Politi og retsvæsen

Tidligere skolelærer optog hemmelig samtale med Kundby-pige

En tidligere skolelærer blev en ”husven” for den terror-talte pige og hendes mor.

Da den 17-årige terror-tiltalte pige – også kendt som den såkaldte Kundby-pige – begyndte at udvise tegn på radikalisering, tog en tidligere skolelærer affære.

Pigen havde løbende betroet sig til den mandlige lærer, og den 5. januar sidste år tog han sin iPad med i bilen, tjekkede, at den kunne optage lyd, og så hentede han pigen, NC, og kørte hen på en parkeringsplads. Her lavede han et 55 minutter langt interview, hvor han spurgte ind til hendes terrorplaner.

Det forklarer han i Retten i Holbæk.

Anmeldelse om geværmand påvirker retsmøde i Kundbysag

”Jeg sagde til hende, at nu måtte hun simpelthen fortælle alt, hvad hun vidste,” siger han i retten.

Efter en ferie til Tyrkiet i sommeren 2015 var han vidne til en ændring i hendes adfærd. Hun begyndte  at interessere sig meget for islamisme, og i oktober 2015 konverterede hun til islam. 15 år gammel. Samtidig forsøgte hun at kontakte angivelige terrorsympatisører på nettet og erklærede offentligt, at hun støttede jihad.

”Jeg var ikke bange, da jeg sad i bilen med hende. Jeg var ikke bange for, at hun ville stikke mig ned. Der var ikke noget med, at hun råbte allahu akbar eller noget,” siger skolelæreren i retten.

I løbet af samtalen i bilen forsøgte han at trænge igennem til pigen, men i dag føler han ikke, at det fuldstændigt lykkedes.

”Måske skulle jeg have været mere indtrængende, fordi hun nævner ikke noget med Carolineskolen,” siger han i retten med henvisning til, at pigen nu er tiltalt for forsøg på terroranslag mod den jødiske skole Carolineskolen i København og mod Sydskolen i Fårevejle.

Efter samtalen renskrev han interviewet. Og så kontaktede han politiet.

”Det var i desperation, fordi jeg var bange for, hvad der skulle ske. Jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle hjælpe hende ellers.”

Otte dage senere – den 13. januar 2016 - blev den nu 17-årige pige anholdt.

”Jeg er ked af, at jeg ikke prøvede at gøre mere for at være der,” siger læreren og understreger, at det hurtigt gik op for ham, at pigen var ensom og ”havde stor brug for hjælp”.

Han lærte hende at kende i 2014, hvor hun gik på Sydskolen. Her betroede hun sig til ham, og han fik tæt kontakt med både hende og hendes mor, mens hun boede på et opholdssted.

Mor brændte Kundby-pigens pas: Det sagde kommunen, at jeg skulle gøre

”Hun sad mange aftener på opholdsstedet og savnede sin mor,” fortæller han.

Selv da han skiftede job og forlod Sydskolen, fortsatte de med at holde tæt kontakt.

”Jeg var blevet en husven,” siger han i retten.

Anklagemyndigheden kræver pigen idømt forvaring på ubestemt tid.

Skyldsspørgsmålet afgøres den 5. maj.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Viden
10.000 borgere finder nyt planetsystem
Borgervidenskab, eller på engelsk; citizen science, har endnu engang givet forskere en hjælpende hånd og fundet et planetsystem med fem – måske seks – hidtil ukendte planeter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her