BZ'ere samlede ind til Rote Armee Fraktion

<p>BZ'erne i Ryesgade i København var med til at finansiere den tyske terrororganisation i 1980'erne.</p>

Artiklens øverste billede

BZ-bevægelsen nøjedes ikke med revolutionær sværmen for de tyske terrorister fra Rote Armee Fraktion (RAF) i slutningen af 1980'erne.

Bevægelsen samarbejdede direkte med og samlede penge ind til den tyske terrorgruppe. Det fremgår af oplysninger, som Politiets Efterretningstjeneste har givet til PET-kommissionen.

I 1986 blev PET underrettet af en udenlandsk myndighed, som efter alt at dømme er den vesttyske efterretningstjeneste, om, at der i Danmark fandtes en personkreds, som »på forskellig vis støtter terroristbevægelserne i Vesttyskland«.

Påstanden var baseret på oplysninger om, at vesttyske terrorister og sympatisører flere gange var observeret indrejst i Danmark, men også at der bestod telefonkontakt mellem »kontakter i Danmark« og vesttyskere, der af den udenlandske myndighed defineredes som terrorister. Oplysningerne blev udbygget med materiale, som pegede i retning af, at 1.400 eksemplarer af det i Vesttyskland forbudte undergrundsblad ”Radical”, som blev udgivet af terrorgruppen Revolutionære Celler, var blevet sendt fra det besatte hus i Ryesgade 58 i København, hvor den militante del af BZ-brigaden havde til huse.

Det fremgik af ”Radical”, at bladet blev distribueret fra Ryesgade 58, og at interesserede kunne sende bestillinger dertil.

»Senere meddelte den udenlandske myndighed PET, at et nyt nummer af ”Radical” opfordrede sine læsere til at sende penge til ovennævnte forening, ”Internationale Grüne”, Ryesgade 58, ”hvorefter midlerne ubeskåret ville gå til støtte for Rote Armee Fraktion i Vesttyskland”,« skriver PET-kommissionen.

Kommandoerklæring


Det fik PET til at gå i gang med en større efterforskning, hvor man mente at kunne dokumentere, at kredse med tilknytning til BZ-miljøet havde kontakt til formodede vesttyske terrorister.

Ifølge PET havde et brev af den 29. august 1986 stilet til ”Internationale Grüne” i Ryesgade 58 indeholdt en »kommandoerklæring« vedrørende et attentat, der fandt sted i Vesttyskland den 26. august 1986. Underskrevet af ”Revolutionäre Zellen”. Dette brev fik politiet til at vurdere, at forbindelsen med de vesttyske terrorkredse ikke længere alene handlede om finansiering, men også om et mere »direkte samarbejde«.

Fra den 1. september 1986 mente PET derfor at kunne fastslå, at BZ'erne og militante anarkister i Århus havde kontakt til inderkredsen i RZ og RAF og til hollandske BZ-kredse, som i august 1986 havde anvendt bombesprængninger, og at danske BZ'ere i maj 1986 havde fremstillet brandbomber samt angivet »potentielle angrebsmål herhjemme«.

Ryesgade 58 blev efter voldsomme gadekampe og barrikadering forladt af BZ'erne i september 1986.

RAF's brug af håndgranater


Desuden mistænkte politimyndighederne de overvågede miljøer for at skaffe »konspirative boliger i Danmark til vesttyske terrorister«.

Det har daværende operative chef i PET, Per Larsen, dog afvist over for kommissionen med en bemærkning om, at han aldrig har »set eksempler på, at RAF-terrorister har hvilet ud i Danmark«.

Det er ikke første gang, at der knyttes bånd mellem vesttysk terrorisme og danske autonome eller venstreorienterede.

Som Morgenavisen Jyllands-Posten dokumenterede sidste år, medbragte terrorister fra Rote Armee Fraktion håndgranater fra Blekingegadebandens våbendepot under en terroraktion i Spanien i 1988.

Blekingegadebanden var BZ'ernes store, danske helte.

null

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.