*

Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Politi og retsvæsen

Ofre fra Krudttønden: Vi har mistet tilliden til myndighederne

Et år efter angrebet på Krudttønden siger flere af de tilstedeværende, at de ikke længere har tiltro til, at myndighederne passer godt nok på befolkningen i forhold til terrortruslen.

Flere af deltagerne i debatmødet på Krudttønden for et år siden undrer sig over, at sikkerhedsniveauet ved arrangementet ikke var højere. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

Tilliden til, at myndighederne kan beskytte befolkningen godt nok mod islamisk terror, er forsvundet hos nogle af de personer, der sidste år oplevede terroren i København på nærmeste hold. Den iranskfødte debattør Jaleh Tavakoli, der åbnede debatmødet på Krudttønden den 14. februar 2015, siger:

»Jeg føler, at samfundet svigtede mig og andre i denne situation. Jeg må indrømme, at jeg mistede min tillid til samfundet på mange planer.«

En kvindelig deltager, der på grund af frygt ikke ønsker sit navn i avisen, siger:

»Det er gået hul i det sikkerhedsnet, vi har omkring os i retssamfundet. Det er blevet gennemboret, for jeg kan se, at hvis man bare har et automatvåben og er determineret nok, sætter man fuldstændig den normale orden over styr.«

Flere af deltagerne i arrangementet, blandt andre Jens Allan Jensen, undrer sig over, at der ikke stod vagter uden for Krudttønden, ligesom de ikke forstår, at sikkerhedsniveauet ikke var højere. Debatmødet om ytringsfrihed var kategoriseret som niveau 2 på en skala fra 0 til 4.

Helle Nørgaard mistede sin bror, filminstruktøren Finn Nørgaard, ved angrebet, og hun tilslutter sig kritikken. I betragtning af at Charlie Hebdo var blevet angrebet måneden før, og Lars Vilks er »et kendt terrormål«, skulle arrangementet have haft en højere sikkerhedsvurdering og vagter udenfor.

»Så tror jeg, at Finn havde været i live i dag.«

Hun udtrykker i lighed med de tilstedeværende på Krudttønden stor respekt for de enkelte betjente. Det er systemet og myndighederne generelt, som deres kritik er rettet imod.

Københavns politidirektør, Thorkild Fogde, er »ked af at høre, at personer, der har været tæt på disse begivenheder, ikke føler, at politiet har levet op til deres forventninger«.

Politiet kan aldrig garantere total tryghed, siger han:

»Hvis vi gerne vil have det frie og åbne samfund, som vi har i Danmark, er der jo en risiko forbundet med det.«

Fogde kalder Finn Nørgaards død for »fuldstændigt forfærdelig«, men påpeger, at bevogtningen trods alt forhindrede gerningsmanden i at komme ind i Krudttønden og udføre en massakre.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Lørdag den 14. februar ramte et terrorangreb København. I løbet af 16 timer blev to civile dræbt og fem politibetjente såret, inden gerningsmanden blev skudt og dræbt af politiet.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her