Annonce
Politi og retsvæsen

Dom: Ikke racisme, at sammenligne islamister med nazisme

Østre Landsret har frifundet den pensionerede pressefotograf Ole Flemming Nielsen for brud på racismeparagraffen. Han blev i byretten i februar dømt for at sammenligne islam og nazisme.

I landsretten fortalte Jørgen Saugsted, hvordan han havde taget mange migræne- og hovedpinepiller i tiden op til gerningstidspunktet. Arkivfoto: Jens Dresling

Det var ikke racisme, da den pensionerede pressefotograf, Ole Flemming Nielsen, i 2013 skrev et indlæg på Facebook, hvor han sammenlignede ideologien islam med nazismen.

Det har Østre Landsret netop fastslået i en dom i en omstridt og principiel ankesag, hvor landsretten afviser, at Ole Flemming Nielsen har overtrådt racismeparagraffen ved at forhåne eller nedværdige en gruppe af mennesker på grund af deres tro.

Byretten i Helsingør havde idømt Ole Flemming Nielsen en straf på fire dagbøder a 400 kr. for et indlæg på Facebook. Hele sagen begyndte at rulle, da Ole Flemming Steen en novemberaften i 2013 deltog i en debattråd på Facebook. Debatten tog udgangspunkt i en balladesag i en beboerforening, hvor bestyrelsen var blevet kuppet af personer med tilknytning til Hizb ut-Tahrir.

I et indlæg skrev Ole Flemming Nielsen:

»… ideologien islam er fuldt ud lige så afskyvækkende, modbydelig, undertrykkende og menneskefjendsk som nazismen.” Den massive indvandring af islamister her til Danmark er det mest ødelæggende, det danske samfund har været udsat for i nyere historisk tid.«

Senere samme aften skrev han i den samme debat:

»Islam vil netop misbruge demokratiet til at afskaffe demokratiet.«

Professorer: Omstridt racismedom er helt efter bogen

Landsretten frifinder tiltalte med følgende begrundelse:

”Således som anklageskriftet er formuleret, omfatter tiltalen ikke de udtalelser, som tiltalte har skrevet kort tid før og efter den udtalelse, der er rejst tiltale for,” hedder det.

Og det tilføjes:

”Det fremgår af sagen, at den i tiltalen citerede udtalelse blev skrevet som led i en debat på en offentligt tilgængelig profil på Facebook i forbindelse med, at der på profilen var skrevet, at bestyrelsen i boligforeningen 3V på Egedalsvænge i Kokkedal havde bevilget og brugt 110.000 kr. på en Eidfest, og at samme bestyrelse havde givet 6.000 kr. i tilskud til indkøb af et juletræ og afholdelse af julefest. Tiltalte har forklaret, at bestyrelsen i den omtalte beboerforening bestod af folk tilknyttet Hizb ut-Tahrir,” skriver landsretten.

”På denne baggrund og efter ordlyden af udtalelsen, der indeholder ordene ”ideologien Islam” og ”Islamister”, finder landsretten i overensstemmelse med tiltaltes forklaring, at udtalelsen var rettet mod islamisk ideologi og islamister. Da beskyttelsen i straffelovens § 266 b, stk. 1, efter ordlyden og bestemmelsens forarbejder ikke omfatter forhånelse mv. af en gruppe af personer på grund af deres ideologi, frifindes tiltalte for den rejste tiltale,” konkluderer landsretten.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Gør din bolig grønnere: Skab dit eget mini-økosystem
Uanset tendenserne inden for boligindretning spiller grønne planter altid en rolle. Se her hvordan du kan lave din egen lille plante-udstilling. 
Se flere
Test: Stor lyd og støjreduktion i nakkebøjlen
Voyager 6200 UC giver dig et overdådigt udvalg af funktioner til både forretning og fornøjelse i en diskret nakkebøjle, der kan hænge om halsen hele dagen uden at genere 
Se flere
Test: Stor lyd og støjreduktion i nakkebøjlen
Voyager 6200 UC giver dig et overdådigt udvalg af funktioner til både forretning og fornøjelse i en diskret nakkebøjle, der kan hænge om halsen hele dagen uden at genere 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her