Politi og retsvæsen

Anklager: Pigen fra Kundby planlagde angreb på to skoler

Ifølge anklageren i Kundby-sagen planlagde den nu 16-årige pige prøvesprængninger og angreb på to skoler.

En pige fra Kundby er sigtet for at planlægge angreb på to skoler. Foto: Ida Munch

Sigtelserne mod den 16-årige pige

Den 16-årige er sigtet for to forhold:

  • I det første forhold er hun sigtet for frem til 12. januar at anvende bombemanualer, anskaffe kemikalier og forsøge at fremstille sprængstoffet TATP.

Derudover sigtes hun for at planlægge en prøvesprængning samt at forberede et terrorangreb mod den jødiske privatskole Carolineskolen i København. Angrebet mislykkedes, fordi hun blev anholdt.

  • I det andet forhold er hun sigtet for frem mod 8. januar at anvende bombemanualer, anskaffe kemikalier og for at forsøge at anskaffe gødning, benzin og diesel med videre samt at forberede et angreb mod Sydskolen i Fårevejle.

Angrebet mislykkedes. Anklagemyndigheden vil ikke ind på, hvorfor angrebet ikke blev til noget.

Kilde: Senioranklager Peter Ahleson/Ritzau

Den nu 16-årige pige, der har været varetægtsfængslet siden 14. januar, er sigtet for terrorisme og for at have planlagt prøvesprængninger med henblik på at bombe to skoler. Det siger anklageren i Retten i Holbæk.

15-årig pige i Kundby-sag lader sig frivilligt varetægtsfængsle

De to mål var den jødiske privatskole Carolineskolen i København samt Sydskolen i Fårevejle. Politiet og PET er i dialog med de berørte skoler.

Den 24-årige mand, som er tidligere Syrienkriger, er sigtet for at have medvirket til den 16-årige piges planer om at udføre terrorangreb på de to skoler. Han skulle blandt andet have hjulpet hende med at anskaffe bombemanualer. De to nægter sig begge skyldige.

Oplysningerne offentliggøres efter to måneder med dobbeltlukkede døre i Retten i Holbæk. Anklager Kristian Kirk har i retssalen ønsket, at dørene forbliver lukket, da man ikke kan udelukke, at der stadig er medgerningsmænd på fri fod.

Total mørklægning fortsætter i Kundby-sag

Den 16-årige piges forsvarer ønsker til gengæld at få dørene åbnet, da forsvaren mener, at det er en sag, der er kendt i pressen.

»Jeg protesterer mod, at dørene lukkes. Det er en sag, der har været kendt for pressen, og der har været skrevet om sagens journalnumre. Meget er altså allerede offentliggjort,« sagde den 16-åriges forsvarer.

Borgmester efter Kundby-møde: Ingen øget risiko

TATP

Politiet mener, at den 16-årige sigtede pige fra Kundby har anskaffet kemikalier og forsøgt at fremstille sprængstoffet TATP, der er uhyre farligt. Samtidig skulle den 24-årige tidligere syrienkriger have skaffet bombemanualer.

Læs om TATP, her:

  • TATP fremstilles af blandt andet acetone, brintoverilte og syre. Det er meget populært blandt terrorister, fordi det er nemt at fremstille, men det er også kendt som "Satans mor", fordi det er meget ustabilt. Det blev blandt andet brugt ved terrorangrebet i London i 2005.
  • Herhjemme var det TATP, der eksploderede mellem hænderne på Lors Doukaev på Hotel Jørgensen i København, og det var også dette sprængstof, som de dømte i den såkaldte Glasvej-sag havde fremstillet.
Også den 24-åriges forsvarer, Henrik Garlik, siger, at man som offentlighed har krav på at høre, hvad mistankegrundlaget er. Dommeren fastholder de lukkede døre.

»Min afgørelse bliver den samme som sidst. Jeg lukker dørene. I kan ikke få nærmere oplysninger om, hvad politiet ved, og hvad sigtede forklarer om sagen,« siger dommer Anette Rahr Codam.

De to sigtede varetægtsfængsles frem til 30. marts. Den 16-årige fængsles i surrogat i en institution, der er særligt egnet for unge.

Forsker: Sjældent at unge i Vesteuropa planlægger angreb

Pigen var i retssalen iklædt hvide stramme jeans og en grå hættetrøje under en sort dunjakke, fortæller Jyllands-Postens reporter i retssalen. Pigens mor sad lige bad ved hende og kiggede mest ned i gulvet. Da sigtelserne skulle offentliggøres rejste hun sig og blev fulgt ud af en bagindgang, mens hun tog sig til ansigtet. Hun kom tilbage i retsalen fem minutter senere.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her