Politi og retsvæsen

Bonnichsen: Ingen grund til at frygte Islamisk Stat-folk blandt flygtninge

Tidligere operativ chef for PET mener ikke, at man bør frygte terrorister blandt flygtninge.

Der er tale om psykologisk krigsførelse og propaganda, når terrororganisationen Islamisks Stat siger, at de har sendt terrorister til europæiske lande forklædt som flygtninge og migranter. Det vurderer tidligere PET-chef, Hans Jørgen Bonnichsen. Foto: AP

Det er psykologisk krigsførelse og et led i Islamisk Stats (IS) propaganda, at terrororganisationen offentligt udtaler, at den har smuglet terrorister til Europa gennem de flygtninge- og migrantstrømme, som for tiden præger de europæiske lande.

Det mener Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste.

En anonym kilde fra Islamisk Stat, som angiveligt har talt med det britiske nyhedsmedie Buzzfeed, siger ellers ifølge britiske Express, at IS-militanter har fulgt flygtningenes og migranternes rute gennem Europa for at sende terrorister til de vestlige lande.

Og tidligere på året sagde Abdul Basit Haroun, der er rådgiver for den libyske regering, til BBC, at han efter samtaler med bådejere i dele af Nordafrika har fortalt, at militante fra IS udnytter politiets manglende overblik over, hvem der er normal flygtning og hvem der kan have tilslutning til IS.

Set med danske øjne er udmeldingerne blevet mere aktuelle, efter et voksende antal flygtninge og migranter i den seneste tid er nået frem til de danske grænser.

Frankrig slutter sig til USA i Syrien med kampfly mod IS

Næstformand i Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, kalder det for 'alarmerende', at Islamisk Stat melder ud, at de efter eget udsagn har sendt 4.000 terrorister til vestlige lande.

Han siger onsdag til BT, at han vil have justitsminister Søren Pind til at få PET til at redegøre for, hvor stor en sikkerhedstrussel de vurderer udmeldingen er for Danmark.

Men ifølge Hans Jørgen Bonnichsen er den sikkerhedsmæssige situation i Danmark uændret.

"Man kan aldrig udstede en garanti, men IS vil selvfølgelig udnytte situationen nu og sige, at de har sendt 4.000 kampberedte terrorister af sted i flygtningestrømmene. Det ville have været overraskende, hvis de ikke havde sagt det," siger han.

Ifølge ham er der tale om såkaldt psykologisk krigsførelse, hvor terrororganisationen gennem propaganda forsøger at skabe angst og frygt ved at udnytte den igangværende situation. Men Islamisk Stat har nok at se til i forvejen, forklarer han.

Derfor er der ifølge Hans Jørgen Bonnichsen ingen grund til at frygte, at udtalelserne fra den anonyme kilde fra terrororganisationen, som Buzzfeed angiveligt har talt med, er en reel trussel.

"De, der er interesseret i at udføre kriminalitet, har haft alle muligheder. Hvis jeg havde illegale og kriminelle hensigter ville jeg da aldrig vælge en situation, som har så meget fokus på og der er så meget interesse for, som der er omkring flygtninge- og migrationsstrømmene," siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her