Faderen til bortført baby skulle i fængsel

Helene Alice Mortensen og Bjarne Würgler-Hansen havde massive problemer allerede inden, de bortførte deres baby.

Artiklens øverste billede
Den 34-årige Helene Mortensen og den 35-årige Bjarne Hansen er fortsat efterlyst for at have bortført deres 10 dage gamle, syge dreng fra sygehuset i Esbjerg fredag eftermiddag. Politifoto

Der er fortsat intet spor af den 34-årige Helene Alice Mortensen og hendes 35-årige kæreste Bjarne Würgler-Hansen, som i fredags bortførte deres nyfødte baby fra Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.Barnet, der blev født med abstinenser efter moderens misbrug, blev tvangsfjernet af Tønder Kommune kort efter fødslen, og forældrene havde kun lov til at besøge deres dreng en time om dagen.Men i fredags stjal forældrene babyen og forsvandt.

Ulykkelig morBjarne Würgler-Hansens mor, den 60-årige sygehjælper Susanne Lillegaard, er ulykkelig over, at hendes søn og svigerdatter er på flugt med hendes første barnebarn.»Det er forfærdelig synd for dem alle sammen, og jeg frygter, at Bjarne og Helene begår selvmord, hvis barnet dør. Jeg tror ikke, at de kan overskue det,« siger Susanne Lillegaard.»Jeg tror, at de er kloge nok til sørge for, at ungen får væske og mad. I så fald har han fået en kold tyrker, og det skal han nok overleve. Men hvis uheldet skulle være ude, og det værste skulle ske, tror jeg ikke, at nogen af dem overlever,« siger hun.

Det sorte får

Hun betegner sin søn som familiens sorte får, som aldrig rigtigt har kunnet holde på et job og gradvist er kommet ud på et forkert spor med småtyverier, hashmisbrug og dårligt selskab.Der venter ham et fængselsophold efter et dramatisk opgør sidste år med kæresten, beretter farmoderen.Alligevel forstår hun ikke, at det var umuligt at give Bjarne og Helene en chance for selv at opdrage deres barn.»Kunne man ikke have ladet dem beholde barnet og støtte dem og hjælpe dem i stedet for at fjerne barnet,« siger Susanne Lillegaard.

Et barn i forvejen

Hun blev ringet op et par dage efter fødslen.Det var Bjarne, som fortalte hende, at hun var blevet farmor til en dreng på 2.700 gram og 53 centimeter. Han skulle hedde Thor, fortalte sønnen.»Han nævnte intet om, at ungen skulle tvangsfjernes - eller at der var noget galt. Siden har jeg intet hørt fra ham,« siger Susanne Lillegaard.Helene Alice Mortensen har i forvejen sønnen Christian på 11 år, som er anbragt hos en plejefamilie. Sønnen havde samkvem med sin biologiske mor og Bjarne, og han har også fejret jul hos sin papfarmor, Susanne Lillegaard.»Jeg har set med mine egne øjne, at Helene kunne være Jordens sødeste mor, når hun var sammen med Christian. Barnet var i centrum, og det hele skulle foregå i hans ånd. Sådan var Bjarne også. Han er utrolig glad for børn,« siger hun, der heller ikke lægger skjul på, at hendes søns kæreste også havde en mere dunkel side, som var præget af misbrug og et hidsigt temperament.

Blød som smør

Susanne Lillegaard fortæller, at hendes søn har en psyke så blød som smør.»Han er mit gode barn, som står mit hjerte meget nært. Men han skal hjælpes, og det har jeg prøvet så godt, som jeg kunne. Men jeg kan ikke hjælpe mere. Jeg har snart prøvet alt, og jeg har også et liv, som jeg skal leve. Drengen er 35 år, og nu må han sgu få øjnene op,« siger hun.Ifølge Susanne Lillegaard er hendes søns liv gradvist gået mere og mere skævt, siden han som 12-årig brød ind i et sommerhus og stjal en radio.»Min holdning er, at man skal stå til ansvar for det, som man laver, så jeg ringede til politiet. Jeg ville ikke have tyvekoster stående,« siger Susanne Lillegaard.Hun aner ikke, hvor de eftersøgte er.»Der er gået en klap ned for dem begge. Det er forfærdeligt. Men jeg begriber ikke, at man ikke har kunnet vende den om og sige: Kom hjem, så skal vi hjælpe jer. Jeg fatter ikke, at man gør sådan i det danske samfund,« siger hun.Ifølge forvaltningschef Viggo Christensen fra Tønder Kommune kan det ikke være kommet som nogen overraskelse for Bjarne Würgler-Hansen og Helene Mortensen, at deres barn ville blive tvangsfjernet.»Op til fødslen har vi flere gange snakket med Helene, og der er ikke blevet lagt skjul på, at barnet skulle anbringes uden for hjemmet for at tage vare på barnets tarv,« siger han.Viggo Christensen ville ikke uddybe forældrenes situation, da der er tale om personfølsomme oplysninger.

Facebook-gruppe

Helene Mortensens familie er chokeret over den ulykkelige sag:»Hun reagerer ikke, når vi ringer og skriver til hende. Jeg tror, at de er flygtet ud af landet,« siger kusinen Christina Warncke, som har haft tæt kontakt til Helene Mortensen, men kun har mødt Bjarne et par gange.Hun har nu oprettet en gruppe på Facebook. Med gruppen håber hun på at kunne sprede budskabet og samle folk, så det lykkes at finde Thor og hans forældre.

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen