Nyt vidne har meldt sig i Brønderslev-sagen

En mand i en hvid kassevogn har meldt sig som vidne i Brønderslev-sagen. Forsvareren for moderen satser på, at vidnets udsagn måske kan mildne straffen til moderen.

Artiklens øverste billede

Den første person, der mødte den voldsramte og voldtagne datter i Brønderslev-sagen den dag, hun flygtede fra forældrene, kommer nu til at vidne i ankesagen.

Vidnet meldte sig først mandag, netop som ankesagen blev indledt ved Vestre Landsret i Aalborg. Han er ikke blevet afhørt under retssagen ved byretten i Hjørring tidligere på året, men medieomtale om sagen fik ham til at kontakte politiet.

Relevant vidne for moderen

Manden kan vise sig at være et relevant vidne for forsvarerne for den tiltalte mor, Tina Jensen, der blev idømt fire års fængsel ved byretten, og faderen Harry Larsen, der blev dømt til forvaring, dvs. fængsel på ubestemt tid.

Begge forældre er dømt for vanrøgt, vold og medvirken til vold af særlig grov karakter over for flere af de 10 børn i familie, og faderen er tillige dømt for voldtægter og andre seksuelle overgreb på de to ældste døtre i børneflokken.

Men forældrene er tillige dømt for at have indespærret den ældste datter, M, på familiens bopæl på en gård ved Serritslev i Brønderslev.

Indespærring

Forsvareren for moderen, advokat Henrik Garlik Jensen, vil under ankesagen kræve Tina Jensen frikendt for alle tiltalepunkter, og han vil især lægge vægt på spørgsmålet om indespærring. Det skyldes, at Tina Jensens fængselsdom på fire år blev så lang, fordi straffen for medvirken til indespærring tyngede mest i straffen.

Datteren har til byretten fortalt, at hun flygtede fra forældrenes indespærring en februardag i 2010, og at hun blev samlet op på landevejen af manden i den hvide kassevogn og blev sat af ved toget, så hun kunne tage et tog over til sin biologiske mor på Sjælland.

Advokat Henrik Garlik Jensen siger:

”Nu må vi høre, hvilket indtryk det nye vidne fik af den ældste datters situation, da han samlede hende op. For vi vil gerne have undersøgt, om hun var flygtet, og hvorfor hun ikke bare forlod forældrenes bolig på et tidligere tidspunkt, når hun havde haft lejlighed til det.”

Anklageren, vicestatsadvokat Michael Møller Hansen, mener ikke, at det nye vidne kan bringe afgørende nye oplysninger i sagen, når det gælder indespærringen:

”Der er ført mange vidner i sagen ved byretten, som i detaljer har kunnet beskrive, hvordan den ældste datter har været spærret inde, både rent fysisk med lås på døren og med trusler om vold, hvis hun forlod gården,” siger vicestatsadvokaten.

Ingen ny afhøring

På ankesagens første dag nåede anklagemyndigheden frem til dokumentation af anklagerne og til oplæsning af Tina Jensens vidneudsagn fra byretten, men ikke til nogen fornyet afhøring af moderen.

De to tiltalte reagerede forskelligt på at få rullet sagen op igen. Tina Jensen undlod at se på de mange billeder fra de tidligere boliger, familien har boet i, da de blev projekteret op på væggen i retslokalet. Hun sad tyggegummityggende og så ned i bordet. Siden byretsdommen har den 38-årige kvinde undergået en forvandling. Håret, som tidligere var farvet sort, har hun nu farvet rødblond, og hun har ladet det gro. Før hang pandehåret tungt ned over øjnene, men nu har hun skilning, og med jævne mellemrum fejede hun håret væk fra skuldrene med en pegefinger med sølvneglelak.

Faderen så tynget ud

Harry Larsen så tynget ud efter mere end 20 måneder i isolation i et arresthus i Jylland. Han sad i en nusset gul T-shirt med bogstaverne DNM og rystede flere gange på hovedet, mens anklageskriftet blev læst op. Til gengæld så han til med et genkendende blik, da vicestatsadvokat Michael Møller Hansen viste retten fotos af stuer, soveværelser og køkkener i de huse, som familien har boet i – med et kaotisk rod, snavs og menneske- og dyreekskrementer på gulvet – billeder, der skulle være med til at dokumentere vanrøgten af børnene.

De to, som har fået syv børn sammen ved siden af tre sammenbragte, vekslede ikke ét ord med hinanden, med sad adskilt med en bredskuldret betjent med korslagte arme imellem sig.

Ankesagen ved landsretten løber frem til den 16. december.

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen