Overblik: Derfor blev sygeplejerske dømt for drab

Sygeplejerske blev i juni idømt fængsel på livstid for patientdrab. Læs her mere om, hvorfor hun blev dømt.

Vidneudsagn fra kolleger, brugte sprøjter, retskemiske undersøgelser samt påfaldende sammentræf er alt sammen faktorer, der 24. juni 2016 fik et nævningeting til at kende den 31-årige sygeplejerske Christina Aistrup Hansen skyldig i tre drab og et drabsforsøg.

Her kan du få et overblik over, hvorfor Retten i Nykøbing Falster mener, hun er skyldig.

* Alle fire ofre blev forgiftet med medicin

- Retten finder det bevist, at patienterne Arne Herskov, Anna Lise Poulsen og Viggo Holm Petersen alle er blevet dræbt ved hjælp af en overdosis morfin og en dosis Stesolid. De samme stoffer samt hjertemedicinen Cordarone blev fundet i patienten Maggi Rasmussen, der kun overlevede ved hjælp af kollegers indgivelse af modgift. Retten mener ikke, at stofferne kan være blevet givet ved en fejl.

* Lighedspunkter mellem de fire forhold

- Der er en række lighedspunkter mellem forbrydelserne: Alle ofrene var ældre, svagelige patienter. Mængden af morfin, som patienterne har fået, er blevet beregnet til mellem 40 og 50 milligram, hvilket langt overskrider den normale dosis. Mængden af Stesolid er blevet målt til mellem 6 og 15 milligram. Disse sammenfald peger ifølge retten på, at det er den samme person, som står bag drabene.

* Hovedvidne så sygeplejerske skjule sprøjter

- Sagens hovedvidne, sygeplejersken PL, har forklaret, at hun tidligt om morgenen 1. marts 2015 gik ind på Maggi Rasmussens stue, hvor hun fandt Christina Aistrup Hansen stående bøjet over patientens seng med to sprøjter i hånden. Sygeplejersken forsøgte ifølge vidnet at skjule sprøjterne, da hun opdagede, at hun ikke var alene. Vidnet kunne efter eget udsagn se, at begge sprøjter var indgivet, da stemplerne var trykket i bund. Et par minutter senere fik patienten respirationsstop og måtte genoplives.

* Der blev fundet gerningsvåben

- Da politiet undersøgte skraldet på akutafdelingen efter drabene på Anna Lise Poulsen og Viggo Holm Petersen samt drabsforsøget på Maggi Rasmussen, fandt man to sprøjter. Den ene med spor af morfin, Stesolid og hjertemedicinen Cordarone, den anden med spor af morfin og Cordarone. En embedslæge har forklaret, at det er helt utænkeligt, at man i behandlingsmæssig øjemed giver tre stoffer i samme sprøjte. På den baggrund finder retten det bevist, at sprøjterne er blevet brugt ved drabsforsøget på Maggi Rasmussen.

* Det kan ikke være andre

- En række vidneforklaringer og faktuelle omstændigheder peger ifølge retten på, at Christina Aistrup Hansen står bag forbrydelserne.

- I forbindelse med drabet på 72-årige Arne Herskov 4. marts 2012 har et vidne eksempelvis forklaret, at han så sygeplejersken komme ud fra medicinrummet med en sprøjte med en klar væske i hånden. Det undrede ham, da dagens medicin lige var blevet delt ud. Kort efter lød hjertestopalarmen. Et andet vidne har forklaret, at den dømte var den eneste, der på det tidspunkt ikke var i personalestuen.

- De to andre drab samt drabsforsøget fandt sted på en nattevagt fra 28. februar til 1. marts 2015, hvor Christina Aistrup Hansen og hovedvidnet PL var på arbejde sammen. Retten lægger vægt på, at det i forbindelse med de to dødsfald kun var de to personer, der var til stede, da en tredje kollega var på en anden stue for at modtage en patient.

Kilde: Retten i Nykøbing Falster

/ritzau/

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.