Forsvarer: Sag om sygehusdrab bygger på mavefornemmelse

Ingen har set drabstiltalt sygeplejerske slå patienter ihjel, og der er intet fældende bevis, siger forsvarer.

En af de mest omtalte drabssager i dansk retshistorie bygger på ondsindet sladder og helt ekstraordinært få beviser.

Derfor bør et nævningeting ved Retten i Nykøbing Falster frifinde en 31-årig sygeplejerske, der er tiltalt for at dræbe patienter på det lokale sygehus.

Det er budskabet fra forsvarsadvokat Jørgen Lange, da han efter 23 retsdage har hele mandagen til at udlægge sagen i sin procedure.

- Der er ikke noget, som kan gå under betegnelsen det fældende bevis. Det foreligger ganske enkelt ikke i den her sag, lyder det fra advokaten.

Derimod mener han, at hele anklagemyndighedens sag bygger på kollegers jalousi og misundelse. Jørgen Lange henviser til, at både den tiltalte og en række vidner har forklaret, at sygeplejerskerne på sygehusets akutafdeling var splittet i to.

- Den ene gruppe har haft en til tider ganske voldsom antipati mod min klient, mens vi fra den anden gruppe har hørt det stik modsatte. Sidstnævnte gruppe har fortalt, at min klient er omsorgsfuld og fagligt meget dygtig, siger Jørgen Lange.

En række af den drabstiltaltes kritikere har i retten fortalt, at patienter påfaldende ofte fik det dårligt og døde i den tiltaltes selskab, ligesom hun ifølge kollegerne virkede eksalteret og triumferende efter særligt dramatiske vagter.

- Men når de pågældende vidner er blevet spurgt, om de har set, at den tiltalte har givet medicin til patienterne, siger de alle, at det har de ikke. Igen er det den berømte mavefornemmelse, siger forsvareren.

På samme måde er det heller ikke lykkedes at finde dna eller fingeraftryk på den sprøjte, som en tidligere anklager ellers har betegnet som "gerningsvåbnet", da den højst usædvanligt rummede rester af netop de tre stoffer, der blev fundet i et af ofrene.

Hertil kommer, at en ekspert i medicinforgiftninger har sået tvivl om, hvorvidt patienterne overhovedet er ofre for en forbrydelse.

Toksikologen Kim Dalhoff henviste således til, at flere af patienterne i forvejen var tæt på at dø, og at mængderne af medicin i deres kroppe ikke nødvendigvis var dødelige.

På den anden side ventes anklager Michael Boolsen at sætte sin lid til et andet ekspertvidne, professor i retskemi Kristian Linnet, som mener, at mængden af medicin i patienterne er så overvældende, at den næppe er givet ved en fejl, men for at slå ihjel.

I alt er sygeplejersken tiltalt for tre drab og et drabsforsøg. I alle tilfælde skal ofrene have været ældre patienter, som ifølge anklagemyndigheden blev forgiftet med medicin.

Hvorvidt kvinden er skyldig eller ej, ventes retten at afgøre 24. juni.

/ritzau/

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.