*

Politi og retsvæsen

Varetægtsfængslet 15-årig pige sympatiserede med militant islam

Fængsling: En 15-årig pige i en mulig terrorsag fortalte ivrigt på nettet om sin kærlighed til militant islam. Hendes bekendte er chokerede over oplysningerne.

En 15-årig pige blev torsdag varetægtsfængslet frem til den 9. februar. Grundlovsforhøret foregik for dobbeltlukkede døre, og bagefter ville anklageren ikke fortælle, hvad pigen er sigtet for. Foto: Ida Munch

Den lille by ligger vest for Holbæk i Nordvestsjælland. Der er ikke meget andet end en Dagli’Brugsen, en benzintank og en lokal skole, så da ammunitionsrydderne fra forsvaret sammen med politiet onsdag aften ransagede det lille hus for at finde sprængstoffer, var det noget, der fik folk til at spærre øjnene op.

»Det var da lidt spændende, at det skete i sådan en lille by,« forklarer en kvinde, som bor i byen.

Sammen med resten af byens beboere er hun blevet vidne til en højst spektakulær sag om den kun 15-årige danske konvertit ND, der i et halvt år har boet sammen med sin mor i et lille hus på en af de centrale gader i byen.

Jihad er en del af min religion.
15-årig varetægtsfængslet pige på de sociale medier

Torsdag blev pigen varetægtsfængslet frem til den 9. februar – heraf i isolation frem til den 26. januar. Det skete i et grundlovsforhør ved Retten i Holbæk, hvor flere betjente med skudsikre veste var mødt frem. Grundlovsforhøret foregik for dobbelt lukkede døre, og bagefter ville anklageren, Peter Ahleson, af samme grund ikke forklare, hvad pigen er sigtet for. Kun at der var nedlagt navneforbud. Før dørene blev lukket, forklarede anklageren ifølge flere medier, at sagen er alvorlig og involverer flere personer, der stadig er på fri fod.

Opsigtsvækkende sag

Ifølge TV2 er pigen sigtet for besiddelse af sprængstoffer, prøvesprængning af sprængstoffer og for at billige terrorhandlinger. Og er det rigtigt, er sagen opsigtsvækkende af flere grunde. Blandt andet på grund af pigens unge alder og hendes bosted uden for København.

Normalt foregår rekrutteringen af unge jihadister i storbyer, men at den kun 15-årige pige i hvert fald flirtede med militant islam, er tydeligt. Det viser flere opdateringer, som hun foretog på de sociale medier lige op til sin anholdelse onsdag aften.

Blandt andet skrev hun i en åben chat, at »de troende (muslimer, red.) ikke skal tage sig de vantro til venner« og fortsatte:

»Den, der gør det hører slet ikke til Allah.«

Konverterede sidste år

Selv har ND skrevet, at hun konverterede til islam i august sidste år. Det skete, efter at hun havde været på en rejse i Tyrkiet. Det var ifølge hendes forklaring hendes kæreste, der førte hende ind i islam, og det var her, hun endelig fandt »meningen med livet«, som hun skrev for en måned siden på de sociale medier.

Men det var tilsyneladende ikke det eneste, hun fandt. Efter at hun var konverteret, postede hun flere citater om at »Jihad er en del af min religion« og at »alle der kæmper for Allah, når de dør vil få tilgivet deres synder«, ligesom hun forklarede, at jihad betyder »hellig krig«.

Poserede med pistol

Hun viste også billeder af sig selv, hvor hun poserede med en pistol. På et af billederne pegede hun pistolen ind i sin egen mund, ligesom hun skrev, at hun havde »et helt lager« af pistoler.

Ud fra billederne er det umuligt at se, om der er tale om rigtige skydevåben eller blot attrappistoler.

Fakta

Grundlovsforhør

  • Retten kan i særlige tilfælde bestemme, at dørene skal lukkes, så offentligheden ikke kan få indsigt i selve indholdet af retsforhandlingen. Det sker ved en kendelse, som bl.a. kan være begrundet i hensynet til politiets efterforskning.
  • Dobbeltlukkede døre betyder, at offentligheden heller ikke må få kendskab til selve
  • sigtelsen eller den sigtedes stillingtagen til sigtelsen.Sidstnævnte anvendes dog kun i yderst sjældne tilfælde.

Men den 15. november sidste år blev det for meget for en af de personer, der chattede med ND over de sociale medier.

»Jeg pusser (pudser, red.) panserne på dig,« skrev han.

Om det var det, der i sidste ende fik politiet på sporet af ND, eller om der er tale om en større efterforskning, er uklart. Men for hendes bekendte er de nye oplysninger chokerende.

Jagt på ståsted

Ingen vidste, at hun flirtede med militant islam, forklarer en af hendes bekendte.

De fleste kender derimod ND som en »sød pige«, forklarer en kilde, der ønsker at være anonym. Men også som en pige, der »søgte meget tryghed« og konstant var på jagt efter et ståsted i livet.

»Og jeg er ked af at sige det. Men hun var et let offer for folk, der ville have hende til noget. Hun var meget letpåvirkelig, så selv om det her chokerer mig, så er det egentlig ikke overraskende,« siger en af pigens bekendte.

Og på de billeder, pigen har lagt op af sig selv, er det heller ikke entydigt, at hun er meget religiøs.

F.eks. viser hun også sig selv frem i stramtsiddende tøj med langt udslået hår, mens hun i oktober sidste år fastholdt over for en af dem, hun chattede med, at den sidste bog, hun havde læst var Koranen.

I midten af december sidste år blev hun også på de sociale medier spurgt om, hvorfor hun støtter terrorgruppen Islamisk Stat, hvortil hun svarede med et citat, der lød:

»Jihad er vores vej og døden i Allahs navn er vores mål.«

Andre steder forklarede hun, at hun i lange perioder ikke havde haft det godt. Det skete på en blog, som hun flere gange opdaterede med oplysninger om, hvordan hun igennem en længere periode havde boet på et bosted.

Hun skrev, at man på et bosted nemt kunne komme til at få skyldfølelse.

»Elsker de mig overhovedet? Hvad har jeg gjort forkert,« spurgte hun, ligesom hun gjorde det klart, at de unge på bostedet kunne gå »rundt med de sorteste tanker i laaang tid«.

Om sig selv forklarede hun et andet sted på de sociale medier, at hun under sit ophold på bostedet var blevet ved med at kæmpe gennem »VIRKELIG hårde tider,« selv om hun havde været ved »at give op« flere gange.

Hun skrev intet om, hvorfor hun boede på bostedet, eller hvor lang tid hun havde været der, ligesom hun heller ikke forklarede, hvor det lå.

Hendes nærmeste familie har ikke ønsket at kommentere sagen.

Det samme gælder Midt- og Vestsjællands Politi.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her