Politi og retsvæsen

DF-forslag: Borgerservice skal sælge peberspray

Venstre mener, forslaget »oppisker en stemning«

I Danmark risikerer man at få en bøde op til 3.000 kr. for at bære peberspray, mens der kan straffes med op til 60 dages ubetinget fængsel ved brug. Foto: HENNING JOE JENSEN

Skal byens borgerservice også være den lokale våbenhandler?

Efter de mange overgreb i Köln nytårsnat, foreslår Dansk Folkeparti, at utrygge danskere skal kunne købe peberspray ved kommunen, så de kan forsvare sig mod eksempelvis overgreb i nattelivet. Det skriver TV 2.

»Efter de tragiske begivenheder, der er sket ude omkring i Europa, tror vi, at der er rigtig mange kvinder, der kan gå rundt og føle sig utrygge,« siger Peter Kofod Poulsen, Dansk Folkepartis retsordfører.

Ved at lægge salget ved borgerservice kan man registrere, hvem der har peberspray.

»Man skal selvfølgelig registreres, så der er styring på det. Men det kunne være en glimrende måde at forsvare sig selv på, hvis man skulle blive overfaldet eller forsøgt voldtaget,« siger han til TV 2.

Efterspørgslen på peberspray er steget markant efter Köln-overgreb

Det er regeringspartiets retsordfører ikke enig i, selvom Venstre selv foreslog at lovliggøre peberspray i hjemmet i starten af 2014, hvor det sad i opposition.

»Venstre ser ikke, at der er grund til at ændre lovgivningen. Jeg synes bestemt ikke, situationen trænger til at blive overdramatiseret, men at der er grund til lige at slå koldt vand i blodet. Forslaget er efter min mening med til at piske en stemning op, som der ikke er grundlag for,« siger Preben Bang Henriksen, retsordfører for Venstre.

Hvordan mener du, at det, at kvinder får mulighed for at forsvare sig ved overgreb, er en overdramatisering?

»Venstre mener ikke, at vi i Danmark generelt har oplevet en stemning eller oplevet episoder, der giver grundlag for at ændre lovgivningen på det her område.«

Heller ikke landets største parti, Socialdemokraterne, støtter Dansk Folkepartis forslag.

»Det bliver aldrig svaret på de udfordringer, der er i samfundet, at opildne til selvtægt, og det gør man jo, hvis man legaliserer peberspray,« siger Trine Bramsen, Socialdemokraternes retsordfører.

Hun peger på, at Politiforbundet for to år siden har advaret mod legalisering af peberspray, fordi det kan føre til, at de kriminelle har grund til at gardere sig med for eksempel pistoler.

»Jeg synes, det er værd at lytte til politiet, som advarer mod, at lovlig peberspray kan føre til, at de kriminelle så også optrapper på håndvåben. Så udvikler det sig altså i en retning, som jeg overhovedet ikke synes er et retssamfund værdigt,« siger Trine Bramsen.

Politiforbundet kom med sin advarsel, da Dansk Folkeparti for to år siden stillede et lignende forslag om at lovliggøre peberspray.

I Danmark risikerer man at få en bøde op til 3.000 kr. for at bære peberspray, mens der kan straffes med op til 60 dages ubetinget fængsel ved brug.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Frivilligheden blev fejret: Rap fra Gellerup, frivilligsuppe og over 100 frivillige organisationer
De frivillige blev fejret i Ridehuset Aarhus, da frivillighovedstaden søndag eftermiddag åbnede officielt. Over 5.000 gæster deltog i arrangementet i løbet af dagen ifølge tal fra europæisk frivillighovedstad. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her