Politi og retsvæsen

Gilleleje-fiskere på juridisk dybt vand i Højesteret

Fiskeriforening mener, at retssag er eksempel på, at de juridiske kvaler dræner fiskerierhvervet i Danmark.

Seks år efter at tre fiskere fra Gilleleje sejlede deres kutter ind i et særligt område i Kattegat, bliver der fortsat taget stilling til, om de fiskede ulovligt i området eller ej.

Tirsdag blev sagen indledt for den højeste appelinstans i Danmark, Højesteret.

Det såkaldte område tre i Kattegat er nemlig en juridisk gråzone, hvor det ikke er helt klart, om det er Sverige, Danmark eller EU, der må regulere det.

Den juridiske forvirring dræner erhvervet, siger direktør for Danmarks Fiskeriforening, Niels Wichmann, uden for Højesteret efter hovedforhandlingerne.

- Det bliver sværere og sværere at være fisker. Mange har forladt erhvervet, siger han.

- I dag skal man være lige så meget bogholder og jurist, som man skal være fisker.

Det var også fiskerne, forsvarer Bo Ascanius slog et slag for i retten.

- Det rammer fiskerne på levebrødet, som har fisket i området i hele sit liv.

Mens en af de tre Gilleleje-fiskere har været i branchen i 37 år, var det først i 2009, at Danmark i samarbejde med Sverige valgte at nedlægge totalt forbud mod fiskeri i område tre for at beskytte torsken.

- Sverige og Danmark indgik en aftale om at beskytte torsken, da torskebestanden var på et historisk lavt niveau, siger statsadvokat fra Rigsadvokaten, Mohammad Ahsan.

- Der var behov for at gøre en ekstraordinær indsats.

Men Bo Ascanius mener ikke, at man kan lave særlige nationale regler, da det er EU, der regulerer al fiskeri - også i område tre. Derfor er forbuddet ikke gyldigt, og han ønsker at få sagen indbragt for EU-Domstolen.

Imens juristerne kæmper videre om, hvem der bestemmer over området, fortsætter fiskerne med at pakke deres fiskenet sammen.

- Det er meget sørgeligt, at den her sag skal vare så længe for de stakkels fiskere i Gilleleje, siger Niels Wichmann.

Der falder dom i sagen 5. april.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Danmarksbilleder: Vinterens lys

Jyllands-Postens fotografer er vidner til både hverdagen og livets store begivenheder. Følg med her og se et nyt danmarksbillede alle hverdage.
Annonce
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her