Rekordmange indsatte i fængslerne bliver indberettet for radikalisering

Ordningen rammer for tilfældigt og rummer retssikkerhedsmæssige problemer, lyder kritikken. Et vigtigt værktøj i kampen mod terror, siger justitsministeren.

Artiklens øverste billede
Ordningen for bekymringsindberetninger blev udvidet efter terrorangrebet i København i februar 2015, hvor alle ansatte i Kriminalforsorgen blev opfordret til fremover at indberette indsatte med tegn på radikalisering. Arkivfoto: Finn Frandsen

306 gange fra februar 2015 til og med september 2016 er indsatte i danske fængsler blevet indberettet med mistanke om radikalisering. Til sammenligning blev der i hele 2013 og 2014 sendt i alt 23 bekymringsindberetninger ind. Det viser en opgørelse, som Jyllands-Posten har fået indsigt i.

Modsat tidligere bliver de såkaldte bekymringsindberetninger nu sendt direkte videre til PET – uden foregående vurdering i Kriminalforsorgens sikkerhedsenhed. Og det vækker bekymring hos bl.a. lektor i jura og fængselsforsker på Syddansk Universitet Linda Kjær Minke, fordi indberetningerne alene hviler på de ansattes subjektive skøn og ofte har stor betydning for den indsattes afsoningsforløb.

»En indberetning udgør et stort indgreb i de indsattes rettigheder – bl.a. i forbindelse med udgang og prøveløsladelse, hvor både politiet og PET skal høres. Det er meget problematisk, hvis det sker på så løst et grundlag, hvor det alene er op til den enkelte ansatte at vurdere,« siger hun og får opbakning af bl.a. juraprofessor Eva Smith og formand for Advokatrådets Strafferetsudvalg Sysette Vinding Kruse.

Ordningen for bekymringsindberetninger blev udvidet efter terrorangrebet i København i februar 2015, hvor alle ansatte i Kriminalforsorgen blev opfordret til fremover at indberette indsatte med tegn på radikalisering. Ifølge Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet, har det betydet, at man nu hellere indberetter »én for meget end én for lidt«.

Fængselspersonalet har ved flere lejligheder efterlyst mere uddannelse på området, og lige nu er både Folketingets Ombudsmand og Institut for Menneskerettigheder ved at undersøge de retssikkerhedsmæssige konsekvenser af ordningen. Sikkerhedschef i Kriminalforsorgen Lars Rau Brysting understreger dog, at man løbende har arbejdet på at justere ordningen og klæde personalet på, så man sikrer, at den ikke rammer indsatte unødigt.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) mener, at udvidelsen af ordningen er nødvendig for at sikre os mod potentielle terrorangreb.

Stigningen i antallet af indberetninger er »en positiv udvikling«, siger Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen:

»Det er bedre med 300 indberetninger for meget end én for lidt. Det handler om liv det her, og det handler om, at der er nogle mennesker, der kan lave meget grusom skade på Danmark og danskere.«

Andre læser

Mest læste

Del artiklen