Annonce
Politi og retsvæsen

Professor frifindes for uredelighed

Aarhusiansk professor lettet over at være frifundet for videnskabelig uredelighed.

Foto: Klaus Gottfredsen

Den aarhusianske professor emeritus Helmuth Nyborg er blevet frifundet for videnskabelig uredelighed.

Fakta
Professor emeritus Helmuth Nyborg stævnede sidste år Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) for at få renset sit navn. Her kan du læse om baggrunden for sagen.
  • UVVU stemplede i 2013 Nyborg som videnskabelig uredelig for forskningsartiklen "Den vestlige civilisations forfald".
  • Artiklen beskriver, hvordan Vestens gennemsnitlige intelligenskvotient vil falde, efterhånden som antallet af indvandrere fra ikkevestlige lande stiger, og at det sandsynligvis vil få demokratier til at kollapse, formentlig omkring 2085.
  • Kritikken fra UVVU går på, at der manglede dokumentation for fremskrivningen af Vestens demografiske sammensætning, ligesom det ikke fremgik, at en medstifter af indvandringskritiske Den Danske Forening havde hjulpet Nyborg med arbejdet.
  • Helmuth Nyborg erkender at have begået fodfejl, men ikke af en karakter, så hans arbejde kan betegnes som værende videnskabeligt uredeligt.
  • Den kontroversielle psykologiprofessor har tidligere været anklaget for videnskabelig uredelighed.
  • I 2005 offentliggjorde han en undersøgelse, der konkluderede, at flere mænd end kvinder har en meget høj intelligens.
  • Det førte til, at Nyborg blev fritstillet af sin arbejdsgiver, Aarhus Universitet.
  • Nyborg blev dog senere taget til nåde, og i 2007 konkluderede UVVU, at der ikke var grundlag for at betegne Nyborgs arbejde som uredeligt.
Det har Vestre Landsret onsdag afgjort.

Professoren, der forsker i intelligensmæssige forskelle mellem køn og racer, blev i 2013 erklæret videnskabelig uredelig af Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU).

Udvalgets begrundelse var, at Nyborg ikke havde kildeangivet korrekt og undladt at anføre en person som medforfatter i en artikel om "Den vestlige civilisations forfald" publiceret i et internationalt anerkendt tidsskrift.

Det fik Nyborg til at stævne uredelighedsudvalget, fordi han mente, der var tale om bagatelagtige fodfejl, der ikke burde udløse en stempling som uredelig.

Vestre Landsret har givet den 79-årige professor medhold, og det hilser hovedpersonen selv med tilfredshed.

- Det er en krystalklar dom. Jeg er totalt frifundet for videnskabelig uredelighed, og så er jeg tilkendt godt 200.000 kroner for de omkostninger, jeg har haft til advokat. Det er, hvad jeg havde håbet på og også regnet med, siger Helmuth Nyborg.

Han siger, at dommen har stor betydning for hans fremtidige virke.

- Hvis man bliver præsenteret som en statsligt stemplet uredelig forsker, så betyder det, at mange ikke vil samarbejde med mig. Man vil ikke skrive artikler sammen med mig, fordi man risikerer, at det vil "smitte af". Derfor betyder det alverden, siger Helmuth Nyborg.

Han mener, at uredelighedsudvalget må sidde tilbage med røde ører.

- De blev også underkendt i sagen mod Bente Klarlund Pedersen. Så der må være noget galt et sted, siger Helmuth Nyborg med henvisning til, at professor Bente Klarlund Pedersen, Københavns Universitet, sidste år fik medhold ved Østre Landsret i, at hun ikke havde handlet videnskabeligt uredeligt.

Sagerne viser ifølge Helmuth Nyborg, at der slet ikke er brug for et statsligt organ som UVVU.

- International forskning er selvregulerende. Hvis nogen laver en fejl, så skal andre nok finde den. Man behøver ikke have noget filter til at sortere, siger Helmuth Nyborg.

Formanden for UVVU, landsdommer Anne Thalbitzer, siger, at man nu vil nærlæse dommen.

- UVVU vil nu nærlæse dommen og tage stilling til, om der er anledning til at indbringe dommen for Højesteret, siger Anne Thalbitzer i en skriftlig kommentar.

Fristen for at anke til Højesteret er fire uger.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Viden
Professor advarer: "Big Data" kan føre til forkerte behandlinger
Mere sundhedsdata har et kæmpe potentiale for behandlinger. Men udviklingen kan paradoksalt nok øge mængden af fejldiagnosticeringer, advarer statistiker. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her