*

Politi og retsvæsen

18 personer nægtet indrejse i Danmark siden grænsekontrollen trådte i kraft

Rigpolitiet skønner, at omkring 1.100 personer er blevet standset i grænsekontrollen. 18 er blevet afvist og nægtet indrejse i Danmark.

Modellen er i praksis en relativt begrænset dansk kontrol ved grænsen til Tyskland. Ekstra betjente skal foretage stikprøvekontroller af trafikken ind i Danmark – men ikke kontrollere pas i alle biler, som i en gammeldags paskontrol. Det såkaldte transportøransvar, hvor togpersonale sættes til at tjekke id på alle passagerer, indføres i første omgang heller ikke. Det redskab har regeringen stadig i kassen. Foto: Benjamin Nolte

18 personer er blevet nægtet indrejse i Danmark, siden grænsekontrollen ved den tyske grænse trådte i kraft.

Det oplyser Rigspolitiet i den første statusopdatering, siden kontrollen blev indført mandag ved middagstid.

I alt skønner politiet, at omkring 1.100 personer er blevet standset. Tre er blevet anholdt og sigtet for menneskesmugling. Politiet oplyser ikke, om de 18 afviste er flygtninge, migranter eller bare borgere, der havde glemt de nødvendige id-papirer.

Ifølge de foreløbige tal søgte 75 personer asyl i Danmark i går, viser de foreløbige dagstal fra Ministeriet for Udlændinge-, integration- og bolig oplyser ydermere. Mere om dem her.

Flere søgte asyl i Sverige på første dag med id-kontrol

Det første døgn er forløbet »stille og roligt«, siger politiinspektør Richard Østerlund la Cour, chef for Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter, i en pressemeddelelse:

Husk pas
  • Regeringen besluttede 4. januar at indføre grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse frem til foreløbig 14. januar.
  • Alle danske rejsende skal medbringe pas, når de rejser mellem Tyskland og Danmark. Danske statsborgere kan blive straffet for ikke at medbringe pas, men vil ikke blive afvist, hvis der ikke er tvivl om deres statsborgerskab, oplyser Rigspolitiet.
  • Grænsekontrollen er en stikprøve. Det er derfor ikke alle indrejsende, der bliver standset af politiet.
»Der har naturligvis været gener for de rejsende både ved den dansk-tyske grænse som følge af den midlertidige grænsekontrol og den dansk-svenske grænse som følge af transportørernes id-kontrol. Indsatserne har dog ikke medført nogen væsentlige trafikale eller infrastrukturelle problemer,« siger han.

Der findes 15 officielle grænseovergange fra Tyskland, hvor politiet foretager stikprøvevis kontrol – dels på selve grænsen, dels i grænseområdet, oplyser Rigspolitiet, som understreger, at der er tale om en stikprøvekontrol og ikke om en fuldstændig kontrol.

Fordelt over et døgn er omkring 200 betjente sat til at stå for grænsekontrollen af den knap 70 km. lange grænsestrækning, der adskiller Danmark og Tyskland. Konkret er politiets såkaldte »baglandspatruljer« er blevet rykket helt op til grænsen, og der er blevet tilført ekstra mandskab for at kunne løfte opgaven.

»Kontrollen bliver foretaget på baggrund af en politifaglig profilering af de indrejsende, og vores fokus har det første døgn primært været på de tre hovedfærdselsårer i Sønderjylland ved Padborg, Kruså og Frøslev, hvor langt størstedelen af trafikken kommer, samt færgehavnene i Rødby og Gedser,« siger Richard Østerlund la Cour.

Regn med 20 sekunders ekstra rejsetid

Grænsekontrollen blev indført som direkte konsekvens af, at Sveriges id-kontrol af alle indrejsende trådte i kraft mandag. Statsminister Lars Løkke Rasmussen begrundede beslutningen om at indføre grænsekontrol med en »alvorlig risiko« for, at den svenske kontrol kunne føre til en »ophobning« af asylansøgere i Danmark.

Regeringen har besluttet, at grænsekontrollen foreløbig skal vare frem til 14. januar med mulighed for forlængelse.

S-undren over kontrolfri grænseovergange

Jyllands-Postens udsendt ved grænsen kunne tidligere mandag berette om minimale kødannelser på mellem 10 og 30 sekunder ved dem store overkørsel E45 og ved grænseovergangen lidt længere østpå i Padborg.

Morgenen igennem har politikere diskuteret, om grænsekontrollen er finmasket nok. Dansk Folkeparti mener, at det er alt for let at slippe uden om politiets stikprøver, og Socialdemokraterne har nu spurgt justitsminister Søren Pind (V), hvor en række grænseovergange tilsyneladende ikke har været bevogtet af betjente.

Rigspolitiet skønner, at der siden 6. september er indrejst 91.800 flygtninge og migranter i Danmark. Størstedelen formodes at være rejst videre til Sverige eller andre nordiske lande. "Kun" omkring 14.000 havde ved udgangen af december søgt asyl her i Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Rejs hjem, og byg dit land op
Leif Høy,Horsens
I JP 12/12 (Indland) beklager Abdullah Alzein sig over, at der med de foreslåede stramninger af familiesammenføringsreglerne kan/vil gå op til fem år, før familien kan blive sammenført – i Danmark, forstås.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Flygtningekrise

Debat: Rejs hjem, og byg dit land op

Leif Høy,Horsens
I JP 12/12 (Indland) beklager Abdullah Alzein sig over, at der med de foreslåede stramninger af familiesammenføringsreglerne kan/vil gå op til fem år, før familien kan blive sammenført – i Danmark, forstås.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her