Flere kom til skade med fyrværkeri nytårsaften

Ifølge overlæge kan et forbud mod fyrværkeri blot føre til endnu flere ulykker.

Artiklens øverste billede
En rundspørge har vist, at hver fjerde dansker mener, at fyrværkeri helt bør forbydes, sådan som det bl.a. er sket i Australien og i enkelte stater i USA. Arkivfoto: Ilan Brender

For 98 mennesker endte nytårsaften på skadestuen efter en ulykke med fyrværkeri. Det er – ifølge den foreløbige opgørelse – 23 flere end året før.

For nylig viste en rundspørge, som Gallup havde foretaget for Berlingske, at hver fjerde dansker mener, at fyrværkeri helt bør forbydes, sådan som det bl.a. er sket i Australien og i enkelte stater i USA.

Al erfaring viser, at et forbud mod fyrværkeri blot vil føre til et mere ukontrolleret marked.

Jens Lauritsen, overlæge på Odense Universitetshospital

Men ifølge Jens Lauritsen, der er overlæge på Odense Universitetshospital, vil det ikke være vejen til færre fyrværkeriskader.

»Al erfaring viser, at et forbud mod fyrværkeri blot vil føre til et mere ukontrolleret marked og mere ulovligt fyrværkeri, end vi ser i dag,« siger overlægen.

Han henviser til, at det i dag er mindre end 10 pct. af ulykkerne med fyrværkeri, der sker med ulovligt fyrværkeri.

Og det mønster tilskriver han netop et kontrolleret marked.

»Det man f.eks. i stedet kan gøre er at styrke samarbejdet mellem Sikkerhedsstyrelsen og brancheforeningen. F.eks. kunne man her undersøge, hvorfor der de seneste fem år er sket en stigning i antallet af børn, der kommer til skade med fyrværkeri, for det ved vi faktisk ikke,« siger Jens Lauritsen.

Flere ulykker i 1990’erne

Han henviser samtidig til, at antallet af skader pga. ulykker med fyrværkeri var markant højere i 1990’erne, mens antallet af ulykker de seneste 10-15 år har været mere konstant.

I en pressemeddelelse fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital viste den foreløbige opgørelse den 1. januar, at det ikke alene havde været flere ulykker end året før, men også at der var flere alvorlige ulykker.

Desuden var det en større andel af ulykkerne end tidligere, der ved dette årsskifte skete med raketter. Det handler bl.a. om raketter, der er gået af for tidligt.

Ifølge Glostrup Hospital, der samler tal fra øjenafdelingerne i alle fem regioner, var 38 øjenskader, hvilket er 10 flere end året før. 25 af dem krævede behandling – og fire af patienterne risikerer at miste synet. Antallet af anmeldte håndskader endte på 27, hvilket er én mere end året før.

Stort set ingen af dem, der fik øjenskader, bar beskyttelsesbriller.

Danske Beredskaber, der er interesseorganisation for de fælleskommunale beredskaber og brandvæsner over hele landet, melder også om flere udrykninger end tidligere. I alt blev 1.153 ambulancer, akutlægebiler og akutbiler sendt på vejene. Året før var antallet af udryknigner 1.006. Denne nytårsaften blev således den travleste i seks år.

Flere brande end normalt

Der blev ikke kun rykket ud til ulykker med fyrværkeri – Danske Beredskaber måtte fra den 31. december kl. 18 til den. 1. januar kl. 05 rykke ud til 503 brande. På en normal nytårsaften og -nat er der ifølge Bjarne Nigaard, sekretariatschef for Danske Beredskaber, ca. 400 udrykninger pga. brande eller lignende.

Det har bl.a. drejet sig om skraldespands- og containerbrande, fortæller Bjarne Nigaard.

»Generelt har de meget store batterier været årsag til meldinger om brand i affald. Og de ses meget rundt på gaderne stå og brænde. Det er usædvanligt,« siger Bjarne Nigaard.

Bl.a. har der været brand i flere end 30 biler, motorcykler og knallerter pga. fyrværkeri eller hærværk.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.