*

Politi og retsvæsen

Politiet holder sag om syrienfarer hemmelig

Jihad: En 24-årig østjysk mand, der har været i væbnet kamp i Syrien, blev fredag fremstillet i grundlovsforhør for dobbelt lukkede døre.

Retten i Holbæk danner ramme om en usædvanlig sag, hvor en 15-årig pige torsdag blev varetægtsfængslet efter et grundlovsforhør bag dobbelt lukkede døre. Fredag eftermiddag blev en syriensfarer fremstillet i grundlovsforhør for dobbeltlukkede døre samme sted. Foto: Carsten Bundgaard

Da den 15-årige kvindelige konvertit og selverklærede jihadist ND torsdag blev varetægtsfængslet i Holbæk, forklarede anklageren ifølge flere medier, at sagen var alvorlig og involverede flere personer, der stadig var på fri fod. Fredag tog sagen så en ny drejning.

Fredag fremstillede Midt- og Vestsjællands Politi nemlig endnu en person i grundlovsforhør ved Retten i Holbæk – en person, der ifølge politiet blev anholdt torsdag kl. 16.20 i Østjylland. Altså ganske kort tid efter at pigens grundlovsforhør var forbi.

Sagen kort

Den 15-årige konvertit

  • Torsdag blev en 15-årig pige fra Holbæk varetægtsfængslet frem til den 9. februar.
  • Ifølge pigens egne profiler på de sociale medier var hun selverklæret jihadist og i besiddelse af »et helt lager« af pistoler.
  • Fordi grundlovsforhøret blev ført bag dobbelt lukkede døre, kom det ikke frem, hvad pigen er sigtet for, men ifølge TV2 er hun sigtet for besiddelse af sprængstoffer, prøvesprængning af sprængstoffer og for at billige terrorhandlinger.
  • Fredag blev en 24-årig kendt syriensfarer fremstillet i grundlovsforhør ved retten i Holbæk.

Ligesom ved retsmødet med pigen torsdag blev fredagens retsmøde holdt for dobbelt lukkede døre, hvorfor man heller ikke ved, hvad den anholdte er sigtet for. Men inden dørene blev lukket, blev det bekræftet, at der er tale om den 24-årige østjyske mand MC.

Flere syrienrejser

Det står dermed klart, at det ikke er en hvilken som helst ung mand, der nu er involveret i sagen. Derimod er han én af de syrienfarere, der har deltaget i væbnet kamp og dels har været yderst åbenmundet om sine ture til Syrien.

MC blev allerede i sine teenageår viklet ind i kriminalitet, og ifølge en artikel fra Århus Stiftstidende fra 2014 fik han i 2010 en dom på to år for blandt andet vold og røveri. I fængslet blev han ifølge lokalmediet stærkt påvirket af andre muslimske medfanger, og inden løsladelsen i 2010 konverterede han til islam.

Et par år efter sin løsladelse rejste han ifølge eget udsagn til Syrien for at kæmpe.

»Det kommer af min stærke tro til gud, at jeg har en pligt til at gøre noget,« som han i et tv-indslag fra 2013 selv formulerede sin begrundelse for at rejse.

Selvom den første rejse blev kort – blot to uger – lærte han ifølge eget udsagn at håndtere våben i Syrien. Og allerede få måneder efter sin hjemkomst drog han igen til Syrien.

»Denne gang er det all in,« udtalte han i tv-indslaget.

Hvor længe MC var af sted i anden omgang er uklart, men i september 2014 var han i hvert fald ikke længere i Syrien, for her blev MC anholdt i udlandet i en anden sag.

Dengang udtalte en barndomsven, at MC er kendt i sin vennekreds for at være en lidt useriøs medløber.

»MC er faktisk en sød fyr, men han har det med at komme i dårligt selskab. Det er aldrig ham, der får idéerne, men hvis han hører om noget, som han tror kan give prestige, så springer han til med det samme uden at tænke sig om,« sagde vennen i september 2014 til Århus Stiftstidende.

Hvor MC har været siden, og hvad han har foretaget sig, står ikke klart, men ifølge Danmarks Radio vendte han tilbage til Danmark i løbet af 2015.

Ifølge TV2 News meldte den 24-årige mand sig selv til politiet torsdag eftermiddag.

»Den bedste søster«

Fordi begge grundlovsforhør i Holbæk foregik bag dobbelt lukkede døre, er sammenhængen mellem den 15-årige ND og den 24-årige MC ikke blevet bekræftet.

I begge sager er der dog tale om den samme anklager, nemlig senioranklager ved Midt- og Vestsjællands Politi Peter Ahleson. Flere medier konkluderede også fredag, at der er en sammenhæng mellem de to anholdelser, ligesom det også fremgår af den 15-åriges profil på de sociale medier, at de to kendte hinanden.

Blandt andet har hun for blot 11 dage siden lagt et billede af MC op, hvor han har taget et billede af sig selv og tilsyneladende sendt det til ND på Snapchat med teksten: »Du er den bedste wallah søster!!«

Netop fordi pigens sag også foregik bag dobbelt lukkede døre, er det heller ikke blevet meldt ud, nøjagtig hvad pigen er sigtet for, men ifølge TV2 er hun sigtet for besiddelse af sprængstoffer, prøvesprængning af sprængstoffer og for at billige terrorhandlinger.

Den 15-årige ND skal sidde varetægtsfængslet frem til den 9. februar, og indtil den 26. januar i isolation.

Retsmødet med MC var ved redaktionens slutning endnu ikke slut.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Siden borgerkrigen i Syrien brød ud i 2012, er mindst 125 danske personer rejst til konfliktområderne.

I 2012 og 2013 var trafikken af syrienfarere nærmest i eksplosiv stigning, men antallet af rejsende er ifølge PET faldende. Til gengæld bliver de udrejste længere tid i konfliktzonen, de er yngre og tilslutter sig nu i overvejende grad Islamisk Stat, IS, hvor de førhen især rejste til al-Qaeda-relaterede grupper.

PET vurderer, at syrienfarerne – der i øvrigt også drager til Irak – udgør den væsentligste faktor i terrortrusselsbilledet i Danmark.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her