Sindssyge drabsmænd slipper for fængsel

Hvis en drabssigtet mand var sindssyg i gerningsøjeblikket, slipper han for fængsel.

Artiklens øverste billede

Onsdag blev en 42-årig krigsveteran, der er sigtet for at have slået sine forældre ihjel, af en dommer anbragt på en psykiatrisk afdeling.

Det skete ved et grundlovsforhør ved Retten i Randers.

En læge havde forinden vurderet, at Lars Kragh var akut sindssyg og derfor ikke egnet til at blive varetægtsfængslet under normale vilkår i en arrest eller et fængsel.

Selv nægter han sig skyldig i drab, men indrømmer, at han har slået dem begge flere gange med en økse. Han forklarede, at det skete i nødværge.

I retten fremstod han både forvirret og paranoid.

Normalt straffes drab i Danmark med lange fængselsdomme.

Men hvis en gerningsmand vurderes at have været sindssyg og utilregnelig, da forbrydelsen blev begået, slipper han eller hun for straf. I stedet idømmes andre mindre indgribende foranstaltninger.

Det fortæller lektor i strafferet ved Københavns Universitet, Trine Baumbach.

- Vi straffer folk, fordi de har begået en forbrydelse, men vi straffer ikke folk, som er sindssyge og utilregnelige i gerningsøjeblikket.

- Sindssyge har ikke noget at gøre i et fængsel, forklarer hun.

Trine Baumbach vil ikke forholde sig til den aktuelle sag, men hun vil gerne forklare, hvorfor sindssyge kan slippe for fængsel i selv de alvorligste sager.

Det er straffelovens paragraf 16, der bestemmer, at en person skal frifindes for straf, hvis vedkommende både var sindssyg og utilregnelig i gerningsøjeblikket.

- Normalt fastsættes straffen, så den tager udgangspunkt i en gernings grovhed. Men den tankegang har man slet ikke, når man fastsætter ud fra paragraf 16, fortæller hun.

- Tanken er, at det ikke er forbrydelsen, vi skal bedømme, men derimod hvordan vi bedst muligt hjælper personen, så vedkommende ikke begår et strafbart forhold igen.

- Hovedformålet er at hjælpe folk, der er sindssyge, så de lever i en kriminalitetsfri tilværelse. På den måde kommer retsfølelsen til at fylde mindre.

Paragraf 68 i straffeloven bestemmer, hvilke foranstaltninger man kan idømme en person, der var sindssyg og utilregnelig i gerningsøjeblikket.

Foranstaltningerne kan være alt fra tilsyn eller afvænning til anbringelse på en psykiatrisk afdeling.

- Jeg husker ikke, at der har været sager, hvor folk der har begået drab er blevet fritaget for straf og så bare blevet løsladt.

- Men det kan i princippet godt ske, siger Trine Baumbach.

Hun understreger, at kun de færreste drabsmænd- og kvinder i Danmark vurderes at være sindssyge og utilregnelige i gerningsøjeblikket.

Det er eksperter fra Retslægerådet, der laver den vurdering gennem en metalundersøgelse.

Straffeloven

Den danske straffelov lægger op til, at personer på grund af deres mentale tilstand kan slippe for straf. Dog er det et krav, at personen både var sindssyg og utilregnelig i gerningsøjeblikket.

Her er hvad straffeloven blandt andet siger om sindssyge gerningsmænd:

§ 16:

Personer, der på gerningstiden var utilregnelige på grund af sindssygdom eller tilstande, der må sidestilles dermed, straffes ikke. Det gælder også for personer, der var mentalt retarderede i højere grad.

Befandt gerningsmanden sig som følge af indtagelse af alkohol eller andre rusmidler forbigående i en tilstand af sindssygdom eller i en tilstand, der må ligestilles hermed, kan straf dog pålægges, når særlige omstændigheder taler herfor.

§68:

Hvis en tiltalt frifindes for straf på grund af sindssyge, kan retten træffe andre foranstaltninger, der kan være med til at forebygge yderligere lovovertrædelser.

Hvis mindre indgribende foranstaltninger som tilsyn, bestemmelser vedrørende opholdssted eller arbejde, afvænningsbehandling, psykiatrisk behandling m.v. ikke findes tilstrækkelige, kan det bestemmes, at personen skal anbringes på et psykiatrisk hospital, i en institution for personer med vidtgående psykiske handicap eller under tilsyn.

Kilder: Straffeloven

/ritzau/

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.