Politi og retsvæsen

»Du skal forstå, at det du har gang i giver rigtig mange års fængsel. Altså rigtig mange år«

Mens moren til den terrortiltalte pige forsøgte at råbe myndighederne op, optog en tidligere lærer hemmeligt en optagelse med hende.

Kundby-sagen, hvor en 17-årig pige fra Kundby ved Holbæk sidder på anklagebænken sigtet for forsøg på terror.

Den 5. januar 2016 tjekkede skolelæreren, om optagefunktionen virkede på iPad’en. Igennem længere tid havde han været vidne til en markant ændring i sin tidligere elevs adfærd, og nu ville han én gang for alle høre, hvad hun havde rodet sig selv ud i – og ikke mindst dokumentere det.

Da de sad alene i hans bil, fortalte den nu terrortiltalte pige om en korrespondance, hun havde haft med det, hun troede var lederen af Islamisk Stat:

Du skal forstå, at det du har gang i giver rigtig mange års fængsel,
Kundby-pigens tidligere skolelærer

»Vi snakkede om et bombeangreb.«

Hvor skulle det finde sted, ville læreren vide.

»Her i Danmark.«

Vidne i Kundby-sag: Hun stak fordi jeg var ateist

Brudstykker af den 55 minutter lange samtale, der er optaget i smug, blev fredag spillet højt i Retten i Holbæk, hvor den nu 17-årige pige er tiltalt for forsøg på terror mod den jødiske skole Carolineskolen i København og mod Sydskolen i Fårevejle. Med hænderne i lommerne på den grå hættetrøje betragtede pigen, NC, den parade af vidner – ni af slagsen – som fredag afgav forklaring. Men da samtalen blev spillet højt, vendte hun sig væk, ansigtet begravet mod stoleryggen.

Rigtig mange års fængsel

Det var efter en ferie til Tyrkiet i sommeren 2015, at læreren registrerede forandringerne hos NC. Hun begyndte at interessere sig stærkt for islamisme, og i oktober 2015 konverterede hun til islam, 15 år gammel. Samtidig forsøgte hun at kontakte angivelige terrorsympatisører på nettet og erklærede offentligt, at hun støttede jihad. Hun købte remedier til at fremstille sprængstoffet TATP og spurgte læreren om reaktionerne på forskellige typer af syre. Alt imens steg hans bekymring.

Fakta

Kundby-sagen

Januar 2016: Politiet anholdt en 15-årig pige, som blev sigtet for besiddelse af sprængstoffer og for billigelse af terror. Samtidig anholdtes en 24-årig mand.

Marts 2016: De to blev sigtet for at planlægge angreb mod Sydskolen, Fårevejle og Carolineskolen, København.

Februar 2017: Politiet frafaldt sigtelsen mod manden. Pigen blev tiltalt for forsøg på terror og for vold mod en pædagog.

April 2017: Retssagen mod den 17-årige pige begynder ved Retten i Holbæk. Hun nægter sig skyldig i terrorplaner.

»Jeg var ikke bange, da jeg sad i bilen med hende. Der var ikke noget med, at hun råbte allahu akbar eller noget,« forklarede han i retten.

På optagelsen i bilen kunne fredagens tilhørere i retten høre læreren udfritte NC. For at finde ud af, hvor langt hun kunne finde på at gå med sine planer.

Kundby-pige om biografi: »Det er jo alt sammen løgn!«

»Man skal bare sætte bomben, og så skal man lave en lunte, og så skal man tænde den, og så skal man løbe,« forklarede pigen om attentatet, hun planlagde mod sin tidligere skole, Sydskolen i Fårevejle.

Det fremgår tydeligt på optagelsen, at der er tale om en pige på 15 år.

»Så din mor skulle give dig lov til at tage på denne her ”hellige mission”« spurgte læreren f.eks., da hun fortalte om vanskelighederne ved at få lov til at tage til Fårevejle.

Den naive undertone til trods forsøgte han gang på gang at tale hende fra det.

»Du skal forstå, at det du har gang i giver rigtig mange års fængsel, altså rigtig mange år,« understregede han over for hende.

»Men de er jo vantro,« lød hendes svar.

Brændte passet

Blandt fredagens vidner var en tidligere skolekammerat, politifolk og en ven af familien. Som den eneste ønskede NC’s bror ikke at udtale sig.

Først i vidneskranken var pigens mor, der i januar i fjor anmeldte sin datter til politiet. I takt med at datterens adfærd blev stadig mere bekymrende, forsøgte hun at råbe myndighederne op, forklarede hun.

»Jeg beder om at få noget hjælp til, hvordan jeg skal tackle tingene.«

Møder blev holdt med kommune og sagsbehandler, og undervejs brændte hun datterens pas. Også PET blev inddraget, og efter en såkaldt bekymringssamtale hos politiet den 2. december 2015 talte efterretningstjenesten med moren.

Mor brændte Kundby-pigens pas: Det sagde kommunen, at jeg skulle gøre

»De siger, at jeg ikke skal være bekymret,« forklarede moren i retten.

Godt en måned senere fandt hun kemikalier i kælderen, og dagen efter – den 13. januar 2016 – blev datteren anholdt. Forud var forløbet et tumultarisk år for NC med flytninger, skoleskift og mobning. Og der tegner sig billedet af en svær opvækst.

Hvad tænker en mor, når ens datter bliver tiltalt for terror, ville forsvarer Mette Grith Stage vide.

»Jeg tænker som mor, at det er pga., at hun er blevet mobbet. Så søger man jo kontakt, så man kan få noget opmærksomhed og samhørighed.«

Anklagemyndigheden kræver forvaring på ubestemt tid, og skyldspørgsmålet afgøres den 5. maj.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her