Annonce
Politi og retsvæsen

Opgør om PET-bog trækker ud

Først efter sommer kan Højesteret tage stilling til, om der blev begået fejl i forbudssag om "Syv år for PET".

Der vil gå flere måneder, før det afklares, om Politiets Efterretningstjeneste kludrede i det, da man forsøgte at hindre offentliggørelse af bogen "Syv år for PET".

Det er landets højeste retsinstans, Højesteret, der skal afgøre spørgsmålet.

Her oplyser man nu, at sagen skal behandles på den anden side af sommerferien. Der skal være en såkaldt mundtlig forhandling - det vil sige, at advokaterne skal mødes og argumentere mundtligt i stedet for skriftligt at udveksle synspunkter.

Det var i oktober sidste år, at PET gik til domstolene for at få stoppet bogen, der har den tidligere chef, Jakob Scharf, i hovedrollen som fortæller.

Københavns Byret nedlagde i et natligt retsmøde et forbud - men det var rettet mod JP/Politikens Hus A/S og ikke mod den ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen.

Politiken trodsede afgørelsen og bragte hele bogen som et tillæg til søndagsudgaven.

Senere - i december sidste år - godkendte Østre Landsret indgrebet, selv om det burde have været midlertidigt. Og landsdommerne sagde også god for, at det var rettet imod selskabet.

Det er kun spørgsmålet om rette adressat, som Højesteret tager fat på efter sommerferien. Men emnet er ifølge brancheorganisationen Danske Medier af stor betydning.

- Redaktøransvaret er et grundlæggende princip i danske medievirksomhed, har organisationens direktør, Ebbe Dal, udtalt.

Den omstridte bog rumsterer også som en sag andre steder. PET har stævnet JP/Politikens Hus med krav om bødestraf, ligesom chefredaktøren kræves straffet med fængsel.

Desuden har PET anmeldt Jakob Scharf til politiet for at have brudt sin tavshedspligt. Dette spørgsmål har Københavns Politi overvejet siden oktober.

For en måneds tid siden lød det, at efterforskningen var "i fuld gang".

- Det er en omfattende bog, og mange ting skal efterprøves, sagde den daværende chefanklager Karin Thostrup.

I bogen beretter Scharf om en række konkrete terrorsager, som tidligere har været omtalt, og som har været for retten. Desuden fortæller han om samarbejdet med udenlandske efterretningstjenester.

Scharf har sagt, at han imødeser undersøgelsen med sindsro.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
PET
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Viden
Professor advarer: "Big Data" kan føre til forkerte behandlinger
Mere sundhedsdata har et kæmpe potentiale for behandlinger. Men udviklingen kan paradoksalt nok øge mængden af fejldiagnosticeringer, advarer statistiker. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her