*

Politi og retsvæsen

Mand idømt bøde for racisme efter kommentar på Facebook

Retten i Helsingør har idømt en mand en bøde for at have sammenlignet islam med nazisme.

»...ideologien Islam er fuldt ud lige så afskyvækkende, modbydelig, undertrykkende og menneskefjendsk som Nazismen. Den massive indvandring af Islamister her til Danmark, er det mest ødelæggende det danske samfund har været udsat for i nyere historisk tid.«

Disse ord kostede torsdag formiddag Flemming Nielsen 1.600 kroner. Her blev han idømt fire dagsbøder á 400 kroner for at have overtrådt straffelovens § 266 b, stk. 1, også kaldet racismeparagraffen. Det fremgår af en dom fra Retten i Helsingør torsdag.

Mogens Camre dømt for racisme i landsret

Den tiltalte, Flemming Nielsen, havde skrevet ordene på det sociale medie Facebook i slutningen af november i 2013.

»Jeg har ikke overtrådt den paragraf, jeg blev anklaget for. Jeg nævner ikke religionen islam eller muslimer med et ord. Det er henvist til islamister og ideologien islam,« fortalte Flemming Nielsen umiddelbart efter dommen til tv2.dk.

Det ville derfor være oplagt for Flemming Nielsen at anke den dom, som han mener har indskrænket hans ytringsfrihed, til en højere instans.

Den mulighed har han dog som udgangspunkt ikke, da bødens størrelse falder under bagatelgrænsen for, hvornår sådanne domme kan ankes.

Camre kalder racismedom fuldkommen urimeligt

Flemming Nielsen havde skrevet ordene som en kommentar til et opslag, som en af hans venner på det sociale medie havde lavet, der omhandlede en beboerforening, hvor bestyrelsen var blevet væltet af medlemmer fra den yderligtgående, muslimske forening Hizb Ut-Tahrir.

Retten i Helsingør har i sin dom lagt vægt på, at Flemming Nielsen ifølge dommen har skrevet generelt om alle muslimer og ikke islamister i mere snæver forstand, sådan som den dømte påstod.

»Retten har i denne kontekst opfattet udtalelserne om "ideologien Islam" som vedrørende Islam generelt og ikke alene som den ekstreme del af Islam,« lød det i begrundelsen fra retten.

Blog: Retsstat i frit fald

Blog: Blød totalitarisme: Brugen af racismeparagraf og politiet der glemte koranen

Men det er en farlig udvidelse af racismeparagraffen, som Retten i Helsingør potentielt har lavet, mener Jacob Mchangama, der er direktør for den juridiske tænketank Justitia.

»Dermed har Retten i Helsingør taget et stort skridt mod at udvide racismeparagraffen til at udgøre en slags blasfemiparagraf, der indirekte beskytter religioner mod forhånelse. Det har vi ellers afvist her i landet, eftersom ingen er dømt for blasfemi siden 1946,« skriver Mchangama i sin blog på Berlingskes hjemmeside.

Han beskriver her udviklingen som et skridt i retning af, at ytringsfriheden bliver indskrænket »ganske betragteligt«.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
For 10. år i træk kan Aarhus bryste sig af at have landets bedste sygehus
Aarhus Universitetshospital er kåret som Danmarks bedste store sygehus af fagbladet Dagens Medicin. Det er resultatet af en holdindsats, siger både medarbejdere og ledelse om placeringen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her