Ingen går alene i Gullestrup

Efter weekendens voldtægt af en 10-årig pige, valgte forældre i Gullestrup, nord for Herning, i går at følge deres børn til og fra skole.

Artiklens øverste billede
Jesper Meier, der er skolelærer, har aftalt med sine naboer, at de hjælper hinanden med at hente og bringe børnene på stikvejen. I går hentede han sine to døtre, Freja på 9 år og Emma på 12 år og to af deres venner. Foto: Ole Mortensen

To stole stod mandag tomme på den lille Gullestrup Skole nord for Herning, da hverdagen igen meldte sig efter voldtægten af en skolepige lørdag aften.De to piger - den 10-årige, der blev voldtaget, og den 9-årige, der løb efter hjælp - ventes tidligst tilbage i skole senere på ugen.Skolen ringede søndag til samtlige lærere og kaldte alle på arbejde fra kl. 8 mandag morgen, så eleverne i de to første timer kunne stille spørgsmål til deres klasselærere om, hvad der var sket.Og lærerne i de to pigers klasser forberedte sig under vejledning fra en skolepsykolog på, hvordan de bedst kan tage imod pigerne, når de igen er klar til at komme i skole.Imens forsøgte resten af den lille by at forholde sig til, hvad det var, der ramte lørdag aften. Og til at gerningsmanden - beskrevet som 16-18 år og afrikansk af udseende med sort krøllet hår - fortsat var på fri fod.Sjældent er så mange børn blevet fulgt til og fra skole.Lidt før kl. 14 stod Jeanette Marchmann i skolegården med hunden Tilde for at hente datteren Maja på 11 år.

Meget påvirket

»Det er flere år siden, at jeg har fulgt hende, men hun er meget påvirket af det og ville gerne have, at jeg kom,« fortæller Jeanette Marchmann.Jesper Meier, der er skolelærer, ville også personligt hente sine to døtre, Freja på 9 år og Emma på 12 år.Familien bor på Bøgens Kvarter ud til det område, hvor forbrydelsen foregik, og politiet har været inde i familiens have for at lede efter spor.Jesper Meier aftalte søndag med sine naboer på den lille stikvej, at de skulle hjælpes ad med at hente og bringe. Mandag havde han mulighed for at gå tidligt fra arbejde og tog seks børn med sig.

»Uvirkeligt«

»Børnene skal ikke hjem til et tomt hus, så længe der er en gerningsmand på fri fod,« siger Jesper Meier, der finder det uvirkeligt, at normalt så rolige Gullestrup rammes af så alvorlig en forbrydelse.»Der sker aldrig noget herude. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har låst min bil,« siger Jesper Meier, der også har tænkt sig at hente og bringe børnene, når de skal til fritidsaktiviteter.De to piger blev antastet af gerningsmanden lørdag aften, da de var på Børnehuset Gullestrups legeplads ca. 500 meter fra skolen. Manden tvang pigerne med ind i et skovstykke i nærheden, hvor den 10-årige pige blev voldtaget. Den yngste pige flygtede fra stedet og slog alarm.Daginstitutionen ligger klemt inde mellem blågrå og grønne boligblokke fra 1960'erne.Mandag forlød det, at der var opstået en lynchstemning i området, hvor bevæbnede lokale ønskede at finde gerningsmanden før politiet.Morgenavisen Jyllands-Posten talte i går med flere beboere i Gullestrup, der havde hørt rygter om, at mistanken rettede sig mod en bestemt ung somalier i området.Ingen ønskede dog at stå frem med navn.Midt- og Vestjylland Politi afviste mandag rygterne.»Et enkelt formiddagsblad har forsøgt at piske en historie op om, at der skulle være en gruppe af ophidsede borgere, som er klar til at udøve selvtægt. Det billede kan jeg slet ikke genkende. Det er klart, at en så alvorlig sag giver en trykket stemning i byen, men det er absolut ikke vores indtryk, at der er tale om lynchstemning,« siger efterforskningsleder Michael Kjeldgaard.

Unge holder sig indendøre

Peter Dyhr, medlem af boligforeningens bestyrelse og frivillig i den lokale ungdomsklub, har kendskab til, at flere unge med afrikansk baggrund af frygt holder sig inden døre.»Måske kan vores lille samfund komme over det forfærdelige, der er sket, men vi kan ikke komme over det, hvis nogle i en blodrus begår selvtægt,« siger Peter Dyhr, der opfordrer alle til at lade politiet arbejde og retten gå sin gang.

Mange spørgsmål

Viceskoleleder Hans Riisager har været på Gullestrup Skole i 20 år, og han har aldrig før oplevet, at alvorlige forbrydelser på denne måde satte sine spor på skolen.»Dette er langt væk fra de yngste elevers forestillingsverden, men især de to pigers klassekammerater har haft mange spørgsmål,« siger Hans Riisager.Politiet undersøger, om sagen kan have sammenhæng med tidligere uopklarede voldtægtsforbrydelser i Herning.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen