Annonce
Politi og retsvæsen

Flaskesamlere frifundet for at opholde sig i skolegård

Københavnske betjente var helt gal på den, da de sidste år anholdt afrikanske flaskesamlere, fastslår dommer.

Københavns Byret frifinder to afrikanske flaskesamlere, der sammen med en gruppe andre hjemløse søgte ly for regnen i en københavnsk skolegård i august sidste år.

I alt var ni mænd tiltalt i sagen, men kun to af dem har været til stede i retten. Ikke desto mindre betyder afgørelsen, at de resterende syv også går fri.

Det samme gælder efter alt at dømme syv andre udenlandske hjemløse, der blev anholdt under lignende omstændigheder i maj sidste år.

Rettens beslutning er først og fremmest en stor begmand til en gruppe betjente fra Københavns Politi.

Sagens udfald viser nemlig, at politiet uretmæssigt anholdt og sigtede flaskesamlerne for ulovlig indtrængen.

Betjentene fratog endda penge fra mændene til betaling af bøder, selv om de anholdte efter alt at dømme slet ikke forstod, at de med bøden havde erkendt sig skyldige. Og at en straffesag mod dem var ved at blive endegyldigt lukket.

Disse omstændigheder måtte også anklager Helle Just Krag fra Københavns Politi sande.

På den baggrund bad hun torsdag formiddag ganske usædvanligt selv dommeren om at frifinde de mænd, hun selv havde tiltalt.

- Indretningen af skolegården gør det svært at definere, om det er et frit tilgængeligt sted. Når man kommer der som udenlandsk hjemløs og ikke kan læse dansk, så er det svært at tyde, om man må være der eller ej, siger anklageren.

Betjent tog penge fra flaskesamler uden mandens tilståelse

Derfor burde betjentene da også stilfærdigt have bedt gruppen af hjemløse om at forlade stedet frem for at skride til anholdelse.

- Man skal gå ud og forklare dem, at de ikke må være der. Via tolke skal de have det at vide på et sprog, de forstår. Hvis de så opholder sig der igen, vil der være tale om en bevidst handling, der kan straffes, mener Helle Just Krag.

At sagen overhovedet er endt i retten skyldes, at Statsadvokaten i København, der fører tilsyn med politiet, var blevet opmærksom på, at betjentenes adfærd måske var gal.

Derfor bad man politiet om at lade retten vurdere, om de hjemløses ophold i skolegården var ulovligt.

Med frifindelsen skal politiet nu betale de 750 kroner tilbage til flaskesamlerne, som betjentene uretmæssigt tog fra dem. Hertil kommer formentlig en erstatning for de mange timer, betjentene lod mændene sidde i en celle.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Smøger, bajere og for meget mad overhalet: Det værste, du kan gøre ved din krop, er at blive i sofaen
Nyt studie viser, at personer med inaktiv livsstil i sammenligning med de mest aktive har 500 pct. større risiko for at dø før tid. Det er endda lige så farligt som rygning, diabetes og hjertesygdomme. 
Se flere
Viden
Smøger, bajere og for meget mad overhalet: Det værste, du kan gøre ved din krop, er at blive i sofaen
Nyt studie viser, at personer med inaktiv livsstil i sammenligning med de mest aktive har 500 pct. større risiko for at dø før tid. Det er endda lige så farligt som rygning, diabetes og hjertesygdomme. 
Se flere
Derfor forduftede tilliden til Dalgaardens plan: Fremtiden skulle sikres med flere børn, end Aarhus Kommune kan levere
Omfanget af Dalgaardens udfordringer har overrasket Aarhus Kommunes driftschef, og en ny genopretningsplan var ikke beroligende. Bestyrelsesformand havde forventet mere dialog fra kommunens side. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her