Annonce
Politi og retsvæsen

Landsret dømmer organisation for aktion mod hvalfangst

Sea Shepherd er ansvarlig for, at aktivister forsøgte at forstyrre grindefangst, siger Østre Landsret.

En international organisation har ansvaret for, at nogle aktivister sidste år ulovligt forstyrrede grindefangsten ved Færøerne, har Østre Landsret fastslået.

Derfor er Sea Shepherd Global, der har hjemsted i Amsterdam, idømt en bøde på 75.000 kroner.

Organisationen havde krævet frifindelse, men landsretten har netop stadfæstet en dom, som Færøernes Ret afsagde i august sidste år.

Det særlige ved Sea Shepherd er, at aktivisterne ikke er medlemmer, men blot tilknyttet.

Alligevel er organisationen dømt for, hvad nogle aktivister foretog sig i bugten ved Bø i juli sidste år.

- Det er en vigtig dom, og anklagemyndigheden er tilfreds, siger senioranklager Linda Hesselberg.

Og det gælder også, selv om tre aktivister har fået nedsat deres bøder en smule.

I alt er fire aktivister - tre mænd fra Italien, Frankrig og Belgien samt en sydafrikansk kvinde - hver idømt 25.000 kroner i bøde.

Dette er nu udgangspunktet i sager, hvor grindefangsten forstyrres, fremgår det af landsrettens dom.

I en anden sag har en mand fra Luxembourg fået en skærpet straf. Han stod ved bugten i Thorshavn, men efterkom ikke myndighedernes anvisninger.

Færøernes Ret mente, at hans adfærd mest var en politisk manifestation. På grund af hensynet til hans ytringsfrihed blev bøden fastsat til 5000 kroner. Men her har landsretten skærpet straffen til 12.500 kroner.

Nu forbereder anklagemyndigheden endnu en sag mod Sea Shepherd. Og den ser på papiret alvorligere ud.

Ved Sandavagi i august kom to politifolk, to søfolk samt en dreng på 10 år i livsfare, fordi organisationen optrådte hensynsløst, lyder påstanden.

En hurtigtgående båd fra Sea Shepherd sejlede på kryds og tværs og ind mellem de både, der deltog i grindefangsten, og stødte også ind i et fiskeriinspektionsskib, hedder det i anklageskriftet.

Organisationen nægter sig skyldig.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Biler
Ejerne tjekker bilen bedre før syn
Regler, som betyder, at bilen bliver sendt til omsyn ved selv små fejl, har fået flere bilejere til at tjekke deres køretøj, lyder foreløbige meldinger fra Applus og FDM. Færdselsstyrelsen afventer flere erfaringer. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere
Ejerne tjekker bilen bedre før syn
Regler, som betyder, at bilen bliver sendt til omsyn ved selv små fejl, har fået flere bilejere til at tjekke deres køretøj, lyder foreløbige meldinger fra Applus og FDM. Færdselsstyrelsen afventer flere erfaringer. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her