Tricktyve vinker folk ind på motorvejen

En række politikredse melder om tricktyve, der forsøger at snyde folk med fantasifulde metoder.

Vi er løbet tør for benzin, men har ingen penge. Vil du bytte med en guldring?

Hvis du løber ind i sådan en dialog, så har du nok et problem.

For så er du formentlig kommet i kløerne på nogle af de - formodentlig udenlandske - tricktyve, som huserer i Danmark i øjeblikket.

Blandt andet optræder de langs den fynske motorvej, hvor de står i nødsporet ved siden af en sølvgrå Mercedes på tyske nummerplader og signalerer til forbipasserende bilister, at de har brug for hjælp.

"Guldringe" byttes for kontanter

Når den venlige bilist standser for at høre, hvad der er sket, får han at vide, at personerne i Mercedes'en er kørt tør for benzin, at de ingen penge har på sig, men at de til gengæld har nogle guldringe, som de gerne vil bytte til kontanter.

"Siden viser det sig, at ringene som regel er af ringe værdi," siger vagtchef Kim Munksgaard, Fyns Politi.

Han oplyser, at politiet gennem et stykke tid har holdt øje med en gruppe rumænske borgere, som opholder sig i området, og som formodes at have noget af gøre med forsøget på tricktyveri på motorvejen.

Tre-fire har ringet i dag

Alene i dag har politiet i Odense fået tre-fire anmeldelser fra bilister, som har bemærket den sølvgrå Mercedes holde i nødsporet.

"Det er den samme bil som i tidligere, lignende tilfælde, og vi kunne rigtig godt tænke os at få fat i registreringsnummeret," siger vagtchefen.

Det har vist sig at være noget mere besværligt at få indkredset gruppen af tricktyve, fordi personerne hele tiden flytter position på motorvejen. De optræder heller ikke på rastepladser, men vælger nødsporet mellem rastepladserne.

"Foreløbig har vi ikke talt med nogen, der har holdt ind og er blevet snydt, og vi har ikke haft mulighed for at konstatere, om der er foregået noget ulovligt, fordi vi ikke har haft lejlighed til at indfange dem. De flytter sig hele tiden på motorvejen," siger Kim Munksgaard.

Ældre snydt i Esbjerg

Også i Jylland og på Sjælland har tricktyve i de seneste dage gjort sig bemærket.

I Esbjerg har kommunen udsendt en advarsel til ældre borgere om ikke at lukke ukendte personer ind, som udgiver sig for at komme fra Esbjerg Kommune.

Advarslen kommer, fordi to borgere Ulvevej og Skoleparken har fået gennemrodet deres hjem af personer, der udgav sig for at være hjemmehjælpere ved kommunen.

Kommune: Bed om legitimation

Tricktyvene er kvinder, der taler gebrokkent dansk. De udgav sig for at være hjemmehjælpere fra kommunen og fik på den måde adgang til borgernes hjem.

En af kvinderne lokkede borgeren med ud i køkkenet, mens en mand gennemrodede stuen for værdier.

"Vi vil opfordre alle borgere til at bede om legitimation, hvis en ukendt vil ind i deres hjem under påskud af at komme fra kommunen. Vores medarbejdere medbringer altid legitimation," siger direktør for forvaltningen for sundhed og omsorg, Arne Nikolajsen.

Han opfordrer desuden alle, der oplever forsøg på tricktyveri, til at melde det til politiet.

Ville tage blodprøve på 86-årig

Også i Nordsjælland er tricktyvene på spil lige nu. I tirsdags fik en kvinde adgang til en 86-årig kvindes hjem under påskud af at skulle tage en blodprøve.

Den ældre kvinde afviste den 25-35 årige kvinde, men blev skubbet ind i lejligheden på Kajerødvej i Birkerød. Senere så beboeren to mænd forlade lejligheden, men der var intet stjålet, konstaterede hun efterfølgende, skriver lokalavisen.dk.

Tricktyven beskrives som en kvinde på 25 til 25 år, roma-udseende, 160-165 cm og spinkel af bygning, hvid i huden, brunt mellemlangt hår. Hun talte dansk med accent og bar på en grå rygsæk.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen