Rejser, travsport og skjult konto i stor bestikkelsessag

En millionsag om bestikkelse af offentligt ansatte kan vokse i omfang.

Artiklens øverste billede
Retten i Nykøbing Falster dannede i går rammen om grundlovsforhør i det, der kan vise sig at være en af nyere tids største bestikkelsessager i Danmark, hvis politiet har ret i sine anklager. Foto: Per Rasmussen/Polfoto

En topchef i Rigspolitiet, en chef i Region Sjælland og et af Danmarks største it-firmaer er blandt aktørerne i det, der kan udvikle sig til en af de største bestikkelsessager på dansk grund i nyere tid.

Tirsdag morgen ransagede politiet på 17 adresser rundt omkring på Sjælland, og samtidig blev 13 personer anholdt.

Ifølge de foreløbige sigtelser handler sagerne om dyre ferierejser til Dubai, en mystisk millionkonto og et sponsorat af travbanen i Nykøbing Falster.

”Smøring” af ansatte

Mere konkret mener politiet, at it-firmaet satte 1,5 pct. af regionens omsætning med it-firmaet ind på den særlige konto, hvorfra den så blev brugt til at ”smøre” ledende medarbejdere i Region Sjælland, hvor topchefen i Rigspolitiet tidligere har været ansat. Kontoen var på »ikke under 1 mio. kr.«, som de sigtede medarbejdere i Region Sjælland havde adgang til.

Det giver mulighed for lidt større præmier.

Dennis Stenbæk, direktør for Nykøbing Falster Travbane, om et sponsorat, der kan vise sig at have forbindelse til bestikkelse

På travbanen i Nykøbing Falster fortæller direktør Dennis Stenbæk, at sponsoratet er på 110.000 kr. om året og ud over reklame har betydet, at travbanens største, årlige løb er opkaldt efter it-firmaet.

»Det giver mulighed for lidt større præmier,« fortæller Dennis Stenbæk, der oplyser, at aftalen går tilbage til det tidspunkt, da it-firmaet havde et andet navn, det vil sige før 2008.

En af de anholdte i sagen, en person i en chefstilling hos Region Sjælland, udtrykker på en offentligt tilgængelig Facebook-profil interesse for travsport og skriver bekymret om, hvordan travsporten skal løse sine økonomiske problemer.

Endnu et it-firma

Men sagen stopper ikke med det ene it-firma, der er et af de absolut førende i Danmark og Norden. Den vedrører også et nyt firma, der er blevet grundlagt inden for de seneste måneder af blandt andet flere nu tidligere chefer i det første it-firma. Både firma 1 og firma 2 er nævnt i sigtelsen. Det samme er altså Rigspolitiet, hvis lokaler også blev ransaget tirsdag.

Den ledende politimedarbejder har stået i spidsen for flere profilerede opgaver. Netop hensynet til, at en højt placeret ansat i Rigspolitiet og hos Region Sjælland er blandt de anholdte, har betydet, at tirsdagens aktion er blevet forberedt af en lille kreds af efterforskere i dybeste hemmelighed. De skal nu i gang med at bearbejde et stort antal kasser med dokumenter, computere og lign., som – ifølge politiet – kan føre til, at sagen vokser yderligere, og at der kan ske yderligere anholdelser.

Sagen falder sammen med et annulleret udbud, som involverede begge de pågældende it-leverandører.

Udbuddet handlede om leverancer af it-udstyr, men selv om det var Region Sjælland, der håndterede det, havde de øvrige regioner samt Forsvaret og Rigspolitiet tilsluttet sig.

»Det betød, at aftalen havde et betydeligt potentiale,« siger Region Sjællands it-direktør, Per Buchwaldt.

Vinderen blev udnævnt for cirka tre uger siden, men i sidste uge annullerede regionen udbuddet og annoncerede et nyt på baggrund af klager over, at udbuddet havde været »uigennemsigtigt«.

Ifølge Per Buchwaldt klagede ingen over, at nogen skulle have bestukket sig til sejren, men han vil ikke afvise, at udbudssagen spiller en rolle i bestikkelsessagen.

»Man kan sige det sådan, at det er naturligt for politiet at efterforske, om der er en sammenhæng, men jeg har ikke informationer, der gør, at jeg kan sige noget entydigt om det.«

Politiet ville tirsdag aften ikke kommentere, hvorvidt udbudssagen spiller en rolle i efterforskningen.

Hurtig reaktion

Per Buchwaldt fortæller, at Region Sjælland reagerede hurtigt, da mistanken om bestikkelse opstod.

»24 timer efter, at vi havde den nye viden om de mistænkelige forhold, anmeldte vi sagen til politiet,« siger Per Buchwaldt, der ikke vil uddybe, hvordan regionen blev klar over uregelmæssighederne.

Men det er ikke de regionale kontrolsystemer, der har afsløret sagen.

»Det er i hovedsagen forhold, der har udspillet sig uden for regionen, så derfor kan vores kontrolsystemer selvsagt ikke fange dem,« siger Per Buchwaldt, der dog ikke kan udelukke, at der kan være gået skattepenge i forkerte lommer.

Seks af de ansatte i regionens it-afdeling blev anholdt og afhørt tirsdag morgen, men ifølge it-direktøren har politiet kun beholdt en enkelt af de ansatte.

Ved redaktionens slutning forlød det, at politiet ønskede fem af de 13 varetægtsfængslet, mens resten blev løsladt efter endt afhøring. De fem, der blev fremstillet, var den ledende medarbejder fra Region Sjælland, chefen fra Rigspolitiet samt tre medarbejdere fra it-firmaerne.

Grundlovsforhørene var ikke afsluttede ved redaktionens slutning.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.