29-årig varetægtsfængslet for dødstrusler mod konservativ politiker

»Du leger med dit og dit barns liv« skrev en hashryger fra Haderslev blandt andet til politikeren Mai Mercado (K).

Artiklens øverste billede
Mai Mercado fra De Konservative er i øjeblikket på barselsorlov fra Folketinget. Arkivfoto: Jonas Olufson

En 29-årig mand fra Haderslev er blevet varetægtsfængslet i fire uger for dødstrusler mod det konservative folketingsmedlem Mai Mercado.

Det afgjorde dommeren ved et grundlovsforhør i Retten i Sønderborg tirsdag. Dommeren besluttede også, at den 29-årige skal mentalundersøges. I retten erkendte manden at have skrevet til Mercado, men nægtede at have truet hende. Fængslingen blev kæret til landsretten.

Truslerne mod Mai Mercado blev fremsat på Facebook i flere omgange henover weekenden. Mandag aften blev manden anholdt.

»Politiet er lige kommet og har sigtet mig. Hvis det får konsekvenser for mig, får det også konsekvenser for dig - det er ikke en trussel, men en garanti«

29-årig nu varetægtsfængslet mand til Mai Mercado

»Jeg kan bekræfte, at det er mig. Jeg har ikke så mange kommentarer lige nu,« skriver hun.

Det er ikke Mercado selv, der har anmeldt truslerne, men derimod en kvindelig borger.

Da Københavns Politi i fredags ryddede flere hasboder i Pusher Street på Christiania skrev Mai Mercado fra sin barselsorlov en opdatering, der bragte sindene i kog. Hun jublede over politiets aktion:

»Findes der noget bedre end barsel med en nyfødt? Det skulle da lige være TV 2 NEWS kørende i baggrunden, hvor politiet gennemsmadrer hashboder på Christiania! I love it,« efterfulgt af tre hjerter.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Den 29-årige mand reagerede med næsten 15 kommentarer til opdateringen, skriver JV.dk, som var til stede i retten i Sønderborg. Blandt andet skrev den tiltalte:

»Du leger med dit og dit barns liv« og »jeg kan godt forstå, hvis nogen vil stikke en kniv i dig og din baby« samt »jeg ville fryde mig, hvis Mai Mercados baby mister livet«.

I retten erkendte han at have skrevet til Mai Mercado, men nægtede, at der var tale om trusler. Han forklarede desuden, at, han havde følt sig forurettet over Mercados opdatering, fordi han selv ryger hash:

»Jeg føler, hun håner folk, der som jeg ryger hash. Jeg har meget gavn af at ryge hash, for jeg har ADHD,« sagde han ifølge avisens udsendte.

Truslerne fik en anden Facebook-bruger til at anmelde den 29-årige til politiet, som rejste sigtelse mod ham lørdag. Sigtelsen fik ham imidlertid til at fremsætte endnu en trussel mod Mai Mercado:

»Politiet er lige kommet og har sigtet mig. Hvis det får konsekvenser for mig, får det også konsekvenser for dig – det er ikke en trussel, men en garanti,« skrev han ifølge jv.dk.

Den 29-årige nu varetægtsfængslede var dog langt fra den eneste, der i løbet af fredagen og weekenden har skrevet truende eller hadefulde kommentarer til Mai Mercado. Nogle af de groveste eksempler fra hendes Facebook-kommentarspor lyder:

»Død over dig! Og dit barn...«

»Kan du huske, hvad der skete med Jo Cox? Hun blev skudt. Fordi hun har været et svin mod andre...«

»Du skulle bare kneppes din klamme so...«

»Du fortjener et syrebad, mens dine børn kigger på.«

»Håber du får besøg i nat og bliver gennemsmadret.«

»Dø luder.«

35-årige Mai Mercado er i øjeblikket på barsel fra Folketinget. Indtil april var hun blandt andet politisk ordfører for De Konservative.

Lørdag reagerede hun på de mange hadske kommentarer til hendes Christiania-opdatering. I en ny opdatering beskrev hun truslerne mod hende selv og hendes familie som langt over grænsen.

»Nogle er vrede på mig ganske enkelt fordi jeg ikke deler deres holdning. Andre blev vrede, fordi jeg brugte udtrykket gennemsmadre.«

»Tro det eller ej, men mit opslag var faktisk ikke tænkt som nogen provokation. Jeg formidlede det, som jeg så på News. Jeg bakker op om politiets indsats, og jeg synes, at det er rigtig godt, når de går ind og tager livtag med hashen - uanset hvor det sker. Jeg kunne lige så godt have skrevet 'fjerner' såvel som 'gennemsmadrer'. Men jeg står ved mit ordvalg, for det var det, som politiet gjorde og det jeg så. Jeg ville gerne nå at svare alle de (saglige) beskeder, som jeg modtager - men jeg modtager for mange lige pt.,« skrev hun.

I sidste uge blev socialdemokraten Morten Bødskov overfaldet med et knytnæveslag i ansigtet under et fodboldarrangement på Islands Brygge i København, og torsdag på Folkemødet på Bornholm spyttede en person mod Folketingets formand Pia Kjærsgaard.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.