Forsker i rusmidler: Nedrivning af Pusher Street stresser banderne, men bremser ikke hashsalget

»Man kan diskutere, om indsatsen giver mening,« siger forsker i rusmidler om den største politiaktion på Christiania i 12 år.

Artiklens øverste billede
Mere end 30 boder blev destrueret og ødelagt af politiet fredag, da Københavns Politi ryddede Pusher Street på Christiania. Foto: Lars Krabbe.

Fredagens destruktion af mere end 30 hashboder og beslaglæggelsen af en endnu ikke angivet mængde hash er blevet kaldt den største aktion af Københavns Politi på Christiania siden 2004.

Dengang ryddede politiet hele Pusher Street, men ligesom for 12 år siden kommer dagens indsats ikke til at rokke på salget af hash og cannabis.

Det vurderer Jakob Johan Demant, lektor på Sociologisk Institut og forsker i rusmidler ved Københavns Universitet.

»Vi har tidligere set, at det ikke er mængden af solgt cannabis eller hash, som disse indsatser kommer til at få nogen indflydelse på. Boderne bliver lagt ned, men spørgsmålet er, om ikke salget kører på samme tryk i morgen, hvis ikke allerede i aften,« siger Jakob Johan Demant om indsatsen, der samtidig resulterede i 17 anholdelser.

Efter Københavns Politi fjernede sine afspærringer fredag rapporterede flere medier og christianitter, at salget allerede var genoptaget og foregik igennem vinduer.

Men selvom indsatsen ikke kan aflæses på salget, så er politiet med til at stresse og skræmme sælgerne, når de slår ned på Pusher Street, siger Jakob Johan Demant.

»Man stresser banderne og skaber utryghed hos banderne, ligesom politiet får en indflydelse på den organiserede kriminalitet, når man kan tage nogle af aktørerne ud og føre nogle sager på dem,« siger Jakob Johan Demant.

Selvom han ikke vil kalde aktionen for spild af politiets ressourcer, så er han åben for at diskutere, om ressourcerne bliver prioriteret fornuftigt.

»Man kan diskutere, i hvilken grad det er en vigtig politimæssig indsats, men jeg vil også sige, at det stresser den organiserede kriminalitet, selvom det ikke påvirker salget. Man skal passe på med at sige, at den ligegyldig, men man kan sætte spørgsmålstegn ved, om den er meningsfuld, hvis cannabisvolumen er uændret trods en stærk indsats,« siger Jakob Johan Demant.

Med Pusher Street lukket og under politiets søgelys åbner der sig en mulighed for, at flere pushere vil bevæge sig ud på de københavnske gader og brokvarterer for at sælge hash. Det mener læge og misbrugsekspert, Henrik Rindom, der er tilknyttet Stofrådgivningen i København.

»Vi har fået handlen spredt i hele København. Det kan blive en kamp om markedsandele, hvis man skubber handlen ud af Christiania, og det betyder, at politiet lukke længere vil have noget entydigt mål at gå efter,« siger læge og misbrugsekspert Henrik Rindom.

Han har i flere år advokeret for legalisering og regulering af euforiserende stoffer, og Jakob Johan Demant vurderer, at der i disse år er flere lande, der er klar til at diskutere en markedsregulering.

»Kigger man rundt omkring i verden, så taler flere lande om at regulere hashmarkedet, og det har nogen positive effekter i den forstand, at det stresser mindre og er væsentligt billigere for myndighederne. Men den snak tager selvfølgelig også udgangspunkt i det synspunkt, at man accepterer køb og salg af stoffer,« siger Jakob Johan Demant.

Han vurderer ikke, at der er optræk til en holdningsændring hos de danske politikere på spørgsmål om statsreguleret salg af euforiserende stoffer, men han vurderer, at den internationale diskussion med tiden også kan rejse spørgsmålet om legalisering på Christiansborg.

»Meget tyder på, at der nok kommer en bevægelse, som det skulle være mærkeligt, at man ikke reagerer på i et eller andet omfang,« siger Jakob Johan Demant.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.