Annonce
Politi og retsvæsen

Rigspolitiet ser »en væsentlig stigning« i antallet af bandeskyderier i det offentlige rum

Siden 2010 har Rigspolitiet beslaglagt 748 skydevåben, som vurderes at have forbindelse til rocker- og bandemiljøet. Efter nogle stille år stiger antallet af skudepisoder igen.

Natten mellem onsdag og torsdag var den gal igen. I Aalborg. I København. I Næstved. Og i Søborg.

Mellem kl. 20.30 og kl. 02.35 indløb der meldinger om skyderi til politiet i alle fire byer. Mindst et af skyderierne – det i Næstved – har ifølge politiet forbindelse til en igangværende bandekonflikt. Der har et opgør mellem personer med tilknytning til hhv. Bandidos og Satudarah tegnet sig for fem skudepisoder på mindre end tre uger.

Ifølge Rigspolitiet tegner der sig i 2016 en markant stigning i forhold til tidligere i antallet af netop banderelaterede skyderier. I fjor registrerede politiet 17 af slagsen med fem dødsfald til følge. I 2014 var der 16 banderelaterede skyderier, 10 blev såret, ingen dræbt.

»I de seneste år har antallet af skyderier været rimeligt stabilt. Vi er oppe på væsentligt flere i år. Der tegner sig lige nu en væsentlig stigning i forhold til andre år,« siger Michael Kjeldgaard, leder af Nationalt Efterforskningscenter (NEC) under Rigspolitiet.

Præcis hvor mange rocker- og banderelaterede skyderier i det offentlige rum, Rigspolitiet har registreret i 2016, vil Michael Kjeldgaard ikke oplyse, da tallene først skal valideres. Han understreger, at det er tvivlsomt, hvorvidt alle fire skyderier onsdag og torsdag er banderelaterede. Uanset hvad, er udviklingen i rocker- og bandemiljøet »meget bekymrende«, konstaterer Michael Kjeldgaard.

»Vi ser desværre en del lokale og regionale konflikter, som ud

»Vi har meget stort fokus på det på alle niveauer i dansk politi. Når der bliver skudt, og nogle bliver slået ihjel og andre såret, efterforsker vi det for at finde gerningsmændene og stille dem til ansvar. Men det handler også om forebyggelse, så vi undgår skyderier. Og vi må sige, at de personer, som indgår i disse sager, er lidt uden for pædagogisk rækkevidde,« siger han.

»Samtidig ønsker de, der bliver ramt, og de bandemedlemmer, der er potentielle vidner, ikke at tale med politiet og dermed hjælpe med opklaringsarbejdet.«

748 skydevåben fra bander

En opgørelse, som Jyllands-Posten har lavet på baggrund af Rigspolitiets rocker- og banderapporter, viser, at der er registreret 359 banderelaterede skyderier i det offentlige rum fra 2007-2015. Rekorden blev sat under den store bandekonflikt i 2008 med 76 skudepisoder. I perioden 2009-2015 er 22 personer ifølge politiet blevet skudt og dræbt i bandekonflikter; yderligere 228 personer er blevet såret.

I perioden 2010-2015 blev der konfiskeret 748 skydevåben, som efter politiets vurdering har relation til rocker- og bandemiljøet.

De seneste fire skudepisoder følger efter en blodig tid flere steder i landet. I fredags blev fire personer – heraf to med forbindelser til bandemiljøet – skudt på Hans Knudsens Plads på Østerbro i København. En 30-årig mand mistede livet i det, der ifølge øjenvidner lignede en likvidering.

»Vi prøver nu at lægge et yderligere operativt pres for at afværge nye skyderier. Det kan ske gennem visitationszoner, lukning af klubhuse, øget patruljering og udfærdigelse af nationale konfliktnotater, der kan afskære rockere og bandemedlemmer fra at blive prøveløsladt eller få bevilget udgang,« siger Michael Kjeldgaard.

Rigspolitiet: Europol-exit vil skade indsatsen mod rockere og

For Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, understreger de seneste skyderier behovet for hurtig politisk handling. Hun kalder regeringen »fodslæbende«.

»Vi får et samråd med justitsministeren i november, men det burde være sket for længst,« siger hun og ønsker bl.a. strammere regler for prøveløsladelse og bedre overvågningsværktøjer til politiet.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, siger:

»Jeg kan garantere, at regeringen og ministeren ser med den største seriøsitet på situationen. Derfor kommer der et udspil til en rocker- og bandepakke senest ultimo januar.«

Venstre agter bl.a. også at stramme reglerne for prøveløsladelse, ligesom regeringen vil introducere et endnu større såkaldt Al Capone-samarbejde mellem Skat og politiet end i dag, siger Preben Bang Henriksen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Viden
Professor advarer: "Big Data" kan føre til forkerte behandlinger
Mere sundhedsdata har et kæmpe potentiale for behandlinger. Men udviklingen kan paradoksalt nok øge mængden af fejldiagnosticeringer, advarer statistiker. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her