Dom: Ikke racisme, at sammenligne islamister med nazisme

Østre Landsret har frifundet den pensionerede pressefotograf Ole Flemming Nielsen for brud på racismeparagraffen. Han blev i byretten i februar dømt for at sammenligne islam og nazisme.

Artiklens øverste billede
I landsretten fortalte Jørgen Saugsted, hvordan han havde taget mange migræne- og hovedpinepiller i tiden op til gerningstidspunktet. Arkivfoto: Jens Dresling

Det var ikke racisme, da den pensionerede pressefotograf, Ole Flemming Nielsen, i 2013 skrev et indlæg på Facebook, hvor han sammenlignede ideologien islam med nazismen.

Det har Østre Landsret netop fastslået i en dom i en omstridt og principiel ankesag, hvor landsretten afviser, at Ole Flemming Nielsen har overtrådt racismeparagraffen ved at forhåne eller nedværdige en gruppe af mennesker på grund af deres tro.

Byretten i Helsingør havde idømt Ole Flemming Nielsen en straf på fire dagbøder a 400 kr. for et indlæg på Facebook. Hele sagen begyndte at rulle, da Ole Flemming Steen en novemberaften i 2013 deltog i en debattråd på Facebook. Debatten tog udgangspunkt i en balladesag i en beboerforening, hvor bestyrelsen var blevet kuppet af personer med tilknytning til Hizb ut-Tahrir.

I et indlæg skrev Ole Flemming Nielsen:

»… ideologien islam er fuldt ud lige så afskyvækkende, modbydelig, undertrykkende og menneskefjendsk som nazismen.” Den massive indvandring af islamister her til Danmark er det mest ødelæggende, det danske samfund har været udsat for i nyere historisk tid.«

Senere samme aften skrev han i den samme debat:

»Islam vil netop misbruge demokratiet til at afskaffe demokratiet.«

Landsretten frifinder tiltalte med følgende begrundelse:

”Således som anklageskriftet er formuleret, omfatter tiltalen ikke de udtalelser, som tiltalte har skrevet kort tid før og efter den udtalelse, der er rejst tiltale for,” hedder det.

Og det tilføjes:

”Det fremgår af sagen, at den i tiltalen citerede udtalelse blev skrevet som led i en debat på en offentligt tilgængelig profil på Facebook i forbindelse med, at der på profilen var skrevet, at bestyrelsen i boligforeningen 3V på Egedalsvænge i Kokkedal havde bevilget og brugt 110.000 kr. på en Eidfest, og at samme bestyrelse havde givet 6.000 kr. i tilskud til indkøb af et juletræ og afholdelse af julefest. Tiltalte har forklaret, at bestyrelsen i den omtalte beboerforening bestod af folk tilknyttet Hizb ut-Tahrir,” skriver landsretten.

”På denne baggrund og efter ordlyden af udtalelsen, der indeholder ordene ”ideologien Islam” og ”Islamister”, finder landsretten i overensstemmelse med tiltaltes forklaring, at udtalelsen var rettet mod islamisk ideologi og islamister. Da beskyttelsen i straffelovens § 266 b, stk. 1, efter ordlyden og bestemmelsens forarbejder ikke omfatter forhånelse mv. af en gruppe af personer på grund af deres ideologi, frifindes tiltalte for den rejste tiltale,” konkluderer landsretten.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.