Politi og retsvæsen

Civil mand dræbt og tre betjente såret i attentat på Lars Vilks

Kulturhuset Krudttønden på Østerbro var rammen for et dramatisk skyderi lørdag eftermiddag.

En mand er blevet dræbt og tre betjente er sårede i forbindelse med et attentatforsøg på den svenske Muhammed-tegner og kunsthistoriker Lars Vilks.

Attentatforsøget er sket i forbindelse med debatmødet "Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed" i kulturhuset "Krudttønden" på Østerbro, hvor Lars Vilks deltog.

Ifølge flere vidner blev mødet afbrudt, da en maskeret mand trådte ind i foyeren i Krudttønden og begyndte at skyde.

Politiet, der havde flere betjente til stede i bygningen, besvarede ilden, og det lykkedes ikke attentatmanden at tiltvinge sig adgang til selve mødesalen.

FAKTA: Skyderi ved debatmøde om ytringsfrihed

Politiet efterlyser to gerningsmænd i forbindelse med attentatforsøget. Efter skyderiet flygtede gerningsmændene ad Jagtvej i en mørk VW Polo, som efterfølgende er blevet fundet. Bilen blev fundet på Borgervænget på Østerbro og DSB oplyser, at der derfor ikke kører tog mellem Svanemøllen og Ryparken.

Satireforsker Dennis Meyhoff Brink var til stede, da skuddene lød kort efter kl. 15.30. Efter hans vurdering lød der omtrent 30 skud i løbet af omkring to minutter.

"Lige efter kl. 15.30 - den franske ambassadør havde lige talt - hørte vi skud fra entreen. Nogle løber ud, men det tør jeg ikke, for der er også skud udenfor," fortæller han.

Overblik: Det ved vi om skudattentat

Palle Vedel er teknisk chef i bygningen, hvor arrangementet blev afholdt. Han fortæller, at gerningsmanden trådte ind i foyeren og begyndte at skyde med noget, der lignede en automatriffel.

"Vi havde en barmedarbejder ude i foyeren, da gerningsmanden kom ind. Vedkommende blev nødt til at kaste sig ned og kunne høre flasker blive skudt i stykker over sig, mens det stod på. Der var seks-syv politifolk i foyeren, da skyderiet begyndte, og de var hurtige til at besvare ilden," siger han.

"Der lød mange skud. Jeg befandt mig selv i bygningens køkken, og derfra så jeg igennem vinduet en maskeret gerningsmand løbe væk fra stedet, mens han stadig skød mod politiet," forklarer Palle Vedel.

Ifølge flere vidner skulle skytten have råbt et eller andet på et sprog, der for nogle af vidnerne lød som arabisk.

Helle Merete Brix er leder af Vilks Komiteen, der står bag arrangementet. Hun sad ved siden af Lars Vilks, da skyderiet begyndte, og blev derfor gennet ind i et kølerum under skyderiet sammen med den svenske tegner.

Hun fortæller, at Lars Vilks blev ført væk fra stedet, så snart det var muligt.

Debatmødet blev i første omgang genoptaget kort efter kl. 16. Her talte aktivisten Inna Shevchenko. Mødet er nu afsluttet og politiet er i færd med at afhøre vidner.

På et pressemøde lørdag kl. 19 understregede politiinspektør Jørgen Skov, at politiet ikke ved, om der er tale om en terrorhandling, men at man efterforsker sagen som en sådan. Rigspolitiet har desuden samlet Den Nationale Operative Stab lørdag aften.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Lørdag den 14. februar ramte et terrorangreb København. I løbet af 16 timer blev to civile dræbt og fem politibetjente såret, inden gerningsmanden blev skudt og dræbt af politiet.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her