Politi og retsvæsen

Han var stor mand på Rigshospitalet - nu er han idømt fængselsstraf for tyveri

En tidligere overlæge fra Rigshospitalet idømmes tre måneders fængsel for tyveri.

En 63-årig tidligere højt profileret overlæge fra Rigshospitalet idømmes tre måneders fængsel for tyveri af et maleri og to lamper fra sin tidligere arbejdsplads.

De stjålne effekter repræsenterer en værdi af knap 28.000 kr.

Dommen er et resultat af Jyllands-Postens afsløringer. Avisen afslørede i april 2014, at overlægen havde købt forskelligt inventar, herunder malerier, for sine forskningsmidler, og at nogle af tingene ifølge avisens kilder ikke befandt sig på overlægens kontor på Rigshospitalet.

Rigshospitalet reagerede ved at politianmelde og fyre overlægen.

Overlæge kræves idømt mindst fire måneders fængsel for tyveri

Under retssagen i Københavns Byret krævede han frifindelse med begrundelsen, at pengene, han købte maleriet og lamperne for, var hans egne.

Men den forklaring har Københavns Byret kasseret. Retten fastslår, at midlerne på hans forskningskonto var Rigshospitalets, og at maleriet og lamperne, som blev indkøbt for forskningsmidler, derfor var hospitalets ejendom.

Overlægen arbejder i dag på et provinshospital og sagde tidligere torsdag i retten, at politianmeldelsen og fyringen har ødelagt hans karriere.

Han kunne, sagde han, slet ikke forstå, hvorfor hospitalet reagerede sådan på grund af sølle 27.000 kr., når man tænkte på alt det, han havde skabt og gjort på Rigshospitalet.

Hjertelæge: »Det var mine ting, så jeg tog dem med hjem«

Anklageren i sagen havde krævet en ubetinget fængselsstraf på mindst fire måneders fængsel.

Men retten endte med en mildere dom. Dommer Gitte Cordes forklarede, at domsmandsretten havde taget hensyn til de "ganske voldsomme konsekvenser", som sagen allerede har haft for overlægen, og den kultur, der havde været på Rigshospitalet. Hun uddybede ikke, hvad der lå i dette udtryk, men forsvareren henviste under sine afsluttende bemærkninger, før retten afgjorde sagen, til bl.a. Rigsrevisionens rapport, som fastslår, at der på landets hospitaler, herunder på Rigshospitalet, har været en "særegen, afvigende forvaltningskultur".

»Det har haft så voldsomme konsekvenser, at retten finder det fuldt tilstrækkeligt at give dig en betinget dom i den lave ende,« sagde Gitte Cordes.

Det er den anden dom, der falder i sagen, hvor Rigshospitalet har politianmeldt frem overlæger.

Tidligere er overlæge Peer Grande blevet idømt halvandet års betinget fængsel for groft bedrageri for 2,3 mio. kr. ved at have brugt forskningsmidler til private formål af alle slags, bl.a. ferierejser med familie og venner til Frankrig og Norge, private middage med venner og familie, Rolex-ure og dyrt mærkevaretøj.

Politiet har opgivet sagen mod to af de overlæger, som blev politianmeldt, mens der stadig efterforskes i en sag.

Den dømte overlæge er omfattet af et navneforbud, som gælder også i perioden, hvor han overvejer om han vil anke dommen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Journalisten bag serien: Morten Pihl


Jyllands-Posten afslører, hvordan overlæger på især Rigshospitalet har misbrugt forskningsmidler til dyre vine, middage, møbler og rejser for familie og kolleger.

Da flere af de involverede overlæger i retten har fået nedlagt forbud mod at blive identificeret, har vi måttet anonymisere eller udelade en stor del af artiklerne, som har ført til politianmeldelser af lægerne. Afsløringerne har stået på siden den 16. juni 2013.

Morten Pihl modtog 9. januar 2015 Cavling-prisen for sine afsløringer.


Har du input eller kommentarer til Jyllands-Postens dækning af sagen, er du velkommen til at kontakte morten.pihl@jp.dk

 

Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Mød en Cavling-vinder
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her