Annonce
Politi og retsvæsen

Politiforklaringer i Tibetsag under lup

Nye oplysninger sår tvivl om de forklaringer, som Københavns Politi har givet til Folketinget om Tibetsagen.

I en sag anlagt af seks borgere afgjorde Østre Landsret i sidste uge, at en af borgerne var blevet udsat for ulovlig frihedsberøvelse under den daværende kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark i juni 2012.

 • Selv om borgernes ytringsfrihed ikke direkte var en del af sagen, fastslog de tre landsdommere også, at politiet under statsbesøget "udfoldede bestræbelser på at hindre personer i at holde det tibetanske flag op, så det var synligt for den kinesiske præsident".
 • Politiets ledelse har under sagen afvist, at der blev udstedt en generel ordre til at jagte flag.
 • Dele af politiets radiokommunikation blev fremlagt i landsretten. Den viser, at politiet var meget opmærksomme på Tibets flag under præsidentens besøg.
 • For eksempel konstaterede politiet, at et tibetansk flag havde "sneget sig ind" foran opkørslen til Christiansborg. "Skal vi tage flaget fra dem eller hvad?", blev der spurgt. Og svaret lød: "Tag flaget fra dem, kom".
 • Lydfilerne blev først frigivet til de seks borgeres advokat for nogle måneder siden, men først da Støttekomiteen for Tibet offentliggjorde indholdet, orienterede politidirektøren Justitsministeriet.
 • Efter dommen har en betjent til sit fagblad Dansk Politi oplyst, at der var tale om en ordre, som kom "oppefra".
 • Siden 2012 er Københavns Politi kommet med flere redegørelser om sagen, som er blevet brugt af skiftende justitsministre ved samråd med Folketingets Retsudvalg.
 • Få dage efter dommen udtalte justitsminister Søren Pind (V) sig om sagen: "Det har været en noget rodet fremstilling", skrev han i en mail og oplyste, at han havde bedt Københavns Politi om en nærmere redegørelse.
 • I begyndelsen af denne uge anmeldte politidirektør Thorkild Fogde sagen til Den Uafhængige Politiklagemyndighed og bad om en undersøgelse af, om personale i Københavns Politi har begået strafbare forhold i sagen.
 • Efter et møde med politiet, hvor der blev fremlagt nyt materiale, har DUP besluttet at indlede en efterforskning af, om nogen har løjet og dermed gjort sig skyldig i tjenestemisbrug eller tjenesteforsømmelse.
 • Justitsministeriet blev onsdag orienteret Københavns Politi om, at man er blevet bekendt med en "operationsbefaling". Det fremgår af befalingen, at politifolk skulle sørge for, at demonstranter ikke kunne ses fra præsidentens kortege.
 • Justitsminister Søren Pind har fredag 2. oktober igangsat en undersøgelseskommission i Tibet-sagen.

Kilder: Ritzau

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her