*

Politi og retsvæsen

Tre formodede syrienkrigere skal blive bag tremmer

To mænd og en kvinde, der mistænkes for at ville kæmpe for Islamisk Stat, har fået fængslingen forlænget.

Retten i Glostrup har fredag bestemt, at to mænd og en kvinde, der mistænkes for at støtte Islamisk Stat, skal forblive bag tremmer i foreløbig fire uger.

I begyndelsen af marts rejste de tre til Tyrkiet, hvor de 17. marts blev anholdt og siden udleveret til Danmark.

De to mænd på 18 og 19 år blev 29. marts fremstillet i grundlovsforhør, hvor de blev varetægtsfængslet.

Siden kunne DR fortælle, at kvinden allerede var blevet varetægtsfængslet i et grundlovsforhør 25. marts - et grundlovsforhør, som politi og anklagemyndigheden holdt hemmeligt overfor offentligheden.

Fredag udløb fængslingen af de tre, men den blev altså forlænget af en dommer i Retten i Glostrup.

Politiet mener, at de tre ville til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat. Nærmere bestemt er de sigtet efter straffelovens paragraf 114 c, stk. 3, der handler om at lade sig hverve til terrorisme.

I grundlovsforhøret mente dommeren dog ikke, at der var tilstrækkelig begrundet mistanke om, at de ville deltage i kamphandlinger for Islamisk Stat.

Derfor blev de varetægtsfængslet, fordi der er begrundet mistanke om, at de har forsøgt at fremme Islamisk Stats virksomhed.

Det vil sige, at grundlaget for varetægtsfængslingen kun er den underordnede sigtelse, som Københavns Vestegns Politi har rejst.

For nylig vurderede Center for Terroranalyse under PET, at cirka 145 mennesker menes at være udrejst for at deltage i kampene i Syrien og Irak. En fjerdedel af de udrejste har mistet livet, anslås det.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Siden borgerkrigen i Syrien brød ud i 2012, er mindst 125 danske personer rejst til konfliktområderne.

I 2012 og 2013 var trafikken af syrienfarere nærmest i eksplosiv stigning, men antallet af rejsende er ifølge PET faldende. Til gengæld bliver de udrejste længere tid i konfliktzonen, de er yngre og tilslutter sig nu i overvejende grad Islamisk Stat, IS, hvor de førhen især rejste til al-Qaeda-relaterede grupper.

PET vurderer, at syrienfarerne – der i øvrigt også drager til Irak – udgør den væsentligste faktor i terrortrusselsbilledet i Danmark.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her