*

Politi og retsvæsen

Drabstiltalt sygeplejerske oplevede et stort arbejdspres på sygehuset

Den 31-årige sygeplejerske forklarede mandag i retten, at der var et stort arbejdspres på Nykøbing Falster Sygehus, hvor det ikke altid blev noteret, når patienter fik medicin.

Den nu 31-årige sygeplejerske er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg på Nykøbing F. Sygehus. Tegning fra et tidligere retsmøde: Rasmus Sand Høyer

Der stod ofte flere senge med patienter på gangene, end der var plads til, og afdelingen var så underbemandet, at sygehuspersonalet i perioder ikke kunne håndtere arbejdspresset.

Det forklarede en 31-årig sygeplejerske mandag i Retten i Nykøbing Falster om sin tid på afdeling M130 på Nykøbing Falster Sygehus, hvor hun arbejdede mellem 2009 og 2012.

Kvinden er hovedpersonen i en af Danmarks mest omdiskuterede retssager, hvor hun er tiltalt for at have begået tre drab og et drabsforsøg mod en fjerde patient. Hun nægter sig skyldig. Hun har siddet varetægtsfængslet, siden hun blev anholdt den 1. marts sidste år efter en nattevagt på akutafdelingen. Det var ifølge politiet på denne vagt, at to af de påståede drab og drabsforsøget skete.

Mandag blev sygeplejersken afhørt af sin forsvarer, Jørgen Lange. Her forklarede hun fra vidneskranken, at der var et hårdt arbejdsmiljø på sygehuset, og at særligt tiden på afdeling M130 var hård.

»Der var en periode, hvor vi havde så mange patienter, at det var oppe på flere ledermøder, at afdelingen ikke kunne håndtere det,« sagde hun.

Ligger der ikke en latent fare for, at man overmedicinerer patienter, hvis man medicinerer hinandens patienter og ikke altid får det noteret?
Michael Boolsen, anklager, Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi

Det betød ifølge sygeplejersken, at personalet indimellem måtte prioritere behandlingen, selv om det ikke altid levede op til normerne på sygehuset.

»Sådan tror jeg, at det er alle steder. Det er ikke altid til sygeplejerskens tilfredshed, for det er aldrig rart at skulle vælge nogle ting fra, men det skete,« sagde hun.

Noterede ikke altid medicin

Den drabstiltalte forklarede, at arbejdspresset i perioder var så stort, at personalet ikke altid fik noteret i det interne system, når patienter var blevet medicineret. Samtidig var det, ifølge den 31-årige, ikke ualmindeligt, at personalet gav medicin til patienter, som en kollega havde ansvaret for, hvis der var travlhed.

»Hvis man var optaget, så var der ikke noget til hinder for, at den anden sygeplejerske kunne give noget medicin,« sagde hun, der i 2012 blev ansat på sygehusets akutafdeling.

De påståede drab er ifølge anklagemyndigheden sket, ved at sygeplejersken har givet patienter en livsfarlig overdosis medicin under sine vagter på sygehuset mellem 2012 og 2014.

Da anklager Michael Boolsen i slutningen af retsmødet fik mulighed for at stille sygeplejersken spørgsmål, spurgte han ind til, om det kunne give en risiko for overmedicinering, når der netop ikke blev kvitteret for medicin, og der skete medicinering på tværs af personalet.

»Ligger der ikke en latent fare for, at man overmedicinerer patienter, hvis man medicinerer hinandens patienter og ikke altid får det noteret?« spurgte han.

Drabstiltalt sygeplejerske arbejdede under pres og sprogkaos

»Selvfølgelig er der en vis fare, men det sker sjældent,« svarede den tiltalte.

»Men jeg er nødt til at fortælle, hvad der sker, hvad der er normalt, og hvad der forekommer. Det er en ganske simpel forglemmelse. Det normale var, at man kvitterede for den medicin, som man havde givet patienterne. Men det er ikke altid, at det sker. Det er ikke smart, men det sker,« sagde hun.

Tirsdag fortsætter retssagen med vidneafhøringer af bl.a. den tiltaltes kæreste og hendes far, en oversygeplejerske og en professor, der skal forelægge statistik over dødsfald på de afdelinger, hvor sygeplejersken har arbejdet.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her