge billederne som en del af bordkortene til den lokale politistations julefrokost. Personen fik en irettesættelse af Rigspolitiet.

Som fast advokat for forbundet har Torben Koch ikke oplevet en stigning i antallet af disciplinærsager mod politiet. Antallet af årets sager ligger også på niveau med tidligere år.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her