Anklager: Betjent har ondt af sig selv

Anklageren i pyromansagen affejer forklaring om vanskelige familieforhold og hårdt pres og kræver mindst syv års fængsel.

Den 42-årige betjent fra Silkeborg skal idømmes mindst syv års fængsel for brandstiftelse.

Det kræver anklager, vicestatsadvokat Susanne Holst Højbjerg, i retten i Viborg, hvor retten dagen igennem har fået gennemgået den omfattende straffesag på 43 tilfælde af tyveri, indbrud, brandstiftelse af særligt farlig karakter, hærværk og bedrageri.

”Jeg synes, at tiltalte har lidt for ondt af sig selv nu. Han har nok haft det hårdt under politireformen, men det er der mange, der har haft, uden at fare rundt og sætte ild på 10 forskellige steder,” fastslog vicestatsadvokaten i sine afsluttende bemærkninger.

Kold og kynisk

”Vi har at gøre med en politimand, der sidder og laver brandmaskiner hjemme i sit værksted. En kold og kynisk brandstifter, som er ligeglad med ofrene for at opnå sit eget mål om at få sit eget hus revet ned,” sagde vicestatsadvokaten.

”Sætter ild på huset, en ekstremt farlig situation. Han gik endda på krykker og havde svært ved at gå. Det siger noget om, hvor gerne han ville det her. Og så trøster han sin nabo bagefter. Det er lige før det er usmageligt.”

Psykiske problemer

Forud havde den tiltalte politiassistent haft lejlighed til at fortæller om sit liv igennem de fire-fem seneste år. Han fortalte, at han i flere år har haft psykiske problemer som følge af et par år i kriminalpolitiet, hvor han havde meget overarbejde og stærkt belastende drabs- og voldssager

”Jeg havde svært ved at sige nej til overarbejde, og jeg fik koncentrationsbesvær, vågnede om natten, svedte og var stresset og kunne ikke koncentrere mig,” sagde politiassistenten.

Betjenten forklarede, at det også havde været en stor belastning, at hans mellemste søn i 2006 fik en diagnose som autist. Sønnens sygdom havde isoleret ham fra forældrene, som ikke anerkendte sønnens sygdom.

Sygemeldt

Også politireformen fik et medansvar for betjentens tiltagende psykiske problemer. Bekymringen for jobflytning fik dog ende med et arbejde på stationen i Silkeborg i 2007, men alligevel blev han sygemeldt fra september 2007 og et halvt år frem.

”Jeg kom i medicinsk behandling, og det hjalp lidt. Men ikke nok. Jeg kunne ikke klare arbejdet, og jeg følte, at jeg gik i stykker indvendigt over, at jeg ikke kunne passe mit arbejde,” sagde den anklagede.

Efter sygemeldingen vendte han tilbage til arbejdet i sommeren 2008, men her gik det helt galt.

”Jeg sad på et kontor, men fik intet lavet. Jeg gik helt i stå og følte mig som en stor fiasko.”

Selvmordstanker

Den tiltalte, at han fra sommeren oplevede, at hovedet pludselig myldrede af tanker, og selvmordstanker og tvangstanker om at skade sine egne børn dukkede op.

”Jeg troede, at jeg kunne styre det, men det kunne jeg ikke”, sagde den tiltalte om de mange indbrud og tilfælde af brandstiftelse, der fulgte frem til anholdelsen i marts i år.

Efter sin anholdelse i marts blev han indlagt i tre måneder på den lukkede psykiatriske afdeling i Brønderslev, hvor han fik medicinsk behandling og påbegyndte samtaler med en psykolog.

Den tiltaltes personlige forhold kunne ikke formilde sagens anklager, som kræver ikke under syv års fængsel.

”Det handlede om ren økonomisk vinding, og han fortsatte, indtil han nåede sit mål. På sin vej var han fuldstændig ligeglad med andre,” sagde vicestatsadvokat Susanne Holst Højbjerg, som kaldte det ”nøje planlagte forbrydelser” under ”særligt skærpende omstændigheder”

”Der er tale om planlagt kriminalitet. Han har været klar over følgerne af sine forbrydelser, og han har udsat folk for særlig hensynsløshed,” sagde Susanne Holst Højbjerg, som kaldt det ”frækt" at sælge tyvekoster tilbage til ejeren.

Tilståelsessag

Straffesagen afgøres som en tilståelsessag, og den tiltalte har erkendt stort set alle forhold. Men forsvareren, advokat Dorthe Harstmann, gik i rette med anklagerens billede af den tiltalte som en kynisk og beregnende kriminel.

”Han er ikke noget uhyre, men sådan fremstilles han af anklagemyndigheden: Som et monster, der har hærget i omverdenen. Han har nok begået en masse kriminalitet, men han er ikke noget uhyre. Han er en ustraffet man, som ender i en utålelig livssituation, der har gjort ham til den forbryder han er i dag,” sagde Dorthe Harstmann.

Forsvareren sluttede med kræve en straf på tre til fire års fængsel – maksimalt fire års fængsel, hvis retten vælger at anerkende, at der er tale om skærpende omstændigheder.

Den tiltalte er blevet mentalundersøgt og er erklæret strafegnet. Der ventes at falde dom ved 16-tiden.

LÆS OGSÅ: Silkeborg-betjent førte alle bag lyset

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.