Morten Bødskov slået ned under EM-kamp i København

Morten Bødskov (S) blev tirsdag aften overfaldet på Islands Brygge i København. S-formand Mette Frederiksen fordømmer det »politiske overfald«.

Artiklens øverste billede
Den tidligere justitsminister Morten Bødskov (S).

Den tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) blev tirsdag aften overfaldet, da han sammen med en ven så EM-fodboldkamp på storskærm på Islands Brygge i København.

Både Københavns Politi og Morten Bødskov selv bekræfter voldsepisoden, som tilsyneladende var politisk motiveret.

Det er et politisk motiveret overfald. Det er rystende. Og jeg fordømmer det på det allerkraftigste.

Mette Frederiksen, Socialdemokraterne

Sammen med en ven var han taget til Islands Brygge, hvor DR viser fodbold-EM på storskærm. De mødtes ved 21.30-tiden, købte en øl og satte sig op på taget af nogle containere, som er indrettet med siddepladser. Efter 15-20 minutter kom en ung mand op og satte sig målrettet ved siden af Morten Bødskov, selvom flere stole var ledige.

»Han spørger mig om jeg ikke er tidligere justitsminister, om jeg ikke er socialdemokrat og hvad jeg hedder? Efter jeg har svaret ham, spørger han, om jeg ikke kan forklare Socialdemokraternes økonomiske politik,« skriver Morten Bødskov på Facebook om forløbet.

»Da jeg beder ham uddybe det spørgsmål bliver han lidt svævende, rejser sig pludselig hurtigt op og slår mig hårdt med en knytnæve i tindingen. Idet han slår mig siger han noget i retningen af "Det her er fra Mouril" eller "Det her er fra Mourine".«

»Hvad det betyder ved jeg ikke,« skriver den tidligere minister, som i dag er mærket af den voldsomme oplevelse og har ondt i hovedet.

Efter knytnæveslaget løb gerningsmanden ned af afsatsen og forsvandt over plænen mod Langebro. Han beskrives som ung i begyndelsen af 20'erne, dansk af udseende med lyst, kort hår, og iført jeans og sort hættetrøje. På venstre underarm havde han en tatovering med et karakteristisk tysk jernkors (malteserkors) på 10-15 cm.

Københavns Politi er nu ved at efterforske sagen. Blandt andet undersøger politiet, om gerningsmanden er blevet fanget af videoovervågning under flugten. Vicepolitiinspektør Ove Larsen håber desuden, at tatoveringen med jernkorset vil kunne kaste spor af sig. Købehavns Politi hører derfor gerne fra vidner til episoden eller personer, der mener at kende manden.

Han vil blive sigtet efter straffelovens paragraf 119 om vold mod personer i offentlig tjeneste, hvor strafferammen er op til otte års fængsel.

Vicepolitiinspektør Ove Larsen understreger, at sager om vold mod politiker eller personer i offentlig tjeneste er alvorlige, men heldigvis også sjældne i Danmark:

»Det er heldigvis sådan, at både du, jeg og alle andre kan færdes frit og gå ind for at se en fodboldkamp, hvis vi vil det,« siger han.

Efter den ubehagelige episode var Morten Bødskov tirsdag nat en tur på skadestuen for at få tjekket kæbe, tænder, øre og øjne.

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen fordømmer overfaldet på sin gode ven og partifælle:

»Det er et politisk motiveret overfald. Det er rystende. Og jeg fordømmer det på det allerkraftigste. Politisk vold er det sidste, Danmark har brug for,« skriver hun på Facebook.

»Jeg håber inderligt, at det her er undtagelsen, der bekræfter reglen om, at Danmark er et dejligt og fredeligt land, hvor meninger kan brydes men altid i ord og i gensidig respekt. Morten har det efter omstændighederne godt men er i sagens natur påvirket af oplevelsen.«

Der er aldrig, aldrig plads til vold. Det er fuldstændigt uacceptabelt.

Søren Pape Poulsen, Konservative

»Det her er ganske enkelt 100% forkasteligt! Jeg tager afstand på alle måder,« skriver Liberal Alliances formand Anders Samuelsen, og tilføjer, at den politiske debat i Danmark netop er kendetegnet ved at være lykkeligt forskånet for vold.

De Konservativs formand Søren Pape Poulsen understreger ligeledes, at politisk debat foregår uden vold:

»Vi kan være uenige, diskutere, stemme forskelligt, og bølgerne kan måske endda gå højt. Men der er aldrig, aldrig plads til vold. Det er fuldstændigt uacceptabelt, og jeg håber, at voldsmanden bliver straffet hårdt,« skriver han på Facebook.

Også partilederne fra SF og De Radikale, Pia Olsen Dyhr og Morten Østergaard, tager på det kraftigste afstand fra overfaldet og sender deres støtte til Morten Bødskov. Det samme gør tidligere udviklingsminister Mogens Jensen (S):

»Ikke alene et modbydeligt overfald på min gode kammerat og kollega, Morten Bødskov men på det danske åbne folkestyre,« skriver han.

Desuden skriver nuværende justitsminister Søren Pind følgende opdatering om sagen:

»Vi har nu set en tidligere justitsminister blive slået ned, fordi, angiveligt, han var socialdemokrat og tidl. justitsminister. Lad mig sige det ligeud: Det er helt og aldeles uacceptabelt - og udansk i enhver henseende.«

»Den grad af raseri, der i øjeblikket præger os, bør simpelthen dæmpes. Der foregår en lang række modbydeligheder og vores verden er under angreb. Svaret er ikke, at vi går op i limningen. Svaret er selvbeherskelse, frisind, sammenhold og støtte til demokratiet og dets institutioner. Jeg forstår ikke, at folk ikke i langt højere grad værdsætter, at politikere – folks tillidsmænd – færdes frit. Ellers kommer vi til at have et samfund, hvor alle politikere skal rende rundt med livvagter og afstanden bliver endnu større end den er.«

»Politiet er i fuld gang, og når den ansvarlige bliver bragt til ansvar, venter der en kontant afregning. Det manglede bare. Jeg har talt med Morten Bødskov og udtrykt min sympati og at myndighederne gør, hvad der er fornødent.«

Selv beder Morten Bødskov om forståelse for, at han ikke har mere at sige om sagen lige nu.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.