Gæld og had bag Oliver-kidnapning

En af de mistænkte i Oliver-sagen mødte op på restaurant og afkrævede løsepenge - et halvt døgn efter at den bortførte Oliver var fundet.

Det var formentlig spillegæld og en personlig strid, der var årsagen til kidnapningen af den dengang 5-årige kinesiske dreng Oliver i april 2008. Det fremgik af den første afhøring af en af de fire mistænkte kinesere i Oliver-sagen ved Retten i Lyngby i dag. Samtidig kom det frem, at den 30-årige mistænkte JQ desperat forsøgte at opkræve løsepenge for Oliver, et halvt døgn efter at Oliver var fundet.

Den 24-årige MW var den første i sagen til at blive afhørt, og iført sorte træningsbukser, hvide tennissokker og rødsorte Nike-sko erkendte han langt hen ad vejen anklager Jørgen Jensens påstande. Anklageren tegnede et billede af den 25-årige XW som bagmand og tovholder på kidnapningen, men alle fire mistænkte spillede ifølge anklageren centrale roller.

Allerede to timer efter kidnapningen forlangte gerningsmændene 700.000 euro, ca. 5 mio. kr., fra Olivers farmor, og under dagens afhøring kom det også frem, at XW havde et personligt problem med Olivers familie, fordi han for to år siden blev fyret fra restaurant Shangri-La på Kongevejen i Virum, som Olivers farmor står som ejer af. Samme farmor er også anført som ejer af en række andre kinesiske restauranter i København.

Kidnapning var sikrest

Ifølge anklageren var XW endt i en spillegæld, og de kinesiske venner følte sig forpligtet til at hjælpe ham ud af gælden.

»Vi havde nogle forskellige forslag til at skaffe et stort beløb. Vi kunne røve en bank, sælge narko eller tage nogle andres børn,« forklarede MW i retten.

»Hvorfor havde I behov for mange penge?,« spurgte anklageren.

»Fordi XW skyldte mange penge til andre folk, og de krævede renter,« svarede MW.

»Hvorfor valgte i at bortføre et barn, når I havde andre forslag til at tjene penge?«

»Fordi det var den mest sikre måde,« sagde MW.

Helt sikkert var det ikke. For kort efter kidnapningen ringede en af gerningsmændene til Olivers farmor og afkrævede penge. Samme telefon blev også brugt til at ringe til det kollegium, hvor Oliver var tilfangetaget, og på den måde sporede politiet, hvor Oliver var.

Dagens afhøring viste også, at det kan gå yderst galt, når man ikke forstår dansk. En af kidnapperne, JQ, havde åbenbart hverken hørt eller læst, at Oliver var befriet godt et døgn efter kidnapningen. Så dagen efter troppede han op på farmorens restaurant i Virum på Kongevejen og krævede en løsesum. Han blev kort efter anholdt på stedet.

Går næppe fri

Advokat Merethe Stagetorn erkendte i middagspausen, at hendes klient, som indtil videre er første og eneste afhørte i retten, næppe går fri.

»Han bliver dømt med piber og trommer efter sin egen forklaring, men jeg vil dog påstå strafnedsættelse. Det er ikke midt indtryk, at de er hårdkogt kriminelle. De har nærmere været i akut pengenød. Min klient har været her i Danmark i mange år og har en ren straffeattest,« siger Merethe Stagetorn, forsvarer for MW.

Oliver blev kidnappet den 16. april 2008 ved Skovbakkens Børnehave på Geels Plads i Virum, da han lige var blevet hentet af sin mor. Moren fik ifølge anklageskriftet en kemikalievædet klud for munden, mens Oliver blev flået ud af hendes bil. Den kinesiske dreng fik tape for munden og derefter tvunget ned i en sort kuffert med en metalramme og kørt bort til et kollegium ved Rebæk Søpark i Hvidovre. Her opholdt han sig på et værelse i 26 timer, indtil politiet havde sporet gerningsmændene og med Politiets Aktionsstyrke i spidsen befriede Oliver.

Retssagen om Oliver falder blot få uger efter skuddramaet på restaurant Bali i det indre København, hvor den kinesiske godfatherfigur Roland Tan, også kaldt Mr. Big, blev skudt. Efterfølgende fortalte kilder med kendskab til det kinesiske miljø i København, at mange kinesere lever i et parallelsamfund med egen økonomi. Det er f.eks. særdeles nemt at låne store summer, men ikke usædvanligt, at renterne begynder på 10-20 pct. Om måneden.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen