Politi og retsvæsen

Rapport: Danmark udsættes for cyberspionage hver dag

Center for Cybersikkerhed vurderer, at truslen fra cyberspionage og -kriminalitet mod Danmark er "meget høj".

Danske myndigheder, virksomheder og borgere er hver dag i konkret og stor fare for at blive udsat for cyberspionage og cyberkriminalitet.

Det fastslår Center for Cybersikkerhed, der kommer med deres trusselsvurdering af netværkssikkerheden for de næste to år i en ny rapport.

Her lyder det, at truslen fra cyberspionage, der særligt rammer myndigheder og innovative virksomheder, er "meget høj", samt at truslen fra cyberkriminalitet, der også kan ramme almindelige borgere, ligeledes er "meget høj".

FAKTA: Hvad betyder en høj cybertrussel mod Danmark?

- Det betyder, at vi er vidende om, at det foregår i øjeblikket, og at vi er meget sikker på, det finder sted, siger chef for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, til Ritzau.

Ifølge rapporten kender centeret eksempelvis til "næsten daglige angrebsforsøg mod Udenrigsministeriets netværk, som Center for Cybersikkerhed tilskriver fremmede stater og statsstøttede grupper".

Thomas Lund-Sørensen kan ikke oplyse hvilke stater, der er tale om, men oplyser, at man føler sig sikker på, at det ikke er kriminelle hackere.

- Mange af de her angreb, som vi ser og er med til at håndtere, kræver relativt store ressourcer.

- At man udser sig et mål, har meget viden om målet, og at man gentagne gange forsøger at komme ind i systemet. En metode, som kræver en organisation, en struktur og nogle ressourcer som adskiller sig fra det, private hackere er i stand til at gøre, siger han.

I løbet af det sidste år har flere sager i medierne også bekræftet Center for Cybersikkerhed om, at cyberkriminalitet er en konkret og stor fare i Danmark.

Eksempelvis har der i efteråret været mange tilfælde af "ransomware-angreb", hvor almindelige menneskers oplysninger bliver taget som gidsel, så de tvinges til at betale en løsesum til kriminelle hackere for at få adgang til egne data.

Rapporten fra Center for Cybersikkerhed er ikke enestående. Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) udkom med en rapport i efteråret, hvor de også vurderede truslen for cyberspionage som "høj".

I november proklamerede både Venstre og Socialdemokratiet derfor, at de havde lovforslag på vej, der skal geare myndighederne og virksomheder til den forhøjede risiko for cyberspionage mod Danmark.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Danmarksbilleder: Vinterens lys

Jyllands-Postens fotografer er vidner til både hverdagen og livets store begivenheder. Følg med her og se et nyt danmarksbillede alle hverdage.
Annonce
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her