Politi og retsvæsen

Jurist: Internetovervågning krænker privatlivet

Regeringen foreslår logning af forbrugernes internetvaner på telefoner. Forslaget bekymrer tænketank.

Et stort indgreb i retten til privatliv og et brud på databeskyttelsen.

Sådan lyder ordene fra Jacob Mchangama, jurist og direktør for den juridiske tænketank Justitia, efter at regeringen foreslår at genindføre logning af mobilbrugernes internetvaner.

- Der er ingen tvivl om, at det er en markant udvidelse af logningsreglerne. Umiddelbart ser jeg det som meget problematisk, siger han til Ritzau.

Telebranchen er rystet over massiv registrering på nettet

Justitsministeriet vil genindføre den omstridte sessionslogning - registrering af brugernes aktivitet på internettet - som ellers blev afskaffet i 2014, da den havde vist sig ikke at leve op til formålet, nemlig at hjælpe politiets efterforskning.

- Det her vil være et stort indgreb i retten til privatliv, og jeg mener, at det er brud på databeskyttelsen. Jeg kan godt blive i tvivl, om reglerne er i overensstemmelse med menneskerettighederne. Det her virker forhastet, siger han.

Under den tidligere ordning skulle teleselskaberne udtage stikprøver af data fra centrale steder på nettet. Nu lægges der op til en "logning af hver eneste session, der bliver foretaget på internettet relateret til den enkelte bruger.

Politiet: Vi har brug for at overvåge Skype og Messenger

Politiet har dog klart tilkendegivet, at man gerne ville have logningen tilbage. Svend Larsen, politidirektør i Rigspolitiet, sagde i maj til Berlingske, at politiet mangler adgang til de digitale fodspor, der hver dag efterlades online.

Jacob Mchangama kan forstå ræsonnementet. Men han mener, at man bør gribe det anderledes an.

- I stedet for at masseovervåge alle, bør politiet give teleselskaberne besked om at overvåge, hvis der er mistanke om en forbrydelse. Hvis mistanken styrkes, bør politiet få en dommerkendelse, før de kan få adgang til dataene, siger han.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Danmarksbilleder: Vinterens lys

Jyllands-Postens fotografer er vidner til både hverdagen og livets store begivenheder. Følg med her og se et nyt danmarksbillede alle hverdage.
Annonce
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her