Politi og retsvæsen

Camre ikke overrasket over at være muligt terrormål

DF-politikeren og islam-kritiker har hele tiden regnet med, at han kunne være et mål for terrorister som Omar El-Hussein.

Arkivfoto: Mogens Flindt

»Man kan ikke deltage i den kamp, som jeg deltager i, uden at være villig til at tage en risiko.«

Sådan lyder reaktionen fra DF-politikeren og islam-kritikeren Mogens Camre, efter det torsdag er kommet frem i Københavns Byret, at terroristen Omar El-Hussein søgte på netop Mogens Camres adresse efter angrebet på Krudttønden 14. februar sidste år. Søgningen fandt sted på en netcafé på Nørrebro i timerne inden angrebet mod den jødiske synagoge i Krystalgade, hvor den 37-årige Dan Uzan blev dræbt og to betjente såret.

Patroner fra synagogedrab matcher ammunition hos tiltalt

Ifølge Mogens Camre selv er det oplagt, at han var et muligt mål for Omar El-Hussein.

Fakta: Anklagerne

Fire mænd er tiltalt for medvirken til terror ved »gennem deres vedvarende og tætte kontakt« til Omar El-Hussein at have »tilskyndet ham til angrebet« på synagogen. Konkret mener politiet, at mændene har:

  • Overdraget en hættetrøje til El-Hussein på et tidspunkt, hvor han var eftersøgt af politiet
  • Købt og overdraget en skuldertaske til ham, som han brugte under angrebet på synagogen
  • Givet ham ammunition, som han brugte under angrebet på synagogen
  • Givet »adgang til« og betalt for den computer på computercaféen Powerplay på Nørrebro, hvor han ledte efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.
  • To af mændene er tiltalt for overtrædelse af våbenlovgivningen for at bortskaffe Omar El-Husseins fuldautomatiske militærriffel.
»Jeg har hele tiden regnet med, at det kunne være en risiko. Så det undrer mig ikke. Ikke spor. Vi er nogle personer fra statsministeren og nedefter, der er underlagt en trussel, som vi ikke tidligere har kendt i vores land,« siger Mogens Camre til Jyllands-Posten.

Truslen kommer fra islamistisk terrorisme, uddyber han.

»Det er den trussel, som jeg og flere af mine venner er udsat for – hvad enten det er Pia Kjærsgaard eller Kurt Westergaard,« siger Camre med henvisning til den tidligere DF-formand og bladtegneren, der tegnede den mest kontroversielle af de 12 Muhammed-tegninger.

El-Hussein søgte på Mogens Camre efter Krudttøndeangreb

Efter angrebet på Krudttønden om eftermiddagen den 14. februar, hvor den 55-årige Finn Nørgaard blev dræbt og seks fire betjente såret, tilbragte Omar El-Hussein ud på aftenen nogle timer på internetcafeen Powerplay på Nørrebro.

Det er tidligere kommet frem, at han her søgte efter oplysninger om synagogen i Krystalgade, men først nu oplyser anklagemyndigheden, hvad han ellers søgte på.

Han googlede blandt andet en adresse, som tilhører Nicolai Sennels, formanden for den danske afdeling af den islamkritiske bevægelse For Frihed (tidligere Pegida) og forretningen Kihoskh på Vesterbro, som er et af de få steder, der sælger det franske satiremagasin Charlie Hebdo. Desuden søgte han på ordene »Christiansborg« og »militæroberst«, oplyste politiets anklager Sidsel Klixbüll i byretten i dag.

Omkring kl. 21.30 søgte Omar el-Hussein ifølge politiets efterforskning på Mogens Camres hjemmeadresse.

Minister anklages for »fatalt svigt« efter mobilfund nr. otte i terrorsag

Den tidligere DF-europaparlamentariker vil ikke spekulere i, hvad der kunne være sket, hvis Omar El-Hussein havde valgt at opsøge ham i stedet for synagogen i Krystalgade. Ej heller vil han gætte på, hvorfor Omar El-Hussein valgte at søge på lige netop ham. Men det er nærliggende at tro, at hans vedvarende islam-kritik er årsagen, siger han.

Samtidig afviser Mogens Camre, at oplysningen vil få ham til at skrue ned for sin kamp for at »bevare Danmark som et frit demokrati,« som han siger.

»Jeg vil ikke indrette mig liv eller stoppe med at gøre det, som jeg mener er rigtigt at gøre, for at undgå en trussel,« siger han.

Politiet orienterede tidligere i dag Mogens Camre om sagen, så han var forberedt på, at oplysningen ville komme frem i byretten. Her er fire mænd tiltalt for at have hjulpet Omar El-Hussein med at udføre angrebet på synagogen blandt andet ved at skaffe ham adgang til computeren på netcaféen og ved at betale for den.

»Politiet havde været så venlige at orientere mig, fordi de ikke syntes, at det var noget, jeg skulle høre i radioen,« siger Mogens Camre, som i begyndelsen af februar blev dømt for racisme i Østre Landsret, fordi han i 2014 sammenlignede muslimer med nazister.

Politiets sikkerhedsopbud var massivt, da retssagen mod Omar EL-Husseins fire venner begyndte i Københavns Byret. Foto: Jens Dresling

Følg med i retssagen mod Omar el-Husseins fire påståede hjælpere

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Lørdag den 14. februar ramte et terrorangreb København. I løbet af 16 timer blev to civile dræbt og fem politibetjente såret, inden gerningsmanden blev skudt og dræbt af politiet.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her