*

Politi og retsvæsen

Elever advarede politiet om Omar el-Hussein i 2012

Klassekammerater til manden bag skudangrebet på Krudttønden siger, at politiet ikke tog deres advarsel seriøst

I PET’s trusselsvurdering af arrangementet lød det, at PET ikke kendte til »konkrete trusler mod Lars Vilks eller arrangementet i øvrigt«. Det blev tilføjet, at Vilks har »modtaget dødstrusler fra al-Qaeda«, og at han har været »udsat for overfald og drabsforsøg, ligesom der har været forøvet brandattentat mod hans private bolig.« Arkivfoto: Lars Krabbe

Flere af Omar el-Husseins klassekammerater fra VUC Hvidovre siger nu, at politiet allerede i 2012 blev advaret om, at Omar el-Hussein var arketypen på en terrorist med et stort had til jøder og et forstokket syn på kvinder.

Det fortæller Radio24syv.

Martin Milo var en af de elever, som var bekymret over Omar el-Husseins opførsel, og han er frustreret over politiets håndtering af sagen:

- Vi er ikke blevet taget seriøst. Ingen har foretaget sig noget som helst. Han var en tikkende bombe, siger han til Radio24syv.

Radiostationen har været i kontakt med den elev, der foretog det anonyme opkald til politiet på vegne af de bekymrede klassekammerater. Han ønsker ikke at stå frem med navn, men siger til Radio24syv:

- Jeg fortalte politiet, at han var ekstrem, og at hvis nogen var en kandidat til at begå terror, så var det ham. Det synes jeg, politiet skulle vide.

Eleverne gjorde politiet opmærksom på det anonyme opkald foretaget i slutningen af 2012, da de i forbindelse med terrorangrebet blev afhørt i 2015. Men ifølge Radio24syv er der intet spor af det anonyme opkald i politiets systemer.

Tidligere operativ chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen, siger, at politiet har pligt til at notere den slags henvendelser.

- Men hvor der er mennesker til stede, kan der ske alt mellem himmel og jord. Det kan ligefrem være, at man ikke har taget det særlig højtideligt og følt, at det ikke var relevant, fordi den pågældende var anonym.

- Men det må ikke spille en rolle, om vedkommende er anonym - det er indholdet, der er afgørende, siger han til Radio24syv.

De nye oplysninger står i kontrast til antagelsen om, at Omar el-Hussein først blev radikaliseret under sit fængselsophold, kort før terrorangrebet i København 14. og 15. februar 2015.

Rigspolitiet nævner ikke klassekammeraternes advarsel i den officielle evaluering af politiets indsats i forbindelse med terrorangrebet.

Den berører kun de tre indberetninger, som Kriminalforsorgen foretog under Omar El-Husseins fængselsophold - hvoraf kun én blev videresendt til Politiets Efterretningstjeneste.

- Der sker et kommunikationssvigt, som gør, at vi havnede i den situation, som vi gjorde for et år siden. Det er svigt på svigt, desværre, siger Hans Jørgen Bonnichsen til Radio24syv.

Se også Jyllands-Postens store serie i 10 kapitler om terrorangrebet i København - et år efter. En række nøglepersoner, der var helt tæt på begivenhederne, fortæller i dybden om deres oplevelser, og alt det der fulgte efter.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Lørdag den 14. februar ramte et terrorangreb København. I løbet af 16 timer blev to civile dræbt og fem politibetjente såret, inden gerningsmanden blev skudt og dræbt af politiet.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her