Fhv. direktører i Bruun Rasmussen tiltalt for groft bedrageri

Landets største auktionshus ramt af skandale. To fhv. direktører tiltalt for svindel med Rodin-skulptur.

”Auktionshuset”, hed dokumentarserien på DR1, som i 2013-2015 skulle vise, hvordan dagligdagen så ud i det hæderkronede familieforetagende Bruun Rasmussen. En seer fandt programmet at sammenligne med ren reklame og klagede til Forbrugerombudsmanden, så idyllisk og harmonisk så alting ud, når husets eksperter og bestyrelsesformand Jesper Bruun Rasmussen tøffede omkring.

Nu er det kommet frem, at der uden for kameraerne fandt en større svindelsag sted. To af auktionshusets fhv. direktører er tiltalt for groft bedrageri i forbindelse med et forsøg på at sælge en falsk udgave af billedhuggeren Auguste Rodins ”Grubleren” til auktionshuset Christie’s i London.

Fætter involveret

Den ene tiltalte er fhv. adm. direktør gennem 20 år Claus Poulsen, en fætter til bestyrelsesformand Jesper Bruun Rasmussen. Den anden er fhv. frimærke- og møntdirektør Thomas Høiland, der var ansat frem til 2013 og netop nu afsoner en dom på 21 måneders fængsel for hvidvask og afpresning i forbindelse med en hashsag. Det var denne sag, der ledte Københavns Politi på sporet af kunstsvindlen.

Sagen begynder for præcis 20 år siden. Thomas Høiland købte dengang ”Grubleren” på en auktion i New York på vegne af sin mentor for 265.000 dollars. I 2012 arver en slægtning til mentoren skulpturen og indleverer den til Bruun Rasmussen. Auktionshuset får den vurderet der, hvor den slags skal vurderes: hos en særlig Rodin-komité i Frankrig. Her kalder man den nu en forfalskning, hvorfor Bruun Rasmussen afviser at sælge skulpturen.

Men så går daværende adm. direktør Claus Poulsen og frimærkedirektøren Thomas Høiland i hemmelighed sammen med en tredje mand om at købe den falske skulptur for 200.000 kr. De indleverer den hos Christie’s uden at fortælle, at den er erklæret falsk, men mener, at de skal have 4-6 mio. kr. Christie’s tjekker også med Rodin-komitéen, som atter melder tilbage, at den er uægte.

Herefter er de tre mænds plan at afpresse Christie’s, da det var hos dem, Thomas Høiland tilbage i 1996 købte den som ægte. De tre mænd truer med en retssag og dårlig presseomtale.

Tavs bestyrelsesformand

De tre kumpaner hævder, at Jesper Bruun Rasmussen opholdt sig i samme rum som dem, da de lagde deres plan. Dette har Jesper Bruun Rasmussen afvist i retten. Han ønsker ikke at udtale sig til pressen.

Ifølge auktionslederloven er det ulovligt for auktionsledere selv at handle med ting, de må alene formidle køb og salg. Da direktørnavnene kom frem i Politiken tirsdag, tøvede diverse eksperter i ledelse da heller ikke med at kalde sagen for problematisk og et udtryk for en korrumperet kultur.

Bruun Rasmussens adm. direktør, Jakob Dupont, erklærer sig skuffet over de tidligere chefer.

»Deres handlinger er helt imod den etik og moral, vi er fanebærere for på auktionsmarkedet. Det er foregået i privat regi. Virksomheden har handlet korrekt. Vi har fået indleveret en skulptur, som vi fik undersøgt af de mest vidende eksperter på området. Vi sagde derefter, at vi ikke ville sælge den, og at den havde det bedst med at bo hos indehaveren for dens dekorative værdi,« siger Jakob Dupont.

Kan du forstå ledelseseksperterne, når de siger, at der er noget usundt i jeres virksomhed?

»Nej, det har intet med vores kultur at gøre. Vi har aldrig tidligere haft sådan en sag, og man kan ikke gardere sig mod bedrag fra hverken direktører eller den sidst tilkomne elev.«

Skepsissen bliver ikke mindre af, at Claus Poulsen er et familiemedlem ...

»Nej, og det gør også skuffelsen endnu større, at det har været en person tæt på husets dna, om du vil. Men igen: Han handler for egen regning.«

Han er kommet i dårligt selskab hos en anden af jeres fhv. direktører ...

»Det ved jeg ikke. Vi købte Thomas Høilands auktionshus og prøvede at integrere ham. Han fratrådte, da han fik sin dom i byretten. For noget, han havde gjort i sit gamle firma, ikke hos os. Det var et lig, der lå i lasten, da vi købte hans butik.«

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.