Pyromanbetjent fik seks års fængsel

Belastende private forhold og stress på arbejdet var ikke nok til at redde en 42-årig betjent fra fængslet

Den 42-årige politiassistent Ole Korsgaard fra Silkeborg blev torsdag eftermiddag idømt seks års fængsel for et omfattende synderegister på 43 tilfælde af tyveri, indbrud, brandstiftelse af særligt farlig karakter, ulovlig våbenbesiddelse, hærværk og bedrageri.

Stort set alle de kriminelle forhold fandt sted i hans kvarter, Balle i det nordlige Silkeborg, og hans mange forbrydelser gik ud over familie, naboer, kolleger og venner i en periode fra 2007 til marts 2010, da han blev anholdt.

Skærpende omstændigheder

Anklageren i sagen, vicestatsadvokat Susanne Holst Højbjerg, havde krævet syv års fængsel, fordi der i en række af forholdene var tale om skærpende omstændigheder. Forsvarer Dorthe Horstmann havde krævet maksimalt fire års fængsel og anfægtede, at der overhovedet var tale om skærpende omstændigheder.

Men det var der, fastslog byretsdommer Torben Bybjerg-Nielsen.

”Der var tale om risikabel adfærd i forbindelse med ildspåsættelserne”, lød det i byretsdommer Torben Bybjerg-Nielsens samlede vurdering.

Han fandt, at der dermed var skærpende omstændigheder forbundet med de mange brandstiftelser, som Ole Korsgaard havde på samvittigheden. Politiassistenten blev også dømt til at betale sagens omkostninger samt til at betale en erstatning til en række skadelidte, der løber op i over tre millioner kroner.

Forsvarer: Hård dom

Korsgaards forsvarer, advokat Dorthe Horstmann, betegner over for jp.dk dommen som ”i den hårde ende”.

”Jeg havde håbet på fire års fængsel, men til gengæld er vi tilfredse med, at anklageren frafaldt tiltalen for mordbrand,” siger Dorthe Horstmann til jp.dk.

Vicestatsadvokat Susanne Holst Højbjerg ønskede at læse dommens præmisser, inden hun udtalte sig yderligere i sagen.

Opsang af anklageren

Ole Korsgaard udbad sig 14 dages betænkningstid, inden han beslutter, om han vil anke dommen. I mellemtiden skal han fortsat sidde fængslet, fastslog retten.

Forinden havde han fået en ordentlig opsang af anklageren, som i sin afsluttende procedure fandt, at Ole Korsgaard havde ”lidt for ondt af sig selv.”

”Han har nok haft det hårdt under politireformen, men det er der mange, der har haft, uden at fare rundt og sætte ild på 10 forskellige steder,” fastslog anklageren, vicestatsadvokat Susanne Holst Højbjerg, i sine afsluttende bemærkninger.

Lavede brandmaskiner

”Vi har at gøre med en politimand, der sidder og laver brandmaskiner hjemme i sit værksted. En kold og kynisk brandstifter, som er ligeglad med ofrene for at opnå sit eget mål om at få sit eget hus revet ned,” sagde vicestatsadvokaten, som i sin procedure kaldte Korsgaards optræden ”usmagelig”.

”Han sætter ild på sin nabos hus, mens hun er hjemme - en ekstremt farlig situation. Han gik endda på krykker på det tidspunkt, og det siger noget om, hvor gerne han ville det her. Og så trøster han sin nabo bagefter. Det er lige før det er usmageligt,” lød det fra anklageren.

Psykiske problemer

Forud havde den Ole Korsgaard haft lejlighed til at fortæller om sit liv igennem de fire-fem seneste år. Han fortalte, at han i flere år har haft psykiske problemer som følge af et par år i kriminalpolitiet, hvor han havde meget overarbejde og stærkt belastende drabs- og voldssager

”Jeg havde svært ved at sige nej til overarbejde, og jeg fik koncentrationsbesvær, vågnede om natten, svedte og var stresset og kunne ikke koncentrere mig,” sagde politiassistenten.

Han forklarede, at det også havde været en stor belastning for og hans kone, at deres mellemste søn i 2006 fik en diagnose som autist. Sønnens sygdom havde også isoleret ham fra forældrene, som ikke anerkendte sønnens sygdom.

Føte sig som en fiasko

Også politireformen fik et medansvar for betjentens tiltagende psykiske problemer. Bekymringen for flytning til et job uden for byen fik dog ende med et arbejde på stationen i Silkeborg i 2007. Men alligevel blev han sygemeldt fra september 2007 og et halvt år frem.

”Jeg kom i medicinsk behandling, og det hjalp lidt. Men ikke nok. Jeg kunne ikke klare arbejdet, og jeg følte, at jeg gik i stykker indvendigt over, at jeg ikke kunne passe mit arbejde,” forklarede Ole Korsgaard.

Efter sygemeldingen vendte han tilbage til arbejdet i sommeren 2008, men her gik det helt galt.

”Jeg sad på et kontor, men fik intet lavet. Jeg gik helt i stå og følte mig som en stor fiasko.”

Selvmordstanker og tvangstanker

Politiassistenten fortalte, at han fra sommeren oplevede, at hovedet pludselig myldrede af tanker, og selvmordstanker og tvangstanker om at skade sine egne børn dukkede op.

”Jeg troede, at jeg kunne styre det, men det kunne jeg ikke”, sagde den tiltalte om de mange indbrud og tilfælde af brandstiftelse, der fulgte derefter frem til anholdelsen i marts i år.

Efter sin anholdelse i marts blev han indlagt i tre måneder på den lukkede psykiatriske afdeling i Brønderslev, hvor han fik medicinsk behandling og påbegyndte samtaler med en psykolog.

Den tiltaltes personlige forhold kunne ikke formilde sagens anklager, som under proceduren krævede ikke under syv års fængsel.

”Det handlede om ren økonomisk vinding, og han fortsatte, indtil han nåede sit mål. På sin vej var han fuldstændig ligeglad med andre,” sagde vicestatsadvokat Susanne Holst Højbjerg, som kaldte det ”nøje planlagte forbrydelser” under ”særligt skærpende omstændigheder”

”Der er tale om planlagt kriminalitet. Han har været klar over følgerne af sine forbrydelser, og han har udsat folk for særlig hensynsløshed,” sagde Susanne Holst Højbjerg, som kaldt det ”frækt” at sælge tyvekoster tilbage til ejeren.

Tilståelsessag

Straffesagen blev afgjort som en tilståelsessag, og Ole Korsgaard havde på forhånd erkendt stort set alle forhold. Men forsvareren, advokat Dorthe Harstmann, gik i rette med anklagerens billede af den tiltalte som en kynisk og beregnende kriminel.

”Han er ikke noget uhyre, men sådan fremstilles han af anklagemyndigheden: Som et monster, der har hærget i omverdenen. Han har nok begået en masse kriminalitet, men han er ikke noget uhyre. Han er en ustraffet man, som ender i en utålelig livssituation, der har gjort ham til den forbryder han er i dag,” sagde Dorthe Harstmann.

LÆS OGSÅ: Betjent stjal sin søns julegaver

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.