Politi og retsvæsen

En dræbt i skyderi ved Københavns synagoge

Et nyt fatalt skyderi har fundet sted i København. En person er dræbt ved den jødiske synagoge, og to betjente er såret.

Københavns Politi var hurtige til at afspærre et større område omkring Krystalgade i indre København efter skyderiet ved den jødiske synagoge. Foto: Steen A. Jørgenssen

Signalement

Politiets signalement af gerningsmanden fra skyderiet ved Krudttønden:

  • Mand, 25–30 år, ca. 185 cm høj, atletisk af bygning med arabisk udseende, men med lysere hud end normalt og med sort glat hår.
  • Var iført sort eller mørkeblå skijakke og matchende bukser og formodentlig handsker. Havde dækket nederste del af ansigtet med et partisan-tørklæde i farverne gul/orange og rød.
  • Medbragte sort maskinpistol/maskingevær. Vidner beskriver våbnet som 90–100 cm langt, helt sort og plasticlignende.

Gerningsmanden fra Krystalgade:

  • Mand, iført sort bukser og sorte sko. Var desuden iført en lysegrå jakke med flerfarvede lyse felter.
En civil person er død efter at være blevet ramt af skud i hovedet ved den jødiske synagoge i Krystalgade i København natten til søndag.

Det oplyser Københavns Politi på et pressemøde kl. 04 på politigården.

"Der er tale om en ung mand, der var medlem af det jødiske samfund, som foretog adgangskontrol ved porten til synagogen, fordi der i menighedshuset bagved synagogen blev holdt en jødisk konfirmation, hvor der deltog 80 mennesker," siger Dan Rosenberg Asmussen, der er formand for Det Jødiske Samfund i Danmark, tidligere Mosaisk Trossamfund, til TV2 News.

Formanden var ikke selv til stede under nattens skyderi. Gerningsmanden fik ifølge Dan Rosenberg Asmussen ikke adgang til synagogens område.

"Jeg tør slet ikke tænke på, hvad der så var sket," siger han og kalder episoden for en "mareridtsagtig gentagelse af det, der skete i Paris for tre uger siden".

To betjente blev også ramt ved skyderiet, men de er begge uden for livsfare.

Natten til søndag ligner det indre København en by i undtagelsestilstand. Et massivt politiopbud har afspærret et større område omkring Krystalgade og Nørreport Station, hvor københavnere sendes væk af betjente med maskinpistoler.

Gerningsmanden er søndag nat stadig på fri fod efter at være flygtet fra Krystalgade. Politiet har i skrivende stund ikke foretaget anholdelser efter dagens to skyderier, men efterforsker begge sager som mulig terrorisme.

Thorning-Schmidt: De kommende dage bliver svære

På nuværende tidspunkt har politiet ikke yderligere kommentarer eller oplysninger om den dræbte ved synagogen. Københavns Politi holder pressebriefing kl. 08 søndag foran Politigården, hvor man vil fortælle seneste nyt om skyderierne.

Status efter et tragisk døgn i København er dermed, at to civile har mistet livet og fem betjente er blevet såret under de to separate skudepisoder på henholdsvis Østerbro og i indre by.

Det er endnu for tidligt at sige om skyderiet ved synagogen har forbindelse til attentatforsøget ved kulturhuset Krudttønden på Østerbro tidligere lørdag, hvor en 55-årig civil mand blev dræbt og tre betjente såret. Blandt andre den svenske kunstner og Muhammed-tegner Lars Vilks og den franske ambassadør i Danmark var blandt deltagerne ved arrangementet, som handlede om kunst, blasfemi og ytringsfrihed.

Tre ramt af skud i indre København

Skyderiet i Krystalgade foregik ved, at en person kom gående hen til synagogen og begyndte at skyde mod to betjente, som i forvejen var på stedet. Den ene betjent blev ramt i armen, den anden i benet, men begge er altså uden for livsfare, oplyser Københavns Politi.

Politiets massive tilstedeværelse over alt i byen har sat sit tydelige præg på hovedstaden, hvor betjente bevæbnet med maskinpistoler patruljerer i gadebilledet, mens blå blink fra politibiler og andre udrykningskøretøjer oplyser de mørke gader. Alt disponibelt mandskab er sat ind i efterforskningen og jagten på gerningsmanden eller gerningsmændene. Politiet er i højeste beredskab.

Nørreport Station blev i en periode helt lukket og alle personer evakueret under en del tumult. Overalt i det centrale København høres sirener i nattemørket.

Allan Wadsworth-Hansen understreger, at der ikke er iværksat et generelt udgangsforbud, men at politiet opfordrer folk til at vise omtanke og følge politiets anvisninger.

"Jeg vil opfordre til, at hvis man ser noget ude i København, hvis man hører noget eller har oplysninger, man tror på nogen som helst måde kan gavne politiet i efterforskningen af de to sager, så skal man kontakte os på telefon 114," siger han.

Politiet oplyste tidligere lørdag nat til Jyllands-Postens reporter på stedet, at gerningsmanden sandsynligvis flygtede i retning mod Nørreport Station efter skyderiet i Krystalgade.

Politiets efterforskere og teknikere arbejder stadig i både Krystalgade, ved Krudttønden og i Borgervænget, hvor attentatmandens flugtbil blev fundet efter skyderiet på Østerbro.

Danske jøder vil have politibeskyttelse

Det er blot en måned siden, at det jødiske samfund i Danmark udtrykte bekymring over sikkerheden ved deres institutioner og efterlyste mere politibeskyttelse.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Lørdag den 14. februar ramte et terrorangreb København. I løbet af 16 timer blev to civile dræbt og fem politibetjente såret, inden gerningsmanden blev skudt og dræbt af politiet.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her