Annonce
Politi og retsvæsen

Strid om PET-bog sendes videre til Højesteret

Et omstridt forbud mod at bringe indhold fra bogen "Syv år for PET" skal granskes af landets øverste domstol.

"Syv år for PET", skrevet af Politiken-journalist Morten Skjoldager om tidligere PET-chef Jakob Scharf. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Procesbevillingsnævnet tillader JP/Politikens Hus at føre sagen om et forbud mod at bringe indhold fra bogen "Syv år for PET" videre til Højesteret.

Det oplyser Procesbevillingsnævnet på sin hjemmeside.

Fakta: Sagen om PET-bogen

Det var i første omgang en dommer i Københavns Byret, der en nat i oktober forbød JP/Politikens Hus at trykke indhold fra bogen.

Siden sagde Østre Landsret god for afgørelsen - dog med den tilføjelse, at forbuddet burde have været tidsmæssigt begrænset.

Tilladelsen til at få sagen behandlet ved Højesteret er begrænset til at handle om, hvorvidt det var korrekt at rette forbuddet mod JP/Politikens Hus.

Bogen er skrevet af Politiken-journalisten Morten Skjoldager. I bogen fortæller den tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET) Jakob Scharf om sin tid i tjenesten og PET's arbejde med en række terrorsager.

Det er foreningen Danske Medier, der på vegne af JP/Politikens Hus har ansøgt om at føre sagen videre til Højesteret.

Begrundelsen er primært, at det ifølge Danske Medier var forkert at rette forbuddet mod mediehuset - og ikke mod koncernens respektive aviser og deres redaktører.

JP/Politikens Hus udgiver blandt andet Politiken, Jyllands-Posten og Ekstra Bladet. Netop Ekstra Bladet varslede 7. oktober 2016 på sin hjemmeside, at avisen ville bringe artikler om indholdet i "Syv år for PET".

Men ifølge PET kan flere passager i bogen være til fare for statens sikkerhed. Derfor gik efterretningstjenesten til Københavns Byret natten til 8. oktober - kort før bogens udgivelse - og krævede et forbud.

Alligevel valgte dagbladet Politiken 9. oktober at trykke hele bogen i et særtillæg. Som en konsekvens heraf bad PET byretten om at ophæve forbuddet.

Men JP/Politikens Hus insisterede altså på at fortsætte den juridiske dyst i landsretten. Og nu fortsætter striden i Højesteret.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her