Politi og retsvæsen

Bødestraf for at hjælpe flygtninge til færgen

En biltur fra Flensborg til Grenaa koster 5.000 kr. for 41-årig.

"Det er jo i og  for sig grotesk at det skal koste noget at gøre en god gerning. Det kan man jo ikke være tilfreds med."

Sådan lød reaktionen fra forsvareren til den 41-årige mand fra Aarhus, der fredag formiddag ved retten i Randers blev idømt en bøde på 5.000 kr for overtrædelse af udlændingelovens rmenneskesmuglingsparagraffer.

Alligevel modtog den tiltalte mand og hans forsvarer dommen og udtrykte tilfredshed med, at dommeren valgte at  lægge sig fast på en bødestraf på 5.000 kr frem for at følge anklagemyndighedens påstand om at idømme familiefaren en bøde på 15.000 kr.

Den principielle sag mod den 41-årige mand er den første i en hel stribe af sager, som politiet har rejst mod danskere, der i  de hektiske dage i begyndelsen af september 2015, hvor flygtninge vandrede på de danske motorveje i forsøg på at nå til Sverige, valgte at hjælpe flygtningene ved at samle dem op i biler og transportere dem tættere på deres bestemmelsessted.

Normalt vil menneskesmugling koste fængselsstraf, viser tidligere domme, men anklagemyndigheden havde kun nedlagt påstand om bødestraf til den 41-årige familiefar, som undervejs har forklaret, at han foretog en impulsiv handling, da han på tv den 8. september så, hvordan flygtningefamilier måtte vandre flere hundrede kilometer på motorvejene med deres oppakning og børn.

"Det berørte mig dybt,og jeg besluttede mig for straks at køre ned til Flensborg for at finde en børnefamilie, jeg kunne hjælpe på vej," forklarede den tiltalte. Få sekunder efter han ankom på Flensborg station fik han øje på de fem afghanere, der bestod af to fædre med deres døtre på hhv 4 og 13 år, samt en ung mand på 19 år. Han tilbød dem at køre dem til færgelejet i Greaa, da han fandt ud af at deres bestemmelsessted var Sverige.

Ved færgelejet hjalp han de fem flygtninge med at købe billet til Sverigesfærgen, men blev anholdt kort tid efter ved rampen.

I følge anklager Tine Friis har anklagemyndigheden en forpligtelse til at se på de formildende omstændigheder, der kan være i en sag.

"Og i denne sag mener vi, at der er formildende omstændigheder, og derfor kræver vi kun bødestraf. Tiltalte har et atypisk motiv og handlede altruistisk - det modsatte af egoistisk. Han har ønsket at hjælpe mennesker i nød, og i den iver har han krydset grænsen for hvad der er lovligt. Men det fritager ikke for straf," lød det fra anklageren.

Hun argumenterede for, at det skulle koste 5.000 kr for hver voksen flygtning, der var blevet transporteret ind i landet.

Men det samlede bødebeløb landede altså på 5.000 kr, efter forsvarer Peter Zacher Sørensen havde argumenteret for strafbortfald med henvisning til, at den 41-årige mand havde handlet impulsivt og ud fra en følelese af nødvendighed efter at hjælpe mennesker i nød.

Dommeren lagde vægt på, at det skulle koste noget at overtræde udlændingeloven.

"Men dommen skal matche dit fortsæt om at hjælpe en børnefamilie," lød det fra dommeren, som mente at én bøde på 5.000 kr for at transportere den samlede afghanske familie er passende.

Anklagemyndigheden har 14 dage til at afgøre, om sagen skal ankes, og efterfølgende vil en hel stribe lignende sager om danskere, der er tiltalt for menneskesmugling, blive afgjort.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her