Politi og retsvæsen

Red Barnet om Levakovic-sag: Børnene har brug for deres far

Mens politikerne dirrer af harme, kan Red Barnet godt se det fornuftige i, at serieforbryder Gimi Levakovic får lov at blive i landet ved sine børn.

Mellem 20 og 30 spændte pressefolk sad torsdag klar i retslokalet med pen, papir og bærbare computere fremme, da Højesteretspræsident Poul Søgaard trådte ind ad døren, præcis som klokken slog 12, og overbragte nyheden om, at Gimi Levakovic atter er en fri mand.

Levakovic er for nært knyttet til Danmark til udvisning

Højesteret valgte således at stadfæste den dom, som Levakovic modtog i Landsretten for våbenbesiddelse og trusler, nemlig et år og seks måneders fængsel. Dermed slipper den 46-årige vaneforbryder for den udvisning af landet, som han blev idømt i byretten i Næstved.

Da Levakovic allerede har afsonet det meste af dommen på halvandet års fængsel, kan han nu frit forlade sin celle i Vestre Fængsel.

Blå blok er forarget over Levakovic-dom og vil stramme op

Efter domsafsigelsen har en række politikere og andre offentlige personer udtrykt deres harme over sagens udfald.

»Han skal ud af Danmark. Vi skal have strammet loven, så kriminelle typer som Levakovic ryger ud af Danmark så hurtigt som muligt. Forsvind,« skriver formand for den konservative folketingsgruppe Brian Mikkelsen på Facebook.

Også statsministeren har været på banen og givet sin mening tilkende:

»Vi kommer til at se på, hvordan vi kan stramme udvisningsreglerne,« skrev Lars Løkke Rasmussen kort tid efter domsafsigelsen.

Det var af især af hensyn til Levakovics to mindreårige børn, en dreng på 11 år og pige på 15 år, som han alene har forældremyndighed over, at sagen ikke endte med en udvisning.

Landsdommer: Politikere må godt reagere på Levakovic-dom

Børnene har ikke kontakt til deres mor. Derfor ville det offentlige være nødt til at overtage forældremyndighedsopgaven, hvis Levakovic blev udvist til Kroatien, hvor han er statsborger. En sådan proces svarer til den samme som en tvangsanbringelse, hvor man tvangsmæssigt skiller familien ad. Og det ville ikke være sundt for børnene, vurderer psykolog ved Red Barnet Kuno Sørensen.

»Som jeg umiddelbart hører det, har man ikke vurderet, at Levakovic er direkte skadelig for børnene, så derfor vil der i sådan en sag være et behov for børnene, for at have en ordentlig kontakt i ordentlige rammer sammen med den far, som de er børn af. Det, at skulle rejse til et fremmed land og etablere et samvær i nogle fremmede rammer, vil ikke kunne opfylde børnenes behov,« siger han.

Ifølge Red Barnet skal familiemæssige forhold veje tungt i sådanne afgørelser. Det er nemlig helt centralt for børns udvikling, at de har en kontakt til deres biologiske forældre, forklarer psykologen.

»Det har stor betydning for alle mennesker at kende til deres baggrund. Vi ved også fra adopterede børn, at det kan have rigtig stor psykologisk betydning for dem at kende til hvem, der er deres oprindelige, biologiske forældre. Derfor skal man altid tilstræbe at bevare kontakten til biologiske forældre i det omfang, at det er til gavn for børnene,« siger han.

Støjbjerg: Man skal udvises, hvis man er pivhamrende kriminel

Når fremtrædende politikere nu udtrykker deres utilfredshed med sagens udfald og foreslår at stramme udvisningsreglerne, sådan at en sag som Levakovics fremover vil ende med en udvisning, er det faktisk i strid med grundtanken i vores servicelov, forklarer Kuno Sørensen:

»Der står i serviceloven, at man altid skal træffe beslutninger, som tager udgangspunkt i, hvad der er til barnets bedste. Det er også det, der er det grundlæggende i FN's Børnekonvention, som vi også retter ind efter i højeste grad. Så sådan en beslutning vil være i strid med, hvad der er børnenes behov.«

»I Børnekonventionen er der eksplicit en artikel, der handler om, at man skal sikre, at familien kan holde sammen,« tilføjer han.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: DF tænker ikke på Danmark, men kun på sig selv

Jo, der var noget at komme efter ved forhandlingsbordet. Men DF havde andre planer, og de er ikke til gavn for Danmark.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her