Politi og retsvæsen

Dansk politi for første gang nogensinde i "let forhøjet beredskab"

Beredskabsniveauet i Danmark måles på en skala med fem trin. Politiet er gået i trin to, hvilket aldrig er sket før.

Det danske politi har fem beredskabsniveauer, og niveauet er netop hævet til trin to for første gang nogensinde. Arkivfoto: Carsten Bundgaard

Sidste uges terroraktioner i Paris, hvor 17 personer blev dræbt, og denne uges antiterroraktion i Belgien mod en flok terrorister, der havde storstilede og nært forstående planer om at dræbe politibetjente på gaden, har fået dansk politi til at øge sit beredskab.

I Belgien er sikkerhedsniveauet hævet fra to til tre på en skala til fire, og i Danmark findes en lignende skala, hvor politiet nu har hævet det nationale beredskabsniveau til trin to på en skala med fem niveauer.

Politiet har således hævet beredskabsniveauet fra trin ét, der kaldes "dagligt beredskab", til trin to, som kaldes "let forhøjet beredskab".

Det fortæller Allan Nyring, politiinspektør ved det nationale beredskabscenter i Rigspolitiet, til Jyllands-Posten.

"Det er første gang nogensinde, at vi går til det beredskabsniveau. Jeg har været ved politiet i mange år, og jeg kan ikke huske, at vi på noget tidspunkt har været i højere beredskab, end vi er lige nu," siger han.

Europol-chef: Umuligt at stoppe alle terrorangreb

Det er dog vigtigt for Allan Nyring at understrege, at der ikke er nogen konkret trussel mod Danmark, og at trusselsniveauet ikke er hævet.

"Vi har hævet beredskabsniveauet for at være klar, hvis truslen bliver større. Mentalt forbereder vi os altså på, hvad der kan ske. Når man ser på, hvad der sker rundt omkring i Europa, så er det ikke utænkeligt, at nogen lader sig inspirere," siger han med henvisning til de seneste ugers hændelser i Frankrig og Belgien.

Belgien sætter soldater ind i kampen mod terror

Det forhøjede beredskabsniveau betyder, at alle politikredse er blevet bedt om at kigge på, hvordan de sikrer sig bedst muligt. Beredskabsplanerne er blevet gennemgået, og telefonlisterne er blevet opdateret, ligesom politistationer og andre bygninger er blevet gået efter i sømmene for at øge sikkerheden.

Derudover er der blevet etableret en række reaktionspatruljer i hver politikreds, som består af vagtchefer, indsatsledere og andre, der er specielt uddannet til at reagere hurtigt og hensigtsmæssigt, hvis et terrorangreb skulle finde sted.

Sidste år skete der terrorangreb mod politibetjente og soldater flere steder i verden, heriblandt i USA, Canada og Storbritannien, og det fik i oktober Rigspolitiet til at skrive rundt til samtlige politikredse i landet for at advare om, at lignende angreb også kunne forekomme i Danmark.

"Efter planerne om at dræbe politibetjente i Belgien er kommet frem i lyset, er det blot indskærpet yderligere, at politibetjentene i Danmark er et muligt mål for terrorister," siger Allan Nyring og forklarer, at politikredsene er blevet mindet om at læse brevet igen, da det altså ikke er blevet mindre aktuelt af det forpurrede terrorangreb i Belgien.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her